Színes » Egészség

Támad a vírus – védd magad

Beadassuk-e a védőoltást vagy sem? És ha igen, mikor, melyiket? Árt vagy használ a vakcina? Influenza-szezon előtti dilemma.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
gerebemokeuj05

Ne hagyjuk szó nélkül! Jogaink a szülőszobán

Megmondják, mikor szabad bugyit húzni, vagy meg sem...
A kép illusztráció

Marihuánás sütit evett egy négyéves csíki kislány

Kórházba került vasárnap egy négyéves csíkszeredai...
Felemás zokniban a Down-szindrómásokért. Fotó: lismullenns.ie

Felemás zokniban színesebb a világ

Készíts képet színes zokniban, majd töltsd fel a...

Oltás
Nem kell félni, nem fog fájni
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. november 26., 10:10
1 hozzászólás. 

Először is nem árt tudni, mi az a vakcina vagy védőoltás. Amikor az ápoló a karunkba fecskendezi az oltóanyagot, akkor a legyengített vagy elölt kórokozókat tartalmazó készítményt juttatja szervezetünkbe, ezzel kiváltva azt, hogy immunrendszerünk olyan antitesteket termeljen, amelyek megvédenek a kórokozó ellen – ezt nevezik aktív immunvédettségnek.

Fertőzzük meg magunkat

Talán brutálisan hangzik, hogy oltáskor éppen legyengített kórokozókkal fertőzzük meg magunkat, azt viszont tudni kell, hogy ezek nem szaporodnak, tehát nem betegítenek meg, ellenkezőleg, jelenlétük a szervezetünkben immunválaszt vált ki. Az elölt oltóanyagokban elpusztított baktériumok és vírusok vagy ezek egyes fehérjéi, toxinjai vannak jelen.

Ezektől szintén nem kapunk betegséget, de épp úgy kikényszerítik immunrendszerünkből, hogy reagáljon jelenlétükre, ezzel ellenállóvá téve szervezetünket. Ilyen elölt oltóanyagokat használnak többek közt az utóbbi időben elterjedt influenza törzsei ellen.

Oltás

Kötelező oltásról csak a gyerekeknél beszélhetünk, ők 14 éves korban kapják az utolsót. Romániában nincs jogi következménye annak, ha a szülő megtagadja gyerekétől a kötelező védőoltást.

Van rá példa, csakhogy a szülő részéről óriási felelőtlenség az oltás megtagadása, mert így gyerekét olyan veszélyes fertőzéseknek teszi ki, amelyek bénulást okozhatnak, de akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Felnőtt korban nincs kötelező oltás, csak javallott.

Felnőtteknek ajánlott, kalandoroknak kötelező

A szakemberek a felnőtteknek kétféle oltást ajánlanak: a megszokott influenza elleni vakcinát – aminek most kezdődik a szezonja –, illetve a pneumococcus elleni oltást, aminek elmulasztása tüdőgyulladáshoz, agyhártyagyulladáshoz vezethet.

Gyerekeknél a kötelező oltásokon kívül javallott a felnőtteknél is említett pneumococcus, a rotavírus, a lányoknál a méhnyakrák elleni oltás. Ezeken kívül létezik még többféle, különböző fertőző betegségek elleni védettséget biztosító oltás is, ezekről bővebb felvilágosítást a családorvosunktól kaphatunk.

Amennyiben nyakunkba vesszük a nagyvilágot, jó előtte feltérképezni, hogy a földgolyónak azon régiójában, amit célba vettünk, milyen fertőző, de védőoltással kivédhető betegségek vannak. Ezért ha a fekete kontinensre, egzotikus országokba utazunk, mindenképp oltassuk be magunkat.

Legjobb, ha idejében felvesszük a kapcsolatot a járványmegelőző osztállyal, ahol megérdeklődjük, hogy a célországban milyen fertőzésveszély leselkedik ránk, mert van olyan vakcina, amelyet ismételten, több napos, de akár hetes eltéréssel kell megkapnunk.

Védőoltást mindenkinek!

Dr. Csáki Mária családorvos véleménye szerint a védőoltásokat mindenki számára kötelezővé kéne tenni. „Nem szabad a laikusra bízni a döntést, könnyen szembesülhetünk azzal a jelenséggel, hogy amit mi felszámolt betegségnek tartunk, újból előjön. Az oltóanyagok súlyos betegségekre, hosszú évek alatt kikísérletezett és kifejlesztett vakcinák" – érvel a családorvos.

„És amikor azt mondom, hogy súlyos betegség, akkor az azt jelenti, hogy nem áll meg egy kis orrfolyásnál, torokkaparásnál és könnyezésnél. Súlyos lázas állapot és egyéb, akár halálos szövődmények is kialakulhatnak. Például az influenza elleni oltást sem csak a sertés- vagy madárinfluenza miatt kell beadatni, mert a média éppen ezt fújja fel, hanem mert ez jelent védettséget a magas lázzal járó légúti megbetegedésekre" – hangsúlyozta Csáki.

Oltás

„Mostanában nagy teret hódít a naturalista kezelés. Ezen a területen nem vagyok jártas, ezért nem is ellenzem, de mindig hangsúlyozom a betegeknek, hogy a védőoltások hatását nem lehet helyettesíteni naturalista kezelésekkel. A gyógynövények, a vitaminok mind nagyon fontosak a megelőzésben és kiegészítő kezelésként, de ha súlyosbodik a betegség, akkor mindenképp javallott az orvosi ellátás" – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az internet nem doktor

Sokszor előfordul, hogy oltás-témában különböző interentes fórumokon hozzá nem értők formálnak véleményt. Állításaik, amelyeket nem támasztanak alá tudományos magyarázatok, legtöbbször bizonytalanságot ébresztenek az emberekben.

Jó példa erre a méhnyakrák elleni oltáskor kialakult, alaptalan hisztéria, ami miatt sok gyereklány nem kapta meg az oltást, holott a drága és igen fontos vakcina ingyenes volt – magyarázta dr. Csáki, aki szerint sajnálatos, hogy nagyon kevesen jelentkeztek az oltásra.

Mikrorobotok és gyógyszermaffia

Számtalan összeesküvés-elmélet is belengi az oltóanyagok körül időnkét fellángoló vitákat. Többen a gyógyszermaffia működését látják a háttérben, és nem hiszik, hogy indokolt lenne az oltás. Vannak, akik szerint így juttatnak mikrorobotokat a szervezetünkbe, amit később különböző célokra használnak fel.

Mielőtt vehemensen tiltakoznánk, vagy vakon elfogadva mindent magunkba injekcióztatnánk, legjobb, ha alaposan tájékozódunk. Ne a szomszédasszonytól kérjünk tanácsot, aki úgy irtózik az oltástól, mint ördög a kereszttől, ne is a világhálón meglelt „szakitól", hanem egy valódi szakembertől, azaz orvostól.

Ha úgy érzi, most azonnal beoltatná magát influenza ellen, de nem tudja, hogy mikor és mivel szerezzen immunitást, azt tanácsoljuk, hogy a kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében keresse fel családorvosát, gyógyszerészét.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lajosfia
2012-11-26 11:35:24
Kellenek a védőoltások, de...dr. Csáki is tudja, hogy a támadó influenzának ma már több törzse van, az osztogatott oltás viszont csak egy-egyre szolgál, és nem ad ez miatt teljes védelmet.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."