Itthon » Közélet

Vigyázni kell a kullancscsípésekkel

Nyár, meleg, kirándulások - azonban a természetben nem árt vigyázni, hiszen a kullancsok egész évben veszélyt jelentenek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kullancs
kullancs
szerkesztoÍRTA: GYÖRGY-DÁVID CSABA
2010. június 11., 08:15
1 hozzászólás. 

Leggyakrabban erdőkben, parkokban és kertekben fordul elő ez a fajta ízeltlábú, ha pedig van „szerencsénk" összeszedni egy csípést tőlük, a szakemberek intelme szerint érdemes orvoshoz fordulni. A kullancs csípése többnyire teljesen fájdalommentes, így észrevétlen is marad – hosszú ruházat viselésével nagyobb az esélye annak, hogy elkerüljük őket.

Azonban ha mégis megcsíp valakit egy kullancs ajánlatos családorvoshoz fordulni, mondta dr. Csáki Mária, háziorvos, aki azt is közölte, idén már sok ilyen csípéssel találkozott. A doktornő tanácsa szerint nem elégséges eltávolítani az állatot a bőrünkből, hiszen ezzel még nem oldottuk meg a problémát. Tudni kell ugyanis, hogy a kullancs már a csípés pillanatában beviszi a fertőzést az emberi szervezetbe, így ha felfedezzük testünkben az állatot, azonnal menjünk orvoshoz, a szakember majd elindítja a megfelelő kezelést, tette hozzá dr. Csáki.kullancs

Fontos az utókezelés, hiszen a kullancs Lyme kórt okozhat, ami egész életre szóló krónikus állapotot eredményezhet, de ez az ízeltlábú agyhártyagyulladást és arcidegbénulást is előidézhet. Dr. Csáki Máriától azt is megtudtuk, hogy jelenleg Romániában nincs ilyen csípés elleni védőoltás, viszont Magyarországon már kapható a szer.

Egy fontos jó tanács: a bőrbe fúródott kullancs kis mérete és fájdalommentes csípése miatt nehezen észrevehető, ezért kirándulások után minden testrészre kiterjedően vizsgálatot kell tartani. A 72 óra elteltével eltávolított kullancs, ha fertőzött volt, csaknem 100%-os bizonyossággal átadta a fertőzést az egyénnek.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nagyrobert88
2010-06-11 16:11:01
Azert kell csaladorvoshoz fordulni hogy fizessunk surgossegin nem oldjak meg?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."