Itthon » Közélet

Leváltották Birtalan Józsefet

Már nem az udvarhelyi politikus vezeti a Köztisztviselők Országos Ügynökségét – ez a mostani kormány szerint elvi kérdés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

verestoy-2
Birtalan József egy sajtótájékoztatón dr. Verestóy Attila jobbján. Fotó: Katona Zoltán / archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN / UH.RO
2016. november 17., 12:07
1 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi Birtalan József 2014 áprilisa óta vezette a Köztisztviselők Országos Ügynökségét (Agenția Națională a Funcționarilor Publici - ANFP) Bukarestben. Az államtitkári rangú elnöki tisztséget korábban, már 2005 és 2008 között is betöltötte. Szerda óta azonban megint nem ő az elnök, hanem eddigi helyettese, az ügynökség alelnöke, Cristian Vasile Bitea vette át a helyét.

Az Agerpres hírügynökség szerint Dacian Cioloş miniszterelnök Vasile Dîncu kormányfőhelyettes javaslatára döntött a vezetőcsere mellett.

– Azért történt ez, mert indulok a választásokon az RMDSZ képviselőjelöltjeként. Ez a törvény szempontjából nem jelent összeférhetetlenséget, mert államtitkár vagyok, politikai pozícióban, csak ez a mostani kormány gyakorlata, egy elvi kérdés – magyarázta portálunk megkeresésére Birtalan József.

Aki a választásokon indul, azt leváltják, nem is én vagyok az első. A leváltás oka az, hogy én vagyok a bukaresti listavezetője az RMDSZ-nek – tette még hozzá Birtalan, aki hosszú közéleti-politikai karrierje során több helyen is megfordult a Bukarest-Csíkszereda-Székelyudvarhely tengelyen. Dolgozott a megyei önkormányzatnál alelnökként és megy-menedzserként, volt „beugrós" városi RMDSZ-elnök Udvarhelyen, amikor szükség volt rá, de több tisztséget töltött be Bukarestben is.

Tavasszal, még a helyhatósági választások előtt volt egy olyan forgatókönyv is, hogy amennyiben Borboly Csaba Csíkszereda polgármesteri székéért indult volna, akkor Birtalan a megyei tanács élén kívánt volna landolni – ám Ráduly Róbert Kálmán lett újból a polgármesterjelölt, Borboly így továbbra is megyeelnök akart maradni.

Birtalan szeptemberben részt vett az Udvarhelyszéki RMDSZ előválasztásán, ahol a képviselőjelöltek rangsorolásán a 303 érvényes küldötti szavazatból 227-et gyűjtött be a 76 voksot szerzett Sebestyén Csaba előtt – nem sokkal ezután úgy döntött a Szövetségi Állandó Tanács, hogy Birtalan mégsem Hargita megyében, hanem Bukarestben lesz képviselőjelölt. Sajtóinformációk szerint az ottani szervezet nem fogadta tárt karokkal, a felső vezetés állítólag így jelezte, hogy megvonja a bizalmat a korábbi képviselőjelölttől Buday Richárdtól, aki az esélytelennek tartott bukaresti szenátori pozícióért indul.

Képletesen ennek itta meg most a levét Birtalan, Cioloş ezért menesztette az ügynökség éléről. Dacian Cioloș egyébként nem hivatalosan, de nyilatkozatok szintjén vállaltan a PNL miniszterelnökjelöltje.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guru
2016-11-18 10:06:53
leváltás
Mind a kettőtle kéne váltani !

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."