Itthon » Közélet

Városközpont újratervezve

Teraszokkal, nyitott városházi udvarral és pancsoló gyerekekkel képzeli el Arros Orsolya Udvarhely központját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Kikapcsolódásra alkalmas térnek álmodták meg a főteret
Kikapcsolódásra alkalmas térnek álmodták meg a főteret
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. április 30., 15:58
6 hozzászólás. 

Sétálóutcává alakítanák a Városháza előtt elhaladó szakaszt, szintbe hoznák és térköveznék a mostani úttestet, pancsolót telepítenének a városközpontba. Sőt, térköveznék az úttest gyalogosszemmel is forgalmas részeit, szétosztanák a taxis helyeket, és több szolgáltatást létesítenének - sorolta fel terveit pénteki sajtótájékoztatóján Arros Orsolya RMDSZ-es polgármester-jelölt, aki két leendő építésszel látványtervet is kidolgozott az "új központról".

Jelen pillanatban Székelyudvarhely központja egy olyan hely, ahová az emberek besietnek, ügyeket intéznek, majd kisietnek. Gyakorlatilag csak parkolni járnak be - mutatott rá Arros. Mint elmondta, ő egy olyan központot szeretne, ahol a lakókat és az ide látogatókat is programok várják. El tudja képzelni, hogy egy udvarhelyi családnak egy egész délutános program legyen, ha oda látogatnak.

Gyalogosok központja

Ennek érdekében átszerveznék a központi forgalmat, amely véleménye szerint nem annyira intenzív, hogy fennakadás legyen, ha sétálóutcává alakítják a Városháza előtti szakaszt.

Az úttestet ott szintbe hoznák a járdával, átalakítanák a nyugdíjasok parkját úgy, hogy gyerekek, idősek, vakok és gyengénlátók számára is élményt nyújtson. A szobrokat megőriznék, némelyiket láthatóbbá is tennék.

uj kozpont latvanyterv 4

A tér kövezését, a zöldövezeteket az emberek közlekedési útvonalához igazodva oldanák meg. A gyerekeknek pancsolót, a családoknak több padot helyeznének ki, a virágos, zöldövezetes részek számát növelnék, és felosztanák, áthelyeznék a taximegállókat.

A téren az elképzelések szerint elég hely lenne rendezvények lebonyolításához, és a Városháza udvarát is megnyitnák a lakók előtt. A Városháza téri épületekbe kávézókat, eléjük teraszokat álmodtak meg - a látványterveket két végzős építészhallgató, Orbán László és Szijgyártó Bálint dolgozta ki.

Uniós forrásból valósítanák meg

A terv készítői elmondták, kiemelt szempont volt az akadálymentes közlekedés biztosítása. Az új térelemek, a térkövezés megtervezése során figyeltek arra, hogy azok a már meglévő elemekkel összhangban legyenek, illetve kiemeljék a központi, patinás épületek szépségét. A központ a város védjegye, ezért fontos, hogy barátságos legyen - hangsúlyozta Arros Orsolya. Az "új központról" videót is vetítettek a sajtó képviselőinek.

Erre már van példa Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is - mondta el, hozzátéve, hogy a Regionális Operatív Programnak van olyan pályázata, amelyen keresztül ezt uniós forrásból meg lehet valósítani, akár 2-3 év alatt. A terv megvalósításának költségeit egyelőre még nem tisztázták, de azt mindenképp úgy képzelik el, hogy a városi költségvetést ne terhelje túlságosan.

Az autós forgalmat a sétálóutcában csak a lakóknak engedélyeznék, illetve a kávézók, szolgáltatók beszállítóinak reggel vagy este. A parkolást másképp, parkolóházak révén oldanák meg, de azt a tervet egy későbbi időpontban ismertetik - mondta el Arros.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guru
2016-05-02 18:21:18
Tér
Az egész olyan , mint amikor az asszony kezdi taszigálni a bútorokat a szobába. Gyenge terv és nincs garancia a kivitelezésre.... Tele hibákkal. Kampányfogás jó sok pézért. Apropó egy munkanélküli, három gyerekes családnak miből telik erre ? A végén ki fogja kifizetni?! Hangzatos de semmitmondó mint az egész kampánya... nagy felhajtás a semmiért .
avatar
Molnár Krisztián
2016-05-03 11:23:18
Még ilyet..
Ne csináljunk már Szeredai tapsteret a mi városunkból... Mi lesz a több ezer eurós szoborcsoportokkal?? Építettünk valamit, hogy aztán pár év múlva lebombázzuk.Aki ezt megálmodta, szerintem vicces sütit sűt hétvégente, a szélessávú villájának a fatartójában dugiba, aztán ezzel űti el az időt. Kiléptünk már a sötét vörös-csillagos középkorból, hogy akkor legyünk boldogok ha búldózerek robognak át a központon. Még ilyet.
avatar
mzsolt
2016-05-03 19:16:29
@Molnár Krisztián
Ne haragudj, hogy megkérdezem, de megnézted te egyáltalán a látványterveket? Ha megnézted, akkor is tényleg úgy tűnik neked, hogy el fognak tűnni azok a "több ezer eurós" szobrok, szoborcsoportok? Én azt látom, hogy egyáltalán nem fognak eltűnni, egyedül az "Élet" szobor kerülne más helyre, de az is a téren belül. Egyébként meg a "tapstér" összehasonlítás erősen sántít. Szeredában ugyanis egy olyan szocreál környezetben kellett a tér újrarendezését megvalósítani (kisebb hibákat leszámítva sikeresen, szerintem), amilyen Udvarhely belvárosában hál' Istennek nincsen. De voltak '89 előtt itt is "érdekes" elképzelések (pl. a vár környéke), amelyek szerencsére nem valósultak meg. Ha megvalósultak volna, akkor talán lehetne párhuzamot vonni a két eset között...
avatar
Gizella Zenglitzky
2016-05-25 17:09:19
Városközpont

Nem értem , a központ átrendezése az egyedüli nagy megvalósítási terve a polgármester jelöltnek ? Ahogy most kinéz a központ, úgy szép !! Tele rózsabokrokkal , sok éves tujafákkal, rengeteg virággal, fával és fűvel. Már elég volt a beton rengetegből. A Patkóból is eltűntek az árnyékot adó fák, a Rákóczi Üzletház előtt is több a beton, mint a zöld. Miért kellene átalakítani, ami szép és kellemes a pihenni vágyó embereknek. Ne ez legyen a nagy terv !! Legyen öregotthon, a piac felé vezető járda legyen gödörmentes , a piac szegényes állapotának felújítása, a Park végében a fahíd legyen felújítva, a Sétatér legyen havonta egyszer legalább leseperve és még sorolhatnám a sok elpazarolni való pénz tudatos , logikus és hasznos felhasználását .
Mindezek hiánya miatt nem szeretnénk egy rideg, sok sok pénzbe kerülő és nem Udvarhelyhez illő városközpontot.
avatar
kozmixka
2016-05-26 19:16:40
Miért nem a Bethlen negyedi városközpont
Ami megvan és szép, azt nem kell lerombolni és ujraépiteni Itt van az alsó Bethlen negyed központja- Már két-három éve igérgette a város vezetése-RMDSZ ,hogy ujratervezik és meg is valósitják..Biztos 4 év mulva ez lesz a szlogen......
avatar
Egy a sokból
2016-05-27 00:28:03
Ez meg mi?
Komolyan, nem értem! Ez az RMDSZ jelöltjének a választási fő kampánytémája???

Ezzel akarják meggyőzni a választókat? Azt gondolják, hogy az "átlagos" városlakónak ez a legnagyobb gondja? Ez fogja meghatni a minimálbéren élő, többgyerekes családokat, akiknek a jövőkép arról szól, hogy munka/számlák/részletek/kaja/gyerek iskolai kiadásai?

Az az érzésem, hogy Verestóy eladta a RMDSZ polgármesteri székét valaki másnak!

Erre fizetnek kampánystábot?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."