Itthon » Közélet

Udvarhelyen járt az amerikai nagykövet

Hans Klemm az SZKA-t látogatta meg, de néhány újságírói kérdésre is válaszolt. A kisebbségek és az ország helyzetéről is kérdeztük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Hans Klemm fotó: Barabás Ákos
Hans Klemm fotó: Barabás Ákos
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2016. szeptember 12., 22:18
0 hozzászólás. 

Közel egy éve, 2015 szeptember 21. óta szolgál Hans G. Klemm az Amerikai Egyesült Államok nagyköveteként Romániában, a diplomata korábban Kelet-Timorban töltötte be a nagyköveti pozíciót közel három éven át.

Városunkba a Román-Amerikai Alapítvány javaslatára érkezett, ugyanis a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány az egyik kiemelt és támogatott partnerük. Csáki Rozália, az SZKA vezetője portálunknak elmondta, az országban működő hasonló jellegű alapítványok közül a székelyudvarhelyit látogatta meg, és nézte meg néhány projektjük eredményét.

Románia, a stabilitás szigete

A nagykövet újságírói kérdésre válaszolva megerősítette egy korábbi nyilatkozatát, mely szerint Románia jelenleg egy pozitív pályán halad, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ez a tendencia a jövőben is megmarad. A régió többi országaival összehasonlítva úgy véli, Románia "a stabilitás és haladás egy szigete" némelyik szomszédjához hasonlítva, és hozzátette, az Egyesült Államoknak "nincs jobb partnere a régióban".

Az országban tapasztalt pozitív változások között említette a korrupció elleni fokozódó harcot, illetve a második negyedévben jegyzett hat százalékos gazdasági növekedést, ami tudomása szerint a legmagasabb az Európai Unióban.

A beszélgetés során szóba került az Egyesült Államok Külügyminisztériumának 2015-re vonatkozó emberi jogi jelentése, mely külön kitér a magyar kisebbség helyzetére. A jelentés szerint a magyar lakosságot több szempontból is diszkrimináció éri, ugyanis korlátozottan használható a magyar nyelv a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban, sok településen a mai napig nem léteznek kétnyelvű helységnévtáblák, illetve a székely szimbólumok használata is korlátozott.

A jelentésben szereplő adatokra reflektálva a nagykövet elmondta, egyelőre nem tudja azt állítani, hogy nagy változásokat hozna a jövő évi jelentés. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok számára fontos érték a kisebbségek tisztelete, és ezen a téren ők is kihívásokkal néznek szembe.

Nem tud az autonómiáról

Itt tartózkodásának egyik fő célja, hogy beszéljen az itt élő emberekkel a gondjaikról, és, hogy a jelentésben is vázolt problémákra igyekezzenek megoldásokat találni. Úgy gondolja, hogy az itt élők egyik nagy problémája az oktatásban gyökerezik, főként a román nyelv tanításában. Szerinte aggályos, ahogyan a magyar anyanyelvűeknek tanítják az állam nyelvét, de a régió az Európai Uniós alapok lehívása terén is komoly gondokkal küzd.

Felmerült a székelyföldi autonómia kérdése is, ennek kapcsán Klemm nem tudott nyilatkozni, ugyanis a témáról sem Bukarestben nem szerzett tudomást, sem a helyi magyar vezetőkkel való találkozás során nem merült fel.

Végül a kelet-európai régióban tapasztalható feszültség kérdését is érintette, hiszen a Deveșeluban nemrégiben átadott rakétavédelmi rendszer heves reakciókat váltott ki, az ügyben Vladimir Putyin orosz elnök is megszólalt. A nagykövet egyértelműen rámutatott: régiónkban létezik egy politikai feszültség és instabilitás, ennek fő okaként Oroszország agresszív magatartását nevezte meg.

A Deveșelu-i bázis kapcsán elmondta, azt hamarosan integrálják a NATO rendszerében, és egy kizárólag védelmi jellegű rakétapajzsról van szó, ami az euroatlanti zónán kívülről, a Közel-Kelet irányából, és nem az Oroszországból érkező fenyegetéseket hivatott kivédeni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."