Itthon » Közélet

„Kicsengették" a Zöldiskolásokat

A TRE- F Egyesület januárban útjára indított, fél éves Zöldiskola programjának „végzősei” stílszerűen a Nemzetközi Környezetvédelmi Világnapon, igazi zöld környezetben és az elhivatott környezetvédőkhöz méltó módon tartották évzáró ünnepségüket.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

zoldiskola1
zoldiskola1
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. június 06., 21:52
0 hozzászólás. 

Rendhagyó „zöld kicsengetésnek” volt színhelye a Városi Park. A zöld évzáróra a városból és a környező településekről, ha nem is teljes létszámban, de igen szép számban összegyűlt, „ballagó” zöldiskolások, a nagy sikerű, több mint 10 ezer embert „megmozgató” Zöldiskola programot megálmodó és megvalósító TRE-F Egyesület és a munkájukat támogató szervezetek képviselőinek feje fölé a park hatalmas fáinak lombja vont zöld sátrat. Amikor a déli harangszó előtt az évzáró helyszínére érkeztünk már teljes pompájában állt a pillepalack sátor és benne a zöldiskolások hulladékból és sok fantáziával készített alkotásaiból készült kiállítás.

 zoldiskola1

Bennebb is akadt látvány bőven: a fák között kifeszített kötélre ruhacsipesszel rögzített gyermekrajzok, a fák törzsére kitűzött a víz fontosságát hirdető fotómontázs, a Föld megóvására buzdító színes textil kreáció, műanyag zacskóból, rafiából készült, fémdugókkal dekorált ruhakölteményekbe öltöztetett bábuk, a farkával éppen aktuális időjárást jelző meteorológus csacsi – mind-mind a zöldiskolás gyermekek ügyességét és kreativitását bizonyították. A fák alatt a természet- és oktatófilmekre kíváncsiakat a Zöldsátor várta. A nemezelésre, vesszőfonásra, festegetésre oktató kézművesek sem unatkoztak: voltak szép számban önkéntes tanítványok.

 zoldiskola11

A Zöldülj velünk! jelszóval meghirdetett Zöldiskola évzáró az  elmúlt félév „zöld” tevékenységének az összegzésével és kiértékelésével kezdődött. A programba bekapcsolódott összesen 54 általános iskola (52 Hargita és két Kovászna megyei) zöldiskolás csoportjának, irányító tanáraiknak, a Zöldiskola mozgalom jelentőségét felismerő és támogató önkormányzatoknak és civil szervezeteknek Sebestyén Kinga elnök és Bíró Enikő néni, a TRE-F Egyesület alapítói és lelkes mozgatórugói mondtak köszönetet. Az ügyesek sorjázásánál, azaz a Zöldiskolák közötti verseny eredményhirdetésekor kiderült, hogy bár az elméleti, gyakorlati és kreatív feladatok megoldásáért járó pontszámokat illetően voltak elsők és utolsók, de a szervezők kihangsúlyozták: a legfontosabb a részvétel volt. Minden zöld csapat kiválóan teljesített, a különbség ezért „alig hajszálnyi”. Bíró Enikő néni elmondta: a zöldiskolások munkájának eredményét akár mérlegelni is lehet: félév alatt több mint 60 tonna szelektíven összegyűjtött hulladék a „súlya”, de tevékenységüket a településeiken feltérképezett illegális hulladéklerakók eltüntetése, a megtisztított borvízforrások, a madáretetők is jelzik. Ezért a szorgalomért minden résztvevőnek kijárt az évzárót megelőző, közös jutalomkirándulás a Szent Anna tóhoz és természetesen az írásos bizonyíték is: az átadott dicsérő oklevelek, ajándékcsomagok. A Zöldiskola program versenyének abszolút győztese, a szentegyházi Tamási Áron Általános Iskola Természetesen csapata lett, akik Bíró Bálint biológia tanár szakirányításával minden feladatot hibátlanul oldottak meg és a maximális 100 pontot gyűjtötték össze. Az udvarhelyi Bethlen Gábor Iskola Főnix csapata a második, az Orbán Balázs Iskola Zötyögők csapata pedig a felsősófalvi iskola Aranysasok csapatával a harmadik helyen osztozott.

 zoldiskola3A hivatalos évzárót követően éppen a nemezelő asztalnál egy gyapjúlabda „kerekítésén” ügyeskedő győzteseket faggattuk ki arról, hogy miért volt jó Zöldiskolásnak lenni. A jókedvű csapat nevében az uh.ro-nak nyilatkozó Benedek Henrietta és Bíró Anita egyhangú véleménye szerint nem csak hasznos és érdekes volt „kijárni” a Zöldiskolát, de kijelentették: ha rajtuk múlik, akkor jövőben is szívesen beiratkoznak.

 zoldiskola9

A folytatás nem a gyermekek kedvén, óhaján és a TRE-F Egyesület jó szándékán múlik. „A válságos időkben a civil szervezeteknek nagyon nehéz támogatókat kapni, ami egy ilyen méretű program lebonyolításához elengedhetetlen, hiszen ezt önerőből lebonyolítani nem lehet” - mondta Bíró Enikő néni, de biztatásul hozzátette: „ha csitul a válság-hullám, akkor mindenképpen azon fognak dolgozni, hogy az ifjú, de lelkes környezetbarátok örömére ismét kizöldüljön a Zöldiskola.”

 elsok_zoldiskola17

Amikor a parkból eljöttünk, még javában zajlott a program. Lehetett készülni a borvízkóstolásra és jelentkezni a Kubanek László formatervező irányításával lebonyolított hulladék-építkezésre is. Hiába jelzett esőre álló időt a meteorológus csacsi farka, aki alaposan körülnézett, azt tapasztalhatta: a zöldiskolások vidám serege igazi napfényt varázsolt a parkba.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."