Itthon » Közélet

Sebestyén: az udvarhelyi önkormányzat üzletel a gazdáknak járó pénzzel

Sebestyén Csaba, az RMGE elnöke Szász Jenő társaságában tartott ma sajtótájékoztatót, ahol a mai rendkívüli tanácsülés „határozatlanságával” kapcsolatosan fejtette ki véleményét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

sebestyen_csaba_szasz_jeno_udv_lazar
sebestyen_csaba_szasz_jeno_udv_lazar
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. június 01., 19:30
2 hozzászólás. 

Bevezetőként Sebestyén felvázolta a legelők bérbeadására és a gazdáknak járó mezőgazdasági támogatással kapcsolatosan kialakult patthelyzet előzményeit. Beszámolójában kitért arra, hogy a polgármesteri hivatal 2008-2009-ben mindössze 180 hektárra igényelte a támogatást, a többi területet alkalmatlanná tette az igénylésre, az ezekre járó pénzt „elhanyagolta”. Utalt arra az uniós előírásra és a február 19-én megjelent kormányhatározatra, amelyek értelmében az önkormányzatok kötelesek a területeket bérbe adni a gazdáknak, akiket a támogatás összege is megillet. Ezt más települések önkormányzatai meg is tették, Udvarhely viszont nem.

Sebestyén Csaba arra is emlékeztette a sajtó képviselőit, hogy a polgármesteri hivatal nem vette figyelembe a RMGE, az Udvarhelyi Magyar Gazdák Egyesülete nevében március 9-én benyújtott kérését, holott erről a márciusi tanácsülésen szó esett és akkor a városvezető ennek megtárgyalását egy későbbi tanácsülésre napolta. "Erre azonban nem került sor, mivel két hónapig nem hívták össze a városi tanácsot. Időközben, május 17-én lejárt a kérések leadásának hivatalos határideje, ami azt jelenti, hogy az igényelhető támogatás összege a büntetőkamat miatt minden nap egy százalékkal csökken - ez pedig jelentős veszteséget jelent" - hangsúlyozta Sebestyén. A május 27-i tanácsülésen egy, a polgármester aláírását tartalmazó „piszkozat” okozott meglepetést, ami szerint a hivatal az oroszhegyi Forrás Szövetkezettel „szövetkezve” akarta a támogatást megszerezni - emlékeztetett Sebestyén.

sebestyen_csaba_szasz_jeno_udv_lazar
Sebestyén szerint ez is, valamint a sok huzavona,  annak bizonygatása, hogy az UMGE nem felel meg a feltételeknek és az, hogy a polgármester  az eredeti határozattervezethez képest három módosítással terjesztette elő a mai ülésre a javaslatot, azt bizonyítja, hogy a polgármesteri hivatal szándékai nem tiszták.


„Egyértelmű a szándék, hogy se a polgármester úr, sem azok, akik ennyire erőszakosan védelmezik a saját álláspontjukat nem akarják a legelőket a gazdáknak odaadni, egyetlen szándékuk van, hogy ez a pénz átmosva, nem tudom miként, visszakerüljön – nem tudom kikhez. Egy ügyletbe, üzletbe ment bele a polgármester úr, hogy valakinek tíz százalékot ad azért, hogy ezt lebonyolítsa - mondta Sebestyén, aki sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy csupán a polgáriak módosító javaslatát fogadta el a testület, ám határozat nem született a mai tanácskozáson.

„Ez azért lett volna igen fontos, mert pontosan 10 nap múlva, június 11-én lejár a határidő és ez a pénz, ami a gazdákat illette volna,  elvesz” - kongatta  meg a vészharangot Sebestyén.

A hogyan továbbbal kapcsolatosan elhangzott: egy tegnapi  megbeszélést követően, ismét összehívják a gazdákat és közösen döntenek arról, hogy miként –  sürgősségi tanácsülés összehívásával vagy más módon vigyék dűlőre a probléma megoldását.

A sajtótájékoztatón jelen levő Szász Jenő alpolgármester szerint sajnálatos, hogy a mezőgazdasági témákban jártas szakembernek, Sebestyén Csabának a tanácsban nincs szava ez ügyben, a támogatás megszerzése és eljuttatása igen fontos az udvarhelyi állattartó gazdáknak és ezért egy a hivatal és a gazdák közti szerződés megkötését mindenképpen meg kell ejteni.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zdorfy
2010-06-01 21:32:01
Itt csak egy üzletről lehet szó és az Sebestyén üzlete, ami úgy néz ki -olvasva a történteket- nem jött össze.
avatar
guru
2010-06-13 06:28:55
Sebestyénnek nem szabad a kezére pénzt adni mert ragad. Meg kell tőle kérdezni mit csinált a magyarországi támogatásokkal. SZÉGYEN!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."