Itthon » Közélet

Megszűnik az Udvarhely napilap

Utoljára kedden vehetik kézbe az olvasók az önkormányzat által 2014 márciusa óta működtetett újságot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Az utolsó lapszám címlapán Géczi Levente, hímsovinizmus és egy vesszőhiba
Az utolsó lapszám címlapán Géczi Levente, hímsovinizmus és egy vesszőhiba
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. február 02., 14:32
3 hozzászólás. 

A múlt csütörtökön meghiúsult törzstőkeemelés miatt megszűnik az Udvarhely napilap. A 2014. március 14-én megjelent újság eredetileg Hargita Népe Udvarhelyként kezdte a pályafutását, és a megyei tanács által fenntartott médiatermék volt. Néhány évvel később az udvarhelyszéki önkormányzatok, valamint a megyei tanács abban egyeztek meg, hogy fenntartanak egy saját újságot, ám információink szerint végül meghiúsult az együttműködés, a lapot csak a székelyudvarhelyi önkormányzat tartotta el.

Az RMDSZ-es többségű önkormányzati testület többször is megszavazta a lap működtetéséhez szükséges tőkeemelést, ám a legutóbbi ülésen Géczi Levente és Berde Zoltán önkormányzati képviselők nem bólintottak rá a dologra, így nem sikerült elfogadtatni a javaslatot. Géczi szerint a törzstőkemelés nem lett volna jogszerű - hangoztatta a tanácsülésen.

Az utolsó törzstőkeemelést tavaly májusban szavazta meg a tanács, ekkor 300 ezer lejjel járult hozzá a város a lap fenntartásához. Most 250 ezer lej lett volna az újabb törzstőkeemelés, ennyit kellett volna megszavazniuk a képviselők a „Bunta-lapjának" is nevezett médiaterméknek, de a két tanácsos bojkottja miatt ez nem sikerült.

A lap szerkesztői e két tanácsost, Géczit és Berdét okolják a nyomtatott újság megszűnéséért, illetve azt, hogy Bunta Levente polgármester a különutas politizálást választva szembement dr. Verestóy Attila szenátorral. A jelek szerint pedig a polgármesternek indulni szándékozó Arros Orsolya, Géczi Levente felesége Verestóy Attila támogatását élvezi. A lapban továbbá azzal vádolják Berdét, hogy szentegyházi városmenedzseri állást ígértek neki, emiatt vált szakadárrá.

Molnos Zoltán, a lap néhány hónapja kinevezett igazgatója szerint három év szükséges egy lap felfuttatásához, erre nem kapott esélyt az Udvarhely, amelynek a beszámolója szerint átlagosan 300, jobb napokon 800 eladott lapszáma volt. A lap elkészítésében 22-en vettek részt, közülük nyolcan munkakönyves alkalmazottként, a többiek pedig külső munkatársként, eddig összesen 800 ezer lejt költöttek el a működésre, javarészt a személyzet fizetésére és a nyomdaköltségekre fordították ezt a pénzt. 

Az ellenzék többször kérte a kft. pénzügyi adataira vonatkozó információkat, ám ezt azzal a kifogással utasították el, hogy a pénzügy honlapján minden nyilvános adat megtalálható.

Az újság nyomtatott formában nem jelenik meg többé, a világhálón azonban továbbra is elérhető lesz a varosunkudvarhely.ro domain-néven. Próbáltuk megtudni, hogy mi lesz az alkalmazottak sorsa, lesznek-e elbocsátások, illetve az előfizetők visszakapják-e a pénzüket, és ha igen, milyen formában, de a főszerkesztő betegsége miatt a hétvégére ígért válaszokat, Molnos Zoltán igazgató pedig elfoglaltságra hivatkozva nem vette fel a telefont.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2016-02-02 17:46:51
Pártatlan
Végre egy jó hír mára is. Ezek szerint akkor egy feneketlen kúttal kevesebb. Ez jó.
Most következne az, hogy megnézni, az eddigi pénzel mi történt.
avatar
Egy a sokból
2016-02-02 19:29:45
Óceánmély tiszteletem...
Nevetségesek!

A két tanácsos a felelős, hogy megszűnt egy pénznyelő "automata"???

Nem a tanácsosokat védem, hiszen a tavaly egyértelmű volt mindkettőjüknek, hogy egy ilyen lapnak "megvan" a létjogosultsága és vidáman megszavaztak egy ennél nagyobb törzstőkeemelést, egyértelmű honnan fúj a szél!

Átlagos 300-as eladott példányszámmal nem 3 év kell a felfutáshoz, hanem legalább 300 :))
avatar
jozsef_osvath
2016-02-03 09:56:32
re: Pártatlan
avatar
zterex1
Végre egy jó hír mára is. Ezek szerint akkor egy feneketlen kúttal kevesebb. Ez jó.
Most következne az, hogy megnézni, az eddigi pénzel mi történt.

Az siman elmehetett a fizetesekre, meg amiket meg felsorol (nyomda, stb).
8 alkalmazott, brutto 2000-es fizetessel szamolva kb 3000 az osszes koltsege, 8x3000, az havi 24.000, es ebben nincs benne meg sem a nyomda, sem a bedolgozok koltsege.
Nekem inkabb a letrehozasa volt fura.
Emlekeim szerint akkor is csak az RMDSZ szavazott ra.
Most utolag mindenki szerint 3 ev kell a felfuttatasahoz, de ez felvet ket kerdest:
- ha ennyire tudjak ezt. akkor tudhattak azt is elore, hogy ez a 3 ev alatt osszesen kb 1 millio lejnyi torzstoke emelest is fog jelenteni. - errol megsem beszelt senki.
- ha 3 ev mulva megsem erne el azt a szintet, hogy bar onnfenntarto legyen, akkor mi lesz? mikor jott volna el az a pillanat, amikor azt mondja a varosvezetes, hogy most mar tovabb nem eroltetjuk es addig mennyi penzt pumpaltak volna bele?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."