Itthon » Közélet

Székelyföld szeretője nem hagyja az iskolát

A templomot és az iskolát. A magyar állam támogatja a Tamási Áron Gimnázium és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium felújítását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC 0194
Soltész Miklós, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. január 26., 17:23
0 hozzászólás. 

Gálfi Árpád polgármester Székelyföld szeretőjeként mutatta be Soltész Miklóst, Magyarország egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárát. „Örök emlékembe fog maradni, hogy államtitkár úr volt az első olyan személy, aki köszöntött a polgármesteri tisztségemnek az elfoglalásakor és jelen is volt beiktatásomkor" – nem győzte köszönni a polgármester Soltész iránta tanúsított kedvességét.

„Székelyudvarhelyi fejlesztésekről már tavaly is beszéltünk, idén a támogatás meg is lesz" – jelentette be az államtitkár. Elmondta, 50 millió forinttal fogják támogatni a Tamási Áron Gimnáziumot, és nagyon örül neki, hogy Lackó György igazgatóval már sikerült egyeztetni, hogy mire fogják tudni felhasználni az összeget.

Mindig került kifogás

„Köszönet azért, hogy végre nem csak kinyilatkoztatás szintjén fontos a gimnázium ennek a városnak, hanem tesznek is érte és nem az van, mint az elmúlt 8-10 évben, amikor mindig odajutottunk, hogy került egy kifogás, amiért nem lehet támogatni az iskolát"– fejezte ki háláját az igazgató.

DSC 0195-001

Ebből a pénzből már a nyár folyamán szeretnék elkezdeni a munkálatokat, főként a főépületben, annak is a baloldali szárnyán és a tetőtéren. Ha az összeg engedi, a központi rész sarokattikáinak felújítását is folytatnák. Nagyon fontosa magyar állam támogatása, hiszen az uniós pályázatoktól folyamatosan elestek, „mint iskolára azért nem lehet pályázni, mert műemlék, mint műemlékre azért nem, mert iskola" – magyarázta Lackó.

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium felújítását 20 millió forinttal fogja segíteni a magyar állam, „idén ebből már építkezésnek kell lennie" – hangsúlyozta Soltész. „A felekezetek nagyon sokat tesznek azért, hogy a magyar emberek a szülőföldjükön meg tudjanak maradni. Az elmúlt hónapokban azt tapasztaltuk, hogy ennek a két iskolának a felújítása előtérbe került" – magyarázta, miért éppen ez a két iskola részesül a támogatásban.

DSC 0192

A két iskola mellett egy harmadik, a Székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium, illetve két templom: a székelyudvarhelyi unitárius és a leégett atyhai templom felújítását is segíteni fogják.

Jóakarat van, módszer nincs

Az anyagi támogatások mellett korai fejlesztő szakembereket is képeznének, ugyan nem ekkora méretű anyagi támogatásról van szó, Soltész szerint üzenetében és jelentőségében legalább ekkoráról. „Én négy éven keresztül a szociális területet vezettem Magyarországon és ennek kapcsán megismertem a sérült gyerekek korai fejlesztésének szükségességét és annak lehetőségeit. Székelyföldön is megvan erre az akarat és a jóindulat, de sajnos nem mindig sikerül megoldani" – mondta az államtitkár.

DSC 0191

Azért ajánlotta fel az ezzel foglalkozni vágyó orvosok, pedagógusok képzésének lehetőségét, mivel úgy gondolja, hogy minden egyes hét, minden egyes hónapugrásszerű fejlődést jelenthet egy sérülten született, vagy születése után megsérült kisgyermeknek az életében.

Ennek érdekében Sógor Enikővel, a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ vezetőjével, együtt gyűjthetik össze és mérhetik fel az erre nyitott helyi orvosokat, gyógytornászokat, és gyógypedagógusokat, akik közül hetvenen egy négynapos magyarországi képzésen vehetnek részt.

Soltész reméli, ezzel könnyíthetik az ilyen helyzetben lévő szülők, gyermekek, sőt rajtuk keresztül az egész társadalom helyzetét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."