Itthon » Közélet

Közel 400 újszülött nem kapta meg a TBC elleni oltóanyagot Udvarhelyen

Lesz TBC elleni oltóanyag, döntött a héten a kormány: az egészségügyi miniszter, Cseke Attila javaslatára a tárca az UNICEF-től szerezné be a szükséges dózisokat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

nagy_levente1
nagy_levente1
szerkesztoÍRTA: GYÖRGY-DÁVID CSABA
2010. május 21., 13:40
0 hozzászólás. 


Az elfogadott jogszabály értelmében, az Egészségügyi Minisztérium egymillió adag TBC elleni oltást vásárol, ezáltal biztosítanák a 2010 februárja és májusa között született csecsemők utólagos beoltását, valamint a következő kilenc hónapban születendő gyermekekét is az országos immunizálási programnak megfelelően.

nagy_levente2

Dr. Nagy Levente

Várhatóan a kormányhatározatnak a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 4-5 hét alatt elérhető lesz az oltóanyag. Az udvarhelyi kórházban február ás május között 449 baba született, nekik csupán 20%-a kapta meg a BCG oltást, ugyanis a szülők beszerezték azt külföldről, tudtuk meg a szülészeti osztályon.

Dr. Nagy Levente családorvos szerint nem kell aggódniuk azoknak a szülőknek, akiknek újszülött gyermekük még nem kapta meg a TBC elleni oltást, ugyanis a baba 10 hónapos koráig mellékhatás nélkül beadható. 10 hónapos kor felett pedig egy olyan próbaoltást követően kaphatja meg a kicsi a vakcinát, amely kimutatja, hogy van-e érzékenysége TBC betegségre. Dr. Nagy Levente hozzátette: a környező országokban már kivonófélben van ez a fajta oltóanyag, viszont nálunk a TBC betegségek magas aránya miatt ajánlatos beadatni a kisbabáknak az ellenszert. Az oltóanyaghiány azért lépett fel, mert az Országos Gyógyszerügynökség februárban műszaki hiányosságok miatt felfüggesztette a belföldi gyártó, a Cantacuzino Kutató- és Fejlesztőközpont gyártási engedélyét. Várhatóan utólag a családorvosok fogják beoltani a kisbabákat a TBC elleni anyaggal.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."