Itthon » Társadalom

Mi is az a tetanusz?

Egy csúnya, fertőző betegség, amit könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Mégsem kapni az ellenszert a patikákban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

fotó: illusztráció
fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2016. július 05., 12:45
0 hozzászólás. 

A kutyaharapás kapcsán legtöbbünknek rögtön a tetanusz elleni védőoltás jut az eszünkbe, ahogy egy keresztúri olvasónknak is, miután megmarta az ember legjobb barátja. A fertőzéstől tartva szerette volna ezzel az oltással megoldani a problémát.

A vakcina egyébként a gyakran halálos kimenetelű tetanusz nevű betegséget előzi meg, amelyet egy baktérium okoz. Ennek spórái az utca porában és a kerti földben is megtalálhatók, ezért a nyílt sebbe könnyen bekerülhetnek.

A kötelező oltásrendben is megtalálható vakcinát felnőttkorban emlékeztető oltásként adják, ami fél éven keresztül nyújt védettséget. A tetanuszfertőzés túlélése nem garantálja a további védelmet, ugyanis a toxinok nem váltanak ki immunválaszt még halálos adagban sem, ezért van szükség az oltásra.

Megelőzni csak Magyarországon?

Olvasónk az eset után rögtön felhívta a helyi kórházat, hogy mi a teendő, és azt mondták, mivel az intézményben nincs, vigyen magával tetanuszt. De sem a keresztúri, sem az általa megkeresett négy udvarhelyi gyógyszertárban nem jutott hozzá a vakcinához.

Mi is minden gyógyszertárban egybehangzóan azt a választ kaptuk, régóta hiánycikk az oltóanyag, és nem tudják, mi az oka, hogy nem lehet beszerezni. Volt olyan patikus is, aki azt állította, szerinte csak Magyarországon találunk.

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságon érdeklődve azonban megtudtuk, kivonták ugyan a forgalomból az eddig használt oltóanyagot, mert a gyártó nem újíttatta meg az engedélyeket, de a kórházak már márciusban megkapták az értesítést, hogy előjegyeztethetik, és megvásárolhatják az új vakcinát. A gyógyszertári hiányra nem tudott magyarázatot adni Dr. Tar Gyöngyi igazgató.

Az orvos dönti el

Megkerestük Dr. Lőrinczi Csabát, a székelyudvarhelyi kórház orvosigazgatóját is, hogy szükség esetén rendelkezésre áll-e az oltóanyag. Kiderült, náluk nincs hiány a vakcinából, de azt is hozzáfűzte, nem minden esetben van szüksége a sérültnek erre a megoldásra. Mindig az orvos méri fel a helyzetet, hogy esetleg érte-e egyéb szennyeződés a sebet, és csak utána dönt a további teendőkről.

Ha megtörténik a baj, lehetőség szerint be kell azonosítani az állatot, ellenőrizni kell az oltási könyvét, mert, ha minden szükséges oltást megkapott, kisebb a veszély az egyéb fertőzéseket tekintve – mondja Dr. Lőrinczi.

Ha kóbor- vagy juhászkutyáról beszélünk, esetleg gazdátlan, vagy erdei állatról, a sérültnek kötelező módon és mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor megvan a veszélye annak, hogy veszett állattal volt dolgunk. Akkor pedig orvosi megfigyelések után a veszettség elleni szérumkezelést használják. A tetanusz elleni oltás a szennyezett seb esetén indokolt – tette hozzá.

Dr. Lőrinczi Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy ha kutyák és egyéb állatok által is látogatott helyekre megyünk kirándulni, ajánlatos hosszú szárú öltözetet viselnünk. Ez egyrészt a kullancsoktól is megvédhet, másrészt, ha meg is harap valami, így kisebb az esélye az egyéb fertőzéseknek is.

Annak a kutyának, amelyik az olvasónkat harapta meg, voltak oltásai, de az állatorvos így is két hétre megfigyelés alá helyezte az állatot. A harapott sebet Székelykeresztúron ellátták, és az orvosok a seb láttán végül úgy tájékoztatták a sérültet, hogy fertőzésveszély nem áll fenn, így az oltást sem kellett megkapnia.

A székelyudvarhelyi kórházhoz tartozó székelykeresztúri Egészségügyi Központ főnővére, Borbély Csilla portálunknak elmondta, most valóban hiány van náluk a vakcinából, de már hetekkel ezelőtt megrendelték, és valószínűleg hamarosan fel tudják tölteni ők is a készletet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."