Országos » Gazdaság

Elvették a titkosszolgálatok pénzét: kell a bérekre

  Az elnök ellenkezett, de elfogadták szerdán az idei első költségvetés-kiigazítást. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

vioricadancila2
Viorica Dancila, fotó: libertatea.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO / MTI
2018. szeptember 06., 05:28
0 hozzászólás. 

Elfogadta szerdai ülésén a szociálliberális kormány az idei első költségvetés-kiigazítást, annak ellenére, hogy a nemzetbiztonsági intézményektől forrásokat elvonó, az államfő által is kifogásolt kiigazításhoz nem járult hozzá a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT).

A Viorica Dancilă vezette kabinet a költségvetési törvényben elfogadottnál összességében csaknem 10 milliárd lejjel több kiadást és 8,8 milliárd lejjel több bevételt irányzott elő. A többlet jelentős részét a pénzügyminisztériumhoz, a belügyhöz, az egészségügyi tárcához és az oktatáshoz irányítják, alapvetően a megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésére.

Csökken viszont a munkaügyi tárca, a külügyminisztérium, a titkosszolgálatok és az elnöki hivatal büdzséje. A forráselvonást a kormány azzal indokolta, hogy az érintett intézmények az első félévben nem költötték el a rendelkezésükre álló forrásokat.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a kiigazításnál - az eredeti büdzséhez hasonlóan - 5,5 százalékos GDP-növekedéssel számoltak, és azt az elvet vették figyelembe, hogy a megkezdett beruházások finanszírozását, a bérek, nyugdíjak, szociális segélyek kifizetését ne veszélyeztessék.

Iohannis: csak a párt érdekeit nézték

Nem sokkal a kormány sürgősségi rendeletének kiadása után Klaus Iohannis államfő közleményben ítélte el és törvénytelennek nevezte a CSAT véleményezése nélkül elfogadott költségvetés-kiigazítást. Az elnök úgy értékelte: párbeszéd-ajánlatát elutasítva „az utóbbi 30 év leggyengébb román kormánya” súlyosan megsértette az intézmények közti lojális együttműködés elvét, a polgárok érdekei helyett a pártvezetés érdekeit helyezi előtérbe és mérhetetlen károkat okoz az országnak.

Túlzott optimizmus?

Bár az Európai Bizottság már májusban a túlzott költségvetési optimizmus veszélyeire figyelmeztette Bukarestet és azt valószínűsítette, hogy a kormány bérpolitikája miatt az államháztartási hiány mind az idén, mind a jövő évben túllépi GDP-arányosan a 3 százalékot, a kormány következetesen azt állítja, hogy a deficitet a 3 százalékos küszöb alatt tartja.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."