Itthon » Közélet

Fényesen ünnepeltünk

Hangja, színe és füstje is volt a nemzeti ünnep délutánjának. A Vitéz Lelkek után a Ghymes együttes előadására várták az ünneplőket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Világítottak és melegítettek a fáklyák. Fotók: Kakasy Botond
Világítottak és melegítettek a fáklyák. Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. március 15., 21:10
0 hozzászólás. 

Több szempontból is különlegesnek számított az idei március 15-i megemlékezés: az 1848-as forradalom és szabadságharc szellemét változatos módon idézték meg a lakók.

Tizenévesek játszottak forradalmat

Miután hatalmas sikert aratott az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Tomcsa Sándor színház által megszervezett Forradalom.ma interaktív helyzetjáték, és több mint ezren összegyűltek a déli, immár a hagyományokhoz híven megszervezett megemlékezésre, este hatra a Művelődési Ház nagytermébe várták az érdeklődőket.

faklyas menet marc15-1Az előző két évben a városlakók már megszokhatták, hogy délutáni kulturális műsorral ünnepeljenek. Ehhez híven most a Szász-Mihálykó Mária magyartanár irányította Vitéz Lelkek középiskolás színjátszócsapat rekonstruálta az 1848-49-es eseményeket.

Pannónia, ne feledd halottaidat! című műsorukat telt ház előtt mutatták be, a bejáratnál még az állóhelyek is elfogytak. A színjátszás iránt érdeklődő diákok a forradalom és szabadságharc eseményeit, a győztes és vesztes csatákat, a székelyföldi eseményeket és az aradi tizenhárom vértanú kivégzését zenés-táncos formában elevenítették fel.

Akik a történelmi adatokat már ismerték, azok számára is nyújtott újat az előadás: sosem hallott, különleges dalok csendültek fel a közel háromnegyed órás műsorban. A fiatalokat többször visszatapsolták.

Bevilágították az estét

Az előadás után, a Művelődési Házból kifelé jövet kokárdákat osztogattak a szervezők. A népszerű fáklyás felvonulás az intézmény előtt kezdődött meg, és a Márton Áron téren ért véget.

faklyas menet marc15-5A menethez több száz ember csatlakozott – az indulás előtti pillanatokban az égő fáklyák sűrű füstbe vonták a színház előtti teret. A kellékek a csípős hidegben kétszeres szolgálatot tettek: nemcsak bevilágították a teret, de egy kis meleget is adtak.

faklyas menet marc15-11Amint a tömeg a főtérre ért, a népszerű, felvidéki Ghymes együttes máris a húrok közé csapott. A hidegben is sokan végignézték a Kézfogás című koncertet. „Látszik, hogy idén kampány van, mert koncertet is szerveztek" – jegyezte meg egy résztvevő a felvonulás alatt.

faklyas menet marc15-16Az idei műsor az előző évekhez képest változatosra, tartalmasra sikerült.  Jó lenne, ha ez a lendület jövőre is kitartana.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."