Itthon » Közélet

Élő közvetítés a decemberi tanácsülésről

Több dologgal foglalkoznak a tanácsülésen, például ismét lesz költségvetés-kiigazítás és egyebek is. 17 napirendi pontot tárgyalnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC 8108
Utoljára gyűltek össze idén, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. december 21., 23:27
1 hozzászólás. 

11.23 Így ér véget 2016 utolsó tanácsülése. Hangzavarban. Köszönjük a figyelmet, az egész évit, mi is búcsúzunk a városházáról, de nekünk szerencsére jobb a kedvünk, mint egyes közéleti személyeknek.

11.21 Benedek azt nem érti, hogy ha január 28-án be kellett zárni, akkor miért kell augusztusban nekifogni. Felizzik a hangulat, Jakab azzal vádolja Benedeket, hogy ő utasította el az Akadémát, Jakab szerint hazudik, erre tanúk vannak. Veszekedés van, Orbán Balázs lezárja a vitát és a tanácsülést, Biró Edith lesz a következő ülésvezető.

A szócsata még mindig tart, Benedek Jakabbal veszekedik az asztal felett, nagy a hangzavar. „Ha nem tudsz valamit, ne mondjad, s hanem beszéljük meg" – mondja Benedek. Jakab távozik, mások is ezt teszik.

DSC 8106

11.15 Három éve ígérgetik azt, hogy a kábeleket a földbe teszik. Ha nem lesz benne a 2017-es költségvetésben, akkor nem csinálják meg. Gálfi szerint benne van. Szabó Gyula úgy tudja, hogy márciusban elkezdik a munkát, mert őt, mint cégvezetőt erről már értesítették. A korcsolyapályával kapcsolatosan megjegyzi, hogy rövid időn belül megoldódik és a következő tíz évben nem lesz ezzel gond, holnap már felrakják a palánkokat. Ideiglenesen a régi, kijavított palánkok kerülnek fel, jövőre tiszta új palánkot hoz a Székelyföldi Jégkorong Akadémia.

Jakab Attila szerint 2007-ben épült egy korcsolyapálya, ami „úgy ahogy" kiszolgálta a várost, de az utóbbi években már sok volt a panasz. Az akadémiával egyeztettek, a csatlakozó pályák egyformák lesznek. „Senkinek sem tetszik, hogy bukaresti cégtől kellett megrendelni közbeszerzésen" – mondja Jakab Attila. 2016 decemberében lesz pálya, nemsokára be lesz fedve. Lesz egy késés, de tovább fog tartani, be lehet pótolni. Tavaly a jégkarnevált le kellette mondani, de reméljük, hogy bőségesen kárpótolni fogja majd az udvarhelyieket.

11.07 Nem dugjuk a fejünket a homokba, olyan megoldást kell találni, ami a város lakossága, a diákok szempontjából a legfontosabb. Benedek párhuzamot von. Két éve nem akarták megszüntetni az Eötvöst, csak átköltöztetni, de akkor nem nyolcvan feltüzelt szülő és gyerek volt ott, hanem kétszáz. Nem kell megsértődni, meglepődni, ha felháborodnak a szülők, ez ezzel jár, ha valaki polgármester vagy alpolgármester, őket is meg lehet érteni.

DSC 8103

Paprikásodik a hangulat, Gálfi szerint nagy különbség van a két ügy között, ők abba nem egyeztek bele, hogy egy hónap alatt át tud költözni az iskola. „Meg lehet nézni a jegyzőkönyvet" – mondja Gálfi, miközben a jelenlevő Zakariás Zoltán félhangosan és látványosan gesztikulál az ablak alatt. Gálfi áttér a macskaköves utcák kérdésére, hatékonyan fognak vele foglalkozni. A villanybekötéssel kapcsolatosan tisztázták a helyzetet, a kiskapukat keresik a lakók – négy kérést a polgármester visszautasított, mert nem voltak rendben a dolgok, megtévesztették a lakók a villamossági vállalatot.

10.58 Gálfinak rossz a szájíze, mondja, az elmúlt két nap miatt. Úgy gondoltam, hogy az a fajta egyeztetés, ami az elmúlt nyolc évben nem volt, azt akarom. „Egyenesen, világosan megfogalmaztam az állaspontomat. Az igazgatók kezdeményezték a találkozást, mert a hiányát érezték." – mondja Gálfi. Próbáltunk egyeztetni az igazgatókkal, úgy távozott innen az említett igazgató, hogy felvázolja a lehetőségeket, amikről beszéltünk, utána ismét egyeztetünk.

Olyan döntést sem tudunk hozni, ami mindenkinek jó lesz – hangsúlyozza Gálfi. Az igazgató nem visszajött, hanem kényelmetlen helyzetbe hozta az alpolgármestert, az oktatási szakbizottságot, ami nem megfelelő – teszi hozzá. Az lett volna a korrekt, hogy visszajön. „Azzal fogadnak, hogy január 9-én megszűnik a peda?" – teszi fel Gálfi a kérdést értetlenkedve, hozzátéve, hogy ez övön aluli ütés volt Bálint Mihály igazgató részéről.

DSC 8081

10.54 Benedek szerint az oktatási szakbizottság kell ebben döntsön, csak az nem volt összevonva. Csak az oktatási stratégia döntheti ezt el – a volt polgármesternek nem volt az oktatás szívügye, ismeri el Benedek, hozzátéve, hogy az ellenzék ezt hangosan kifogásolta is. Lőrincz Edit, az oktatási bizottság elnöke beszél, szerinte minden oktatási intézményi vezetőtől elhangzott, hogy a mostani helyzet már nem megfelelő, meg kell változtani. Születtek vélemények, de ezek nem döntések. „Értetlenül állok a hisztéria előtt emiatt" – mondja Lőrincz Edit. Az intézményvezetőket kértük arra, hogy konzultáljanak, javasoljanak – a tehervállalásból azonban nem szeretnének részt venni. Egyelőre csak lehetőségek vannak, semmi konkrétum. Meg szeretném nyugtatni a kollégákat is, hogy ha lesz érdemleges dolog, amiről beszélni kell, akkor beszélni fogunk – mondja Lőrincz. Benedek megkéri, ha valami van, hívja össze a bizottságot.

A kommunikációval van baj, mondja Ványolós István. Január 9-ig érdemi megoldás nem lesz, arra csak jövőre kerülhet sor. Ki kell dolgozni az oktatási stratégiát! – mondja ki a szentenciát emelt hangon Ványolós. Sinka szerint minden évben volt egyeztetés a tanárokkal, az igazgatókkal, de nem készült el az oktatási stratégia. Reméli, hogy meg tudják csinálni. Orbán Balázs lezárná a vitát, Sinka szerint is össze kell hívni a bizottságot.

10.44 Orbán Árpád alpolgármester válaszol Derzsi Lászlónak az okatatási helyzettel kapcsolatosan – úgy gondolja, hogy a téma kapcsán nem volt elég egyeztetés. A választások után már voltak találkozások az igazgatókkal, konzultáltak. Három találkozós sorozat jött az oktatási képviselőkkel (nem mondja, hogy konkrétan kivel) és ezeken körvonalazódik, hogy merre menne a város oktatási startégiája.

DSC 8118

Az utolsó találkozón a tanfelügyelőségről is jöttek, velük is volt egyezetetés, január 9-én határidő van, jelentést, véleményt kell küldenie a város vezetőségének. Ez a folyamat legalább elkezdődött, de nem biztos, hogy ebben az évben kell a nagyon nagy változtatásokat meghozni, de ezzel a kérdéssel foglalkozni kell. 35%-os csökkenés van, de nem akarok munkaülést tartani. A kép minél tisztább kell legyen, de erről messze nincsen végleges álláspontunk. Orbán szerint konzultálni kell az iskolák legitim képviselőkkel. Alternatívákat kell az asztalra tenni – mondja Orbán Árpád. A munka, ami most elkezdődött, lehet hogy csak jövő év végére kell választ adni. Nem korrekt, amit Bálint Mihály, az említett iskola igazgatója tett, mert pánikot keltett. Hétfőn háromnegyed egykor kaptam egy felkérést, hogy találkozzak az iskola vezetőtanácsával és ott van nyolcvan-száz szülő – mondja Orbán, hozzátéve, hogy a lakásába hatodikos gyerekek kopogtak be, megszólították vendéglátó egységben. „Szó sincs arról, hogy bezárjuk a pedát, de felvetődtek alternatívák" – teszi hozzá. Legyen konzultáció, vonjuk be az embereket.

10.34 Mike Levente infrastrukturális problémákról beszél – vannak olyan bekötések a villanyhálózatra, amik nem törvényesek. Ezeket az ügyeket felül kell vizsgálni, nagyon nagy problémák vannak, felháborodást váltott ki.

Benedek két dologra hívja fel a figyelmet – az egyik az, hogy a városközpontból eltűnnek a kábelek, ebben egyeztek a villamossági vállalattal. A másik kérdése a korcsolyapálya helyzete, ma úgy látta, hogy szombaton ez nem lesz aktuális, esetleg a járdákon. Hajdó azt nyilatkozta a sajtóban, hogy 23-án megnyílik.

Derzsi László a Benedek Elek Padagógiai Líceum helyzetére apellál, mert pánikhangulat van az iskolákban.

DSC 8129

A hivatal műszaki igazgatója, Fülöp-Székely István válaszol a kérdésekre, a helyi rendőrséget felkérték, hogy szigorúan járjanak el. A tükröt felszerelik Szombatfalván. A jégpályán a gumiszőnyeg ki van terítve, a jégkészítés holnap indul, a palánk elő van készítve. Az igazgató szerint két napon belül indul a jégpálya. Sinka Arnold szerint egy új tükör kellene a Budvár és a II. Rákóczi Ferenc utca sarkára is. Lőrincz Zsuzsa a kadicsfalvi lakók nevében egy irányító táblát kér, ami a terelőutat az út felett jelzi.

10.26 Biró Edith a jeges járdákat teszi szóvá, tegnap két idős kórustag is eltörte a karját. Drasztikusabb, határozottabb fellépést kér. Arros Orsolya a szombatfalvi gondokról beszél – kér egy közlekedési tükröt az egyik utcába. Sinka Arnold szerint ez egy jó téma az ellenzéknek, a jeges járdák, de azt mondja, hogy a macskaköves utcák felújítását proritásként kezelik, de ez nem történt meg. Sinka szerint a karácsonyi világításra is különítettek el pénzt, de mégis hiányzik. „Legyünk igényesebbek, ne csak feldobjuk a fára" – mondja Sinka.

10.21 Az óvodák és iskolák egészségügyi asszisztenseire vonatkozik a következő pont, az iskolák és az óvodákban lehet egészségügyi szakember. Az utolsóelőtti napirendi pont bizonyos területek magántulajdonba való áttételének elfogadásáról szól, négy család területeiről van szó, ezek a Tábor-lakótelep felett, illetve a Hunyadi utcában vannak. Visszaadják a földeket, mindenki támogatja.

Az utolsó napirendi pont a különfélék előtt, a város köztulajdonában lévő erdőalapból kitermelendő faanyag kikiáltási kezdő árát fogadnák el. Tíz százalékkal emelnék a fa árát – kérdés nincs, átmegy a határozat. 243 határozatot hozott ez évben az önkormányzat – összegez Bodnár László jegyző.

Közben többen jelentkeznek a különfélékre.

10.14 A helyi rendőrség a következő téma, tulajdonképpen a múltkor már beszéltek róla, azóta kiegészítették a – most elfogadják.

DSC 8091

A 14. pont a 85/2012-es számú határozatának módosítása: ha a városmenedzseri állásra jelentkezik valaki, akkor több kritériumnak kell megfelelnie az illető. A szakbizottságban volt beszélgetés róla. Nem egyeznek az álláspontok, az ellenzék egy helyet kér abban a bizottságban, ami versenyvizsgáztatná a városmenedzsert, Gálfi megígéri, Benedek ezt igennek veszi. Orbán Balázs türelemre és fegyelemre int, mert többen beszélgetnek a teremben, mint az iskolások, nem figyelnek. Fellazult a fegyelem, ahogy évtizedekkel ezelőtt hivatalosan mondták volna. 

10.07 Elfogadják a határozatot, egy hasonló téma jön, az Ugron Gábor utca műszaki paramétereinek elfogadása. Volt egy felmérés, a technikai adatokat kell elfogadni – a polgármester egyeztetett a lakókkal. A szakbizottságok szerint minden rendben, Mike Levente szerint elkészült a közvagyon-leltár, vannak adatok, amik nem találnak. Benedek szerint ez minimum nagyon fontos, mert sok helyen csak saccolások vannak, nem mindenütt találnak a négyzetméterek. Mindenki támogatja a tervezetet.

DSC 8130

Egy lakáscsere lesz a Csereháton, Gönczi Dezső (Kiss Gergely 35/2. szám) és Lukács Pál (Kiss Gergely 25/9. szám) kicserélnék a lakásaikat. Ezt is elfogadjék, miközben megszólal egy mobiltelefon.

10.01 A polgármester szerint ez igen intenzív munkát igényel, mert el kell ismerni, hogy nem volt tisztán elmondva a lakosságnak, hogy ha hozzájárulnak a város vagyonához, akkor a város mit ad cserébe. Nem volt világosan elmagyarázva, hogy ha leadnak a területekből, akkor ott lesz infrastrukturális beruházás – amíg nincs a városnál az adott terület, addig nem lehet infrastruktúrát létesíteni. „Az egyik legkényesebb téma, nagyon nehéz helyzet" – mondja Gálfi, aki szerint nincs olyan része a városnak, ahol ne lenne probléma és sokféle vélemény is létezik. benedek szerint ez 2013-ban elkezdődött az, hogy ki mennyi területet adott le, vannak helyek,ahol tiszták. A gond az, hogy 2005-ben, amikor nem volt tanács, akkor volt sok probléma a területekkel. 

9.58 536 négyzetméternyi területet (59780-as telekkönyvi szám) vesznek be a város közvagyonába, a Bem József utcában út és járda lesz. Mike Levente szerint az a cél, hogy magántulajdonból kerüljön köztulajdonba egy-egy utca – ezek magántulajdonban vannak, de közforgalom van rajtuk. Több módszer is van a tulajdonjog-cserére, de a legjobb az, ha a tulajdonos átadja a jogát a városnak. „Hatalmas felvilágosítási munkát végzünk a város javára" – mondja Mike. Ha kapunk egy más módszert, állunk elébe, teszi hozzá Mike. Benedek szerint nem szerencsés, ha sakktábla-szerűen veszik át, megoldást kell találni, mert közművesítést nem fognak tudni törvényesen végezni.

9.52 Gálfi Árpád szerint ez nemcsak a bethlen- és kadicsfalvi gyerekeké, mert sok Bethlen-lakótelepi gyerek is jár oda. A területet megvásárolta az önkormányzat, a külső források prioritás lesz, mert saját forrásból ezt nem tudnák megcsinálni. A tervek azért kellenek, hogy lehessen pénzt lehívni. A tervezési költség 44 ezer lej, plusz a villanyrendszer tervezése, plusz áfa - így Sinka is választ kap. A tervezetet elfogadják.

DSC 8096 

9.48 Ványolós István szerint lenyűgőző, a bethlenfalviak megérdemlik, mások megirigyelik. A szakbizottsági ülésen fogalmazódott meg, hogy a napközisek nem tudják száz százalékosan kihasználni. Hogyan történik a fenntartása? – teszi fel a kérdést Ványolós, mert egy ekkora méretű komplexumot nem lesz egyszerű fenntartani. Lesz-e ebből súrlódás? – kérdezd, de hangsúlyozza, hogy a jobbítás szándékával teszi fel a kérdést. Benedek szerint is példátlan, hogy egy játszótérre majdnem 3 millió lej van előtervezve – ez nem a saját költségvetésből lesz, mert nem korrekt a többi napközivel szemben.

Sinka Arnold nem jelentkezett, Orbán mégis szólítja – erre nevetni kezd mindenki. Sinka szerint is nagyszerű tervről van szó, a bethlenfalviak, kadicsfalviak megérdemlik, hogy ez megvalósuljon. 40 ezer lej a tervezés a tervező szerint (ezt Sinka mondja), a tervben 91 ezer lej van. Valójában mennyibe került a tervezés? – kérdezi Sinka. Magyar kormánypénzből valósulnak meg Erdélyszerte ezek a létesítmények – mondja Orbán Árpád. Mike Levente szerint a beruházás részekben készül el, a források függvényében. Jakab Attila szerint is grandiózus a terv, de „merjünk nagyot álmodni". Van sportpálya, de nincs öltöző – mondja Benedek, aztán kiderül, hogy mégis van. Bíró Jolán is hozzászól, a tervezés nagyon fontos, de szerinte nagyon lassú a bürokrácia menete. Ha az óvoda udvarán épül meg, attól még közösségi tér lesz.

DSC 8122

9.34 A nyolcas pont a Kipi-kopi napközi külső tereprendezését illeti, itt egy beruházási tételt kell elfogadni, a prezentáció egyelőre nem indul a teremben. Jön a felmentő sereg, ként informatikus. Kamerarendszere, szép világítása, kanalizálása lesz a napközi melletti területnek. Modern, ízléses dolog lesz, korosztályonként elkülönítve játszhatnak a gyerekek. Még színpad is lesz! 

9.29. Elfogadják, új címere van a városnak, de a hivatal már nyomtatott olyan lapokat, amin ez a címer van. 

9.28 Benedek azt is elmondja, hogy az elmúlt években amikor kértünk, akkor sem kaptunk. Orbán Árpád és Orbán Balázs azt remélik, hogy jövőben másképp lesz a város és a megyei önkormányzat kapcsolata. A határozatot elfogadják, Orbán Balázs rátér a következő napirendi pontra – a város címeréről lesz szó, amiről itt írtunk.

9.25 44 ezer lej jön a megyei tanácstól a Bányainak, ezt belefoglalják a költségvetésbe – a pénz javításra megy. Az Orbán Balázs Iskola 330 lejét, a kórház a 570460 lejt kapott, ezt is belefoglalják. Benedek a megyei tanáccsal kapcsolatosan megjegyzi, hogy nevetségesen kevés az összeg, ráadásul címkézik a pénzt. Természetesen beruházásra van, de azt a helyi önkormányzat döntse el, hogy mire költse. Ne ilyen aprópénzekkel szúrják ki a szemünket. Jakab Attila is hozzászól, azt mondja, hogy súlyos gondok vannak a megyei tanácsnál – az a helyzet, amikor a megyei tanács munkatársa mondja meg az udvarhelyi polgármesternek, nem helyes. Egyetértés van Jakab és Benedek között, mindketten a megyei tanácsot „szidják".

DSC 8107

9.20 Elfogadják, ahogy a következőket is, 2500 lej adományt fogadnak el a Marin Preda Líceum részére, ez történik 172900 lejjel a Bányai János Szakközépiskola részére, ezt az iskola a Bethlen Gábor Alaptól pályázaton nyerte. 70820 lejt kap az Eötvös József Szakközépiskola az autószerelő műhely felszerelésére, 8841 lejt kap a Bethlen Gábor Általános Iskola – ezek mind pályázatokból származó összegek.

9.15 A 11. számú határozattervezetet visszavonja, mert nincs teljes konszenzus ebben a témában, ez a parkolóbérlet-kedvezmény elfogadásáról szólt volna, a városházán dolgozó személyek részesültek volna belőle. „De lehet, hogy második. harmadik nekifutásra fog menni" – mondja Gálfi. Jó munkát, áldott karácsonyt, boldog új évet kívánt. A szeptemberi és októberi tanácsülések jegyzőkönyvét fogadják el egyhangúlag. Hajdó Csabát kivéve mindenki itt van, Benedek Árpád Csaba a különféléket javasolja. Az ülésvezető sorrendet cseréltet a napirendi pontokat illetően. Az első napirendi pont jogi személyektől származó 2200 lej adomány elfogadásáról jogi a Szinfo Tour részére -idén kell bevenni, jövőben elkölteni.

DSC 8120

9.09 Gálfi Árpád polgármester beszél az Éltetőkút utcai felújításokról, jó hírrel kezdi, a város pénzt kapott az utca megjavítására – a vártnál hamarabb sikerült megoldani. Utána felsorolja a mai napirendi pontok fontosabbjait, többek között az új címerterv elfogadását.

9.04 Itt vannak a tanácsosok a teremben, megérkezett mindenki és elkezdődik 2016 utolsó rendes havi tanácsülése, sorrendben a hatodik, amit a június 5-i helyhatósági választások utáni testület tart meg.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városháza tanácsterméből. Reggel kilenc óra előtt pár perccel vagyunk, iszonyatosan hideg van odakint, de idebent megtartják az év utolsó tanácsülését. Az ülésvezető Orbán Balázs, a Koalíció tanácsosa lesz.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Schubert Gyula
2016-12-22 10:26:52
Az Orbán Balázs iskola valóban 330 lejt kap?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."