Itthon » Közélet

Élő közvetítés az áprilisi tanácsülésről

Költségvetést igazítanak, egyházat támogatnak, átlépnek a szivárvány alatt, PUZ-okat fogadnak el, és a fejlesztési stratégiát se felejtsük el.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Fotók: Kakasy Botond
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO/
2016. április 27., 23:17
2 hozzászólás. 

10.44 Benedek mondja el, hogy a volt UCECOM épületébe beköltözött a sportiskola és a Babeș-Bolyai Egyetem kirendeltsége. „Köszönjük a meghívást!" – mondja Jakab Attila, Benedek szerint meghívás nélkül is le lehet menni.

A következő ülés vezetője Pécsi Kolumbán Imola lesz, habár az EMNP Zakariást javasolta. „Próbálkozni csak szabad!" – mondja Biró Edith nevetve.

Az ülés véget ért, köszönjük a figyelmet!

10.36 Géczi a Szent Pio Egyesület adókedvezményét említi, nem tud róla, hogy beadták volna, mi a helyzet vele? Megint elindul a vita, hogy ki milyen bizottságban van, Koncz Melinda és Pécsi-Kolumbán Imola beszélnek – utóbbi a helyi rendőrségnek ajánlja, hogy magyar feliratok legyenek az irodákban.

Közeledik a Virágos Székelyudvarhely program, a mozgatható virágládák el vannak mozdítva. „Az nem baj" – mondja Jakab Mária. „De baj, Marika!", mondja Imola, „menjetek ki, s nézzétek meg!"

tanacsules 0428-8

10.31 Folytatódik a két Jakab szópárbaja. Jakab Áron Csaba a kóbor kutyákra is rátér, szerinte érdekes állapotok vannak hétvégente. A Bethlen-lakótelepi parknál megjelent két kábel, ő most vette észre. Jakab Attila mosolyogva mondja, hogy arra szállnak a fecskék, hogy a gyerekek megnézhessék. A taxikra is rátér Jakab Áron Csaba, rászól az MPP-sekre, akik beszélgetnek. A kiadott engedélyeket nem követik, anarchia van, engedély nélkül „szolgáltatnak szolgáltatást". A taxisok nagy része 2 lej 30 baniért viszi az embereket, pedig csak 2,20 lejt szavazott meg a tanács legutóbb. „Nem voltál képes RMDSZ-frakcióvezetőként ezt követni?" – kérdez rá Jakab Attila. Nevetés.

10.26 Ki ad választ? – kérdez Jakab. Személyzeti ügyekben nem tudok válaszolni – mondja Benedek. Jakab Áron Csaba látványosan eltereli a témát, végülis a tegnapi kudarc után ma sem derül ki, pontosan hol és mit dolgozik Farkas György volt városmenedzser. Jakab Áron Csaba a II. Rákóczi Ferenc utcai és a Kisköved utcai terek felújításáról beszél, mert azok látványterveiről nem konzultáltak. Sokan oda se figyelnek, Jakab Mária magyarázkodik, szinte senki sem figyel kettejük párbeszédére. Így megy ez.

10. 25 Jakab Attilának van kérdése. A pályázatelbíráló bizottság üléséről beszél – azon Farkas Györggyel beszélt, aki szerinte felmondott, de mégis ott van az elbírálási gyűlésen. Milyen minőségben tevékenykedik Farkas? – teszi fel a kérdést. Bunta Levente kampányfőnökét hogyan jelöli a helyi RMDSZ az elbíráló bizottságba? – jön a következő. Miért ő az előterjesztő a bizottságban? – fonja tovább Jakab a fonalat.

10.18 Busz lesz-e a Szejkére? – kérdezi Biró Edith. Benedek közbevág, jövő héten indul a kádas fürdő, napi három buszjárat lesz. Nem azért, mert kampány van, hanem mert április-május van.

Biró Edith a Kőkereszt téri lakók panaszát tolmácsolja, pénteken 5 órakor is dübörgött a zene. Az ENMP-s képviselő szerint a Küküllőben a nádszigetet szerencsére a víz elmosta, így megoldódott az a probléma.

tanacsules 0428-13

10.17 Mike Levente és Jakab Mária urbanisztikai osztályvezető beszélgetnek, utóbbi a 2000 óta eltelt időt emlegeti fel, amikor rengeteg zsákutca létesült, nagyon sok hibát vétettek az építkezésekkel. Jakab Mária mondja, hogy jelenleg olyan alkalmazotthiány van, hogy a telefonszámlákat is ő írja alá reggelente az általa vezetett osztályon.

10.10 Mike Levente azt kifogásolja, hogy a Szászok táborában a zonális rendezési tervek ellentmondanak egymásnak, és az úttervezésnél a két terv szerint nagy eltérések lehetnek. Az, hogy a tulajdonos lemondjon négy ár területről, nem megoldás - mondja.

Jakab Mária azzal kezdi a választ, hogy nehéz olyasmiről beszélni, amin nem volt jelen. Ha már el van fogadva, nincs mit tenni - mondja, hozzátéve, hogy a topográfus a tulajdonos érdekei szerint mérheti ki a területet, és a hivatalban hadakozni kell a kliensekkel utólag.

tanacsules 0428-20

10.05 Jakab Áron Csaba szerint el kell dönteniük a vállalkozóknak, hogy kívánnak-e kapcsolatban lenni az önkormányzattal, vagy csak akkor, ha kérésük van. Verzár Éva szerint együttműködnek, de nekik, vállalkozóknak is nagyon nehéz, sokat dolgoznak. Havi 245 ezer eurót adózik a cége – teszi hozzá a vállalkozó.

Nagy György szerint az a vendéglátósokra kirótt adó is magas, amit nyolc éve hoztak. Ők is kommunikálni akarnak, az UKKSz ügyvédje, Lukácsi Katalin is azt kéri, hogy ő is részt vehessen az ülésen. Benedek a más városokban alkalmazott módosítások dokumentumait is kéri majd az ülésre – szerinte úgyis a prefektúra dönti el, mi törvényes, mert „Romániában ez így működik”. A vállalkozók távoznak az ülésről, néhány tanácsos is utánuk megy.

tanacsules 0428-19

10.00 Nem nyereséggel dolgozni sokáig nem lehet, a kis és kezdő vállalkozásokat segíteni kell – mondja Verzár. Benedek szerint ezek a kezdő cégek valamilyen adókedvezményt kaphatnak. Azzal is egyetértenek, hogy támogatni kell a vállalkozókat, de az önkormányzat az egész lakosságot képviseli. Benedek szerint a számokat egymás mellé téve meg lehet kapni az arany középutat – nem hiszem, hogy az legyen az ára, hogy a színházat vagy a könyvtárat kelljen bezárni. Kell a vállalkozókat támogatni, de a város is élhető kell legyen – jelenti ki Benedek, Jakab Áron Csaba rögtön ezután azt mondja, hogy a kommunikációval is baj van.

9.53 Tudunk mi lépni nagyobb volumenben is, mondja Nagy György, hangsúlyozva, hogy ami Udvarhelyen megvalósult, az nagyjából a vállalkozóknak köszönhető. Sajnálják, hogy ez a dolog egybeesik a kampánnyal. Benedek szerint az önkormányzathoz nem jött átirat, csak a polgármesteri hivatalhoz. Orbán Balázs kérdez, hogy lesz-e szakbizottsági ülés. Benedek szerint jövő héten lehet, holnap egyeztessenek, s akkor jövő szerdán és csütörtökön létrejöhet a szakbizottsági ülés, ott akkor előterjesztést is tudnak javasolni.

tanacsules 0428-7Gergely László tanácsos kéri, hogy azt a törvényt, ami alapján Konstancán módosítottak, adja át, Nagy oda is visz Benedekhez egy dokumentációt. Verzár Éva vállakozó is szót kér és kap, megemlíti, hogy a kilencvenes években az induló cégek adómentességet élveztek – a mostaniak számára nagyon nehéz lehet 1,3 százalékos ingatlanadót fizetni. A Septimiáról beszél, amelyik az épületeire fizet adót. A minimális, 0,2%-os adó hat és félszer kisebb, mint az 1,3% - mint mondja, a cégének nagyon sok adót kell fizetnie, a Septimiánál sok alkalmazott van, a jegyek árait kellene emeljék az adóterhek miatt – mondja Verzár Éva. Elbocsátásokat is kilátásba helyezett, ha továbbra is ekkora adók terhelik az állítása szerint nem nyereséges vállalkozást.

9.46 A kormány is belátta, hogy tévedett azóta, és úgy gondoljuk, hogy önök is hozhatnak egy másik döntést – mondja Nagy György, hangsúlyozva, hogy az adók bejelentésének határideje május 31., tehát még van idő sürgősségi tanácsülésre. Orbán Balázs teszi fel a kérdést, hogy a tanács támogatja-e elviekben ezt.

Az alpolgármester szerint ezt nem a különféléknél kell tárgyalni, ennél komolyabb dologról van szó. A kérés jogos, ami arról szól, hogy valamilyen módon csökkenteni kell az adókat. Le kell ülni, meg kell beszélni jogi és gazdasági szempontból – mondja Benedek. Nagy György elmondja, hogy holnap 11 órakor találkoznak a polgármesterrel és a gazdasági bizottsággal.

9.40 Kapjanak szót a magánvállalkozók – mondja Orbán. A lámpatestekkel kapcsolatosan Jakab Áron Csaba elmondja, hogy az említett ülésre nem tudott elmenni az urbanisztikai osztály vezetője. Jakab Mária emlékszik az esetre, elnézést kért, őt akkor a polgármester egy másik megbeszélésre vitte.

tanacsules 0428-16

Nagy György, az UKKSz elnöke kap szót, kéréssel jöttek az ingatlanadókkal kapcsolatosan. Nőttek az adók, azt kérik, hogy tűzzék napirendre az ügyet, akár sürgősségi tanácsülésen, és érdemben ott döntsenek. Mint mondja, utánanéztek, van jogi keret a novemberben meghozott döntés módosítására, Konstancán, Hétfaluban, Sepsiszentgyörgyön, Déván így döntöttek.

9.35 Többen kimennek. Orbán Balázs több témával jön. Az Electricával kapcsolatban mondja, hogy pár hónappal ezelőtt arról döntöttek, hogy egy bizottság megvitatja, hogy a világítótestek hogy fognak kinézni. A bizottság ülése elmaradt. Nem szeretném, ha úgy járnánk, mint a Márton Áron térrel – mondja Orbán, majd rátér a helyi rendőrség egyenruhájára, amin még csak románul írja a feliratot, pedig még decemberben ígéretet kapott a kétnyelvű feliratról a helyi rendőrség vezetőjétől.

A harmadik témája az adók mértéke, az új adótörvénykönyv – mondja Orbán, közben szállingóznak a terembe az UKKSz képviselői.

tanacsules 0428-159.30 A hivatal erdejéből kitermelt fa kikiáltási árán kell módosítani, Hargita megyében kevesebb lesz az ár, mint volt – a régi áron nem tudták a fát értékesíteni. Kérdés nincs, elfogadják. A következő pont is ide kapcsolódik, a határozat az árról rendelkezne, ami az országos átlagár alatt lenne a törvény szerint. Kikiáltásos módszerrel lehet majd árverést szervezni. Támogatja mindenki.

Lejártak a napirendi pontok, jönnek a különfélék.

9.26 A legelők bérbeadásáról szól a következő napirendi pont, a prefektúra jogi osztálya azt kéri, hogy ne öt, hanem hét évre adják bérleti szerződésbe a legelőket. Egy múltkori határozatot kell módosítani három pontban.

Jakab Attila nem érti a történetet. Azt mondja, hogy a polgármester a bevezetőben azt mondta, hogy nem jó, akkor miért szólalt fel az elején ezért? Miért kéri, hogy elfogadják?

Az előterjesztő a mezőgazdasági osztály részéről elmondja, hogy tulajdonképpen kötelezi a hivatalt a prefektúra. Benedek Árpád Csaba alpolgármester magyarázza meg Jakabnak, hogy ellentmondás van a törvényben, de így kéri a prefektúra. Tizennégyen megszavazzák, átmegy.

9.24 A viták ellenére mindenki igennel szavaz.

A következő napirendi pontban területek magántulajdonba adásáról szól. Két család 165, illetve 237 négyzetméteres belterületének visszaadásáról szól, ezeket jogtalanul vették el tőlük. Tanácsi határozat kell ahhoz, hogy vissza tudják majd telekkönyveztetni. Mindenki támogatja.

tanacsules 0428-9

9.19 Gálfi Árpád kér szót, szerinte a Melinda cég előtti parkoló sáncánál eldobálják a szemetet, többször felhívták erre a hivatal figyelmét. Oda is ki lehetne küldeni ezeket az embereket – javasolja Gálfi. Fülpesi szerint ilyen értesítésről nem tud, de utánanéz. 220 személy részesül szociális segélyben, ezeknek egy része nem munkaképes (beteg, nyugdíjas). Gálfi szerint annakidején, a szemételhordással foglalkozó Autopress Simó cég idejében ember volt a munkások mellé állítva, most pedig nincsen ilyen. Fülpesi szerint pont az az illető foglalkozik az emberekkel, aki régen az Autopress Simó Kft.-nél tette.

9.15 Gyorsan mennek át a napirendi pontokon, a hátrányos helyzetű gyerekek is támogatást kapnak. A szociális segélyért dolgozókról hoznának újabb határozatot, Jakab Attila szerint nem látható ez a munka. Fülpesi Gyula szociális osztályvezető szerint lehet jelezni mindent, például a játszótereken is dolgoznak. Jakab azt mondja, hogy ez nem látszik, sok a gond a játszóterekkel. Sinka szerint az elmúlt négy évben Jakabnak lett volna ideje megnézni, hogy mi történik. Jakab szerint az embereknek joguk van ahhoz, hogy tudják, hogy milyen munkát végeznek ezek a „jóemberek". Sinka szerint el kellett volna menni és megnézni.

9.10 Tizenegyedik napirendi pont: héttagú bizottság kell (ebben négy hivatali alkalmazott és három tanácsos lesz) a Cekend bejárati lakások kiosztásához. Az EMNP Biró Edithet, az RMDSZ Sinka Arnoldot, az MPP Gálfi Árpádot javasolja. Elfogadják.

Újabb napirendi pontok jönnek, az önkormányzat nyugdíjas- és gyermekvédelmi hozzájárulásáról szavaz.

9.06 A tanácsnak sokkal hatékonyabban részt kellene vennie a stratégia kidolgozásában, mert azt sem tudják, hogy mit fogadnak el – mondja Mike Levente. Géczi szerint sem lehet megszavazni a határidő és a tartalom miatt. Jobb, ha elhalasztjuk – mondja. A jegyző szerint is jó volna elhalasztani, hogy mindenki ismerje. Nem befolyásolja a pályázatokat, ez is elhangzik.

Legyen nyilvános közvita – fordul Jakab Attila az RMDSZ-es frakcióvezetőhöz. Szavazást is kér arról, hogy a következő két hétben legyen egy közvita a hivatal szervezésében. Néhányan tartózkodnak, de az igenek többségben vannak, elhalasztódik a határozat elfogadása. „Kiváncsi vagyok, hogy hányan lesznek rajta" – mondja Sinka Arnold. Hihetetlen, hogy a tanácsosok mennyire tudnak össze-vissza beszélni, néha azt sem lehet hallani, hogy mit mond az ülésvezető vagy az előterjesztő, pedig közel ülünk. Egy általános iskolai osztályban nagyobb rend és odafigyelés van.

tanacsules 0428-69.00 Egy törvény nem vonatkozhat retroaktív – mondja Zakariás Zoltán, de Géczi és Bodnár ezt részben cáfolja. Berde konzultációt javasol a sajtó jelenlétében, s akkor a májusi tanácsülésen fogadnák el. Jakab Attila szerint vannak jó ötletek a stratégiában, de neki úgy tűnik, hogy nincsen még kész, például az egyik terelőút kérdése.

„Hogy hivatkozunk a régi PUG-ra? (általános rendezési terv – szerk. megj.) " – teszi fel a kérdést Jakab. A legnagyobb furcsaság a közvilágítás Jakab számára, a LED-es lámpák ki lesznek cserélve a szöveg szerint, holott nemrég úgy reagált a polgármester a sajtóban megjelentekre, hogy a lámpák rendben vannak. „Közvitára volt bocsátva" – hangzik a válasz, de elismeri, hogy jogos Jakab észrevétele, javítani lehet rajta. Jakab szerint ez ellentmondás. Patthelyzet, csend. Berde szerint két hétig még ki kell tolni a közvitát. Jakab szerint szervezzenek egy közvitát, és mindenki ott tegye meg észrevételeit, a mozitermet jelöli meg helyszínként.

8.50 A tanácsnak az a szerepe, hogy jóváhagyja. Át lehet rágni közösen, mondja Mike. Berde Zoltán kérdése után kiderül, hogy ma jár le a határidő, vita lesz belőle. Ha ma jár le, akkor csak holnap szavazhatunk róla – mondja Géczi Levente. Kiderül az is, hogy 2014 őszén kezdték meg a kidolgozását, több tanácsos részt is vett régen az elindításában. „Tegnap ezt nem mondta senki a szakbizottságon" – hangzik el. Jakab Attila (EMNP) azt furcsállja, hogy egy 2015-ös stratégiát fogadnak el 2016-ban.

8.45 A városfejlesztési stratégia a következő napirendi pont, mint elhangzik, március 28-án volt közvitára bocsátva a városháza honlapján. A stratégia megléte nélkül egyetlen operatív pályázatot sem lehet leadni. A bizottságok pozitívan véleményezték. Mike Levente (MPP) szerint mindenki nem nézi a város honlapját, ő most szerzett tudomást erről, pedig két éve készül a stratégia. Nem volt idő elolvasni sem, kifogásolja az elkészítési módszert, keretet, amit a szakembereknek biztosítottak. A tanácsot is be kellett volna vonni, mert a tanács képviseli a várost.

8.40 Néhány technikai módosítást javasolnak a képviselők, a szakbizottságok három módosítást szeretnének beletenni a szövegbe, ezek kiegészítések. Számokról van szó, de viccelődés lesz belőle: az építkezések technikai részleteit vitatják, de válaszok nem nagyon jönnek, összevissza beszélnek a képviselők, kacarászás, felszabadultság van.

Nem engedélyt, hanem építkezési bizonylatot adnak ki – ez kiderül, miután rákérdeznek. Közben többen szóvá teszik, hogy apróságokon akadnak el, négy évig átmentek az ilyen dolgokon, most meg vitatkoznak. „Arra kérek mindenkit, ha valaki mondani akar valamit, azt úgy mondja, hogy mindenki értse!" – mondja az ülésvezető. Két tartózkodás mellett mindenki támogatja, ez a sok hűhó semmiért. Bodnár továbbra is a vizigótokkal viccelődik, nyíltszíni kacagás. Jön egy utcanévadás, „a Szivárvány utca fog tönkremenni!" – veti közbe Bodnár, utalva az előző napirendi pontra.

tanacsules 0428-48.35 A hetedik napirendi pont a zonális rendezési terv elfogadása – egy Rét utcai telken szeretne építkezni egy cég, egy üres szántóföldön. Jakab Mária osztályvezető ismerteti az építkezési terveket. Az építkezésnél nagy betonkeverőkkel hordják majd a betont a Vizigótok utcáján – Bodnár László jegyző nem tudja nem megjegyezni, hogy a vizigótok lovakkal jöttek annakidején.

8.27 A Termés utcának a Bethlenfalvi úttal párhuzamos szakaszán található területről beszélnek. Ennek beépíthetőségéhez szélesíteni kell a Termés utcát, a tulajdonosoknak le kell mondaniuk területük egy bizonyos százalékáról, amit a projekt ismertetője szerint meg is tesznek. A terület hét parcellát foglal magába, amire hét különálló ház épülne, legfeljebb kis melléképületekkel. A területre, a tervezett épületek elhelyezésére vonatkozó terveket elfogadják.

8.25 Terítéken az Electrica, vagyis az áramszolgáltató. Udvarhely központjában a föld alá helyeznék a vezetékeket. Ezt egyszer már megszavazták, derül ki, de azóta módosítások történtek, mert a vállalat egy másik részlege veszi át a projektet. Megszavazzák.

8.23 A vallásos intézmények pályázatairól szól a következő, harmadik napirendi pont. 200 ezer lej van erre elkülönítve, a 2014-es népszámlálási adatok szerinti vallási megoszlást veszik figyelembe. Zakariás Zoltánnak van kérdése, határidőket szeretne tudni. Május 3-ig lehet pályázni, a dokumentációk ellenőrzések júniusban lesznek, júliusban eredményhirdetés, elszámolni december 30-ig lehet. A határidők benne lesznek a határozatban. Szavaznak, mindenki támogatja.

8.17 A második pont: a 2015-ös zárszámadást kellene elfogadni, szintén Karda Emese ismerteti a számokat, de ezeket a tanácsosok már ismerik szerinte. A szakbizottságok pozitívan véleményezték, kérdés nincs, az RMDSZ-esek elfogadják, az EMNP és az MPP tartózkodik.

tanacsules 0428-2

8.15 Koncz Melinda az ülés vezetője, tizenheten vannak jelen, Bálint Mária-Magdolna és Tamás Zoltán hiányzik. Egyelőre.

Az első napirendi pont a költségvetéssel kapcsolatos, módosításokról van szó, Karda Emese gazdasági igazgató mondja, hogy egymillió százezer lejes szerződést kötöttek a szociális lakásokra, a Táncműhely pedig egy több mint 22 ezer lejes pélyázatot, a színház egy 33 ezer lejes pályázatot nyújtott be, ezeket elfogadják.

8.11 A mostanában sokat emlegetett városfejlesztési stratégiáról elmondja, az illetékesek sokat javítottak rajta. A pályázáshoz, például a várfejlesztéshez kell a stratégia, ezért arra kéri a tanácsosokat, hogy ne a politikai érdekek mentén cselekedjenek. Kérdésére, hogy valakinek van-e olyan kérdése hozzá, ami nem kampányízű, hallgatás a felelet. Ezután kivonul.

8.02 Még szállingóznak az önkormányzati képviselők, főként az RMDSZ-frakcióból. Nagy a nyüzsgés, Bunta Levente polgármester lecsendesíti a társaságot.

Úgy véli, a tizenkilenc napirendi pont nem igényel különösebb ragozást, de a legelők bérbe adásának újbóli napirendre tűzéséhez hozzáfűzi, ne a kormány szabja meg a feltételeket. Tudvalevőleg azt, hogy az önkormányzat minimum hét évre adja ki a gazdáknak a területeket.

Napsütéses és plusz fokokban bővelkedő reggelt kívánunk. Megérkeztünk az áprilisi tanácsülésre, ahol számos, azaz pontosan 19 fontos kérdésben dönt az önkormányzat. Mivel ez az utolsó előtti tanácsülés, amelyen az önkormányzat pontosan ebben az összetételben határoz, és tegnap-tegnapelőtt beletrafáltunk a választási kampány sűrűjébe, arra számítunk, hogy nem lesznek unalmasak a következő órák.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
John0501
2016-04-28 10:33:20
Besza-behu(volt alkalmazott)
"Septimiánál sok alkalmazott van, a jegyek árait kellene emeljék az adóterhek miatt – mondja Verzár Éva. Elbocsátásokat is kilátásba helyezett, ha továbbra is ekkora adók terhelik az állítása szerint nem nyereséges vállalkozás"

Megeszem a kalapomat, ha ez az állitás igaz. A hüvelykújjat nem kellett volna leműtetni Évike és akkor nyereséges lenne a "város közfűrdő'-je.
avatar
hahaha
2016-04-28 19:11:18
A Septimia elküld 2-3 alkalmazottak akiknek a fizetése kb.1000 lej lehet s még egy kicsi, esetleg. És máris kilábaltak a veszteségből. Még véletlen sem maguktól vonnák meg a pénzt. :))))))))))))))))
Jó duma.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."