Itthon » Közélet

Megnéztük, hogy újítják a Haberstumpf-villát

Sehogy. Még a kapun sem jutottunk be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

haberstumpf villa felujitas-5
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. augusztus 25., 16:14
2 hozzászólás. 

„Ma, augusztus 19-én Bunta Levente polgármester aláírta a Haberstumpf-villa felújításáról szóló szerződést, valamint a munkálatok elindításáról szóló rendeletet, amelyet augusztus 24-re terveznek" - olvasható a városháza internetes oldalán megjelent sajtóközleményben.

Az évek óta magára hagyott épület egyre rosszabb állapotban van. Utoljára 2011 márciusában jártunk ott, akkor épp hajléktalanokat kerestünk, akik illegálisan laktak az épületben. Végigjártuk a termeket, de már akkor is háborús övezetre emlékeztetett az egykori tüdőszanatórium, szülészet majd később iskolaként is működő ingatlan.

haberstumpf villa felujitas-1

Az épületet 2013-ban az önkormányzat vásárolta meg 255 000 euróért azzal a céllal, hogy felújítják és a múzeumnak, de legalábbis valamilyen kulturális központnak ad majd otthont, de mostanig nem történt semmi. Kíváncsian kerestük fel ismét az ingatlant, hogy megnézzük a felújítás első lépéseit. A munkálatoknak hétfőn kellett volna elkezdődniük, kedden a déli órákban azonban csak zárt kapukat találtunk.

haberstumpf villa felujitas-3

Sem az épületben, sem a környéken semmilyen mozgást nem tapasztaltunk, legalábbis a kerítésen kívülről nem sok látszott. Az épület romos, a kert elhanyagolt. A közzétett információk alapján, hat hónap alatt kell elvégeznie a felújítást a Macops Kft.-nek.

Érdeklődtünk a városházán, miért nem kezdődtek el a munkálatok, ott azt a választ kaptuk, hogy a kivitelező cég tegnap átvette a terepet és kedden a délutáni órákban megkezdte az építő állások, állványzatok elemeinek felszerelését.

haberstumpf villa felujitas-6

A felújítással kapcsolatosan Miklós Zoltán múzeumigazgató, elmondta, hogy bár az ingatlan nem tartozik semmilyen műemlék kategóriába, a felújítási terveknél a tervező figyelembe vette az 1900-as évek eleji épület karakteres formáját, így azon nem eszközölnek változtatásokat, ezért külső szigetelést sem kap a villa. Ez alól kivétel a hátsó, utólagosan hozzáépített rész, amit szeretnének még inkább összhangba hozni az eredeti épülettel, így azon lesznek kisebb külső módosítások. A belső részt illetően már régebben is több átalakítás történt, a mostani felújításnál a funkcionalitást szem előtt tartva próbálják szakszerűen és minden igényt kielégítően felújítani – mondta el Miklós Zoltán, az általa látott tervek alapján.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2015-08-25 21:49:53
Érdekelne, hogy az Éltetőkút utcával mi a helyzet?
avatar
taylor
2015-08-26 10:26:10
Hmm
Ha az építő neve nyilvános, miért titok az építész, a statikus, a gépészmérnök, a műszaki ellenőr stb. neve. Szerintem legalább annyira lényegesek ők is ebben a folyamatban mint egy KFT :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."