Itthon » Közélet

Élő közvetítés a rendkívüli tanácsülésről

A hónap utolsó napján rendesen odavágnak: harminckét (!) napirendi pontot tárgyalnak a városatyák.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC1509
Sok beszédtéma és döntés lesz ma is, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. március 30., 21:40
0 hozzászólás. 

Köszönjük a figyelmet, a rendkívüli tanácsülés véget ért. 

10.26 Ez volt az utolsó napirendi pont, különfélék nincsenek, csak a következő ülésvezető megválasztása. Orbán Balázs javasolja Ványolós Istvánt. „Eljött a napod!" - szólal meg ismét Bodnár jegyző, hahotázik mindenki a teremben. „Egy feltételem van, hogy éljek addig!" – szól vissza Ványolós. Jó hangulatban ér véget a gyűlés, nagyon operatív volt mindenki. Elvégre jön a hét vége.

10.25 Az Urbana Igazgatótanácsa tagjainak megválasztása céljából kidolgozott követelménylistát hagyják jóvá, ez egészet 2021-ig érvényes lesz. Tömbházszigetelés a következő téma, jóváhagyják a M. Kogălniceanu u. 4A, 4B sz. alatti tömbházak szigetelésének műszaki-gazdasági mutatóit, illetve ennek kiadásait.

Az utolsó napirendi pont jön, az Udvarhelyi Zóna Közúti Forgalmának Javítása Közösségközti Fejlesztési Társulás alapító okirata tervének jóváhagyásáról és alapszabályzat tervének jóváhagyásáról beszélnek. Öt személyt kellene delegálni ebbe a társulásba

A tanácsosok közül Berde, Szarvas, Péter Balázs, Mike és Jakab Attila lesznek a delegáltak, a város képviselője pedig Jakab Áron Csaba volt képviselő lesz. Ez így lesz, ők mennek.

10.17 Jön egy személycsere, a város részt vesz a Zetelaki Erdészeti Hivatal Rt, létrehozásában, a hivatal résézről Németi Zoltán lesz a kinevezett személy ebben a témában. Elfogadják. A törvénykezés változott a következő kérdésben, ami a szociális szolgáltatások Fejlesztési Stratégiája – ezt hagyják jóvá, itt sincs kérdés vagy hozzászólás. Van egy szociális szolgáltatások fejlesztésére vonatkozó cselekvési terv is – ehhez az alpolgármester hozzászól, a civil és szociális szervezeteket dicséri. Lőrincz Edit is hozzászlna, demint mondja, megkapta a választ. „Kitalálták egymás gondolatát" – jegyzi meg viccesen Bodnár László jegyző.

DSC 1541

10.12 280.000 lej lesz mind a Gyulafehérvári Római-Katolikus Érsekség, mind pedig az Erdélyi Református Egyházkerület fizetendő bérleti díj a két oktatási intézményért. Átmegy, nincs kérdés.

10.10 A dr. Palló Imre Alapítvány épület- és területadó alól mentesül a javaslat szerint. A Székelyudvarhelyért Alapítvány szintén adómentességet kér a Kogalniceanu utcai civil központra. Orbán Árpád kéri, hogy vegyék jegyzőkönyvbe, ő nem szavaz. 12-en megszavazzák, két RMDSZ-es, Sinka és Berde tartózkodnak.

10.06 Bekerülnek a területek a város köztulajdonába. Benedek távozik, Gálfi utánamegy, majd visszajön. A következő pontban a Termés utca 2. szám alatt található Fajtanemesítési és Szaporodásbiológiai Hivatal épületének a város köztulajdonában álló javak leltárából történő törléséről beszélnek. Az épületet le kellene bontani, de ehhez át kelltenni a város magántulajdonában álló javak leltárába. Átmegy.

A sportiskola jelezte a hivatalnak, hogy a régi UCECOM sporttermét ha adminisztrálná, akkor tudna pályázni rá – az épületben székelő Babes-Bolyai Tudományegyetem vezetősége ebbe beleegyezett, úgyhogy a tornatermet a sportiskola kapja meg. Ugyanerre vonatkozik a következő napirendi pontra is, a sportterem a sportiskoláé lesz, de a bentlakás nélkül. Ezt ebben a verzióban fogadják el. Más vagyoni határozattervezet nincsen, most a többi pontot veszik előre.

DSC 1523

Az első az, hogy kik kerülnek az iskolák vezetőségébe – ezt nem hozzák nyilvánosságra, de elfogadják. A diákösztöndíjakról szóló határozat is átmegy, bár nem olvassák fel az összegeket. 

9.56 A következő napirendi pontokban utcákat, járdákat vesznek be a közvagyonba. Az első ilyen a Kamilla utcában egy 140 m2 nagyságú út- és közterület, illetve járda. Ugyanígy a Rét utcában 40 négyzetméter, a Középlok dűlőben 78, a Lakatosok utcában 386 négyzetméter, a Bem József utcában pedig két rész, egy 696 és egy 683 négyzetméteres rész kerül be a közvagyonba. Benedek kérdi, hogy utóbbi utcában ezzel a két résszel megoldódik-e az utca helyzete, azt a választ kapja, hogy még egy kis rész van. Mike Levente szerint a sáv nem talál a rendezési terven látható sávval – létrejött mégis egy nyomvonal, ami közterület. Megoldást kell kapni az urbanisztikai rendezésére.

9.50 Szavaznak, ez is oké, a kulturális tevékenységekre szánt pályázatok jönnek. 215 ezer lej a keretösszeg, a leadási határidő ugyanaz. Szarvas Zsuzsanna szól hozzá, szerinte még a megyei tanács sem oldotta meg az elektronikus pályázatokat. A kiírások és az elszámolási útmutatók fogalmazódjanak meg magyarul is, hogy segítse a pályázókat – mondja Szarvas. Változtak a dolgok az elszámolásokban, de ebben tájékoztatót adnának. Elfogadják ezt a napirendi pontot is. Az egyházakról szóló tervezetet is ideveszik, a keretösszeg 200 ezer lej, a leadási határidő április 14., Benedek beleszól, hogy ne nagypéntek legyen, Arros szereint is legyen több napjuk, mert a következő két hét zsúfolt az egyházak számára – a módosítás szerint április 21., déli 12 óra a határidő. A diákok támogatása a következő pályázati keret, ez 50 ezer lejes keretösszeg, április 18 itt is a határidő. Megszavazzák.

DSC 1542

9.43 A következő pont a teljesítménysportok támogatása, ezekre összesen 960 ezer lej van elkülönítve. A leadási határidő április 18, déli 12 óra. A testület elfogadja. Jön a következő, ami a környezetvédelem támogatásáról szól, határidő ugyanaz, a keretösszeg pedig 50 ezer lej. Átmegy ez is. Az ifjúsági és nevelő jellegű tevékenységekre 150 ezer lejt szánnak, a határidő itt is ugyanaz. Tömegsportra szintén 150 ezer lej megy, a határidő szintén április 18. Ezek is mind átmennek. A hátrányos helyzetű személyek számára 100 ezer lej van előirányozva. Sinka Arnold hozzászól, két éve kéri, hogy dolgozzák ki a pályázatok elektronikus formáját. Most is felkínálja a lehetőséget, segíteni kellene ebben az udvarhelyi civileknek. Jakab Attila szerint is ez helyénvaló, de a költségvetés elfogadásának tolódása miatt gyorsított eljárással kell elvégezni ezt. Sinka szerint ezt már ősszel meg lehetne csinálni. 

9.30 Kezdik a harmincadik napirendi ponttal – van egy egymillió eurós pályázati lehetőség egy bekötő- és egy mezőgazdasági út felújításáról. Ennek műszaki paramétereit kell jóváhagyni, illetve köztulajdonba venni. Az előterjesztés rendben van, mindenki megszavazza. A következő pont külön a műszaki paraméterekről szól. Elfogadják, a következő pont is ehhez a pályázathoz kapcsolódik, a hivatal biztosítja a rájárást a felújítandó útra. Orbán Árpád alpolgármester kér szót, kemény hét volt, éjszaka is dolgoztak. 32 milió euróra több mint 200 projekt van leadva - a Cserehát összekötődne a Cekenddel, az út a mezőgazdasági tevékenységeket szolgálná ki, négy méter széles köves út lenne, hasznos lenne.  

9.27 Gálfi szerint ezek a pontok mind fontosak, vannak olyan emberek, akik hat-hét-nyolc éve várnak pl. a villanyra – de ez csak akkor valósulhat meg, ha közvagyonba veszik az utcákat. Ha azt akarják, hogy levegyem a napirendről, én leveszem – mondja a polgármester. A jegyző mondja, hogy 17-en vannak, lehet határozatot hozni. Péter Balázs szerint még egy napirendi pont lenne, ami az egyházi pályázatokkal kapcsolatban. Benedek azt javasol egy új sorrendet, mert négyen tudnak maradni az RMDSZ-esekből, s akkor az egészet el tudják fogadni. Péter most szavazásra kér mindenkit, a Benedek verzióját szavazzák meg. Kicsit így megkavarodik a sorrend, de eligazodunk. 

DSC 1516

9.23 Haladjon a város – mondja a polgármester. Hajdó Csaba mondja Benedeknek, hogy megint sajtótájékoztatót tart annak szervezése nélkül. Van más kommunikációs csatorna is Hajdó szerint. Benedek azt mondja, hogy a frakcióvezetőnek jelezte. Arros Orsolya is hozzászól. Volt egy pár olyan eset, hogy könnyen kicserélték a napirendi pontokat – többen el kell menjenek, ezért a pályázatos, meg a fontos pontokat. Nem hiszi, hogy minden napirendi pont ma ennyire fontos. Javasolja, hogy találjanak megoldást arra, hogy élőben közvetítsék az üléseket, mert lehet látni, hogy ki mit mond. Jakab Attila azt javasolja, hogy vegyék előre az utolsó három pontot, az utcák közvagyonba vételét hagyják el a következő tanácsülésre.

9.17 Egy napirendi pontot visszavon a polgármester, ez a 19. pont, mert még egyeztetésre van szükség, ez a 64/2014 számú Helyi Tanácshatározat kiegészítéséről és jóváhagyásáról, azon feltételek megállapítására vonatkozóan, amelyekkel bejárási jog biztosítható Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köz-, illetve magánterületeire, elektronikus kommunikációs infrastruktúra telepítése érdekében.

Benedek Árpád Csaba napirend előtt szólal fel, a költségvetés miatt előrehozták a tanácsülést, de azt az ígéretet kapták, hogy tegnapra teszik a rendkívüli tanácsülést. Úgy érzik, hogy a mai napirendek kööztt sok olyan van, amit rendes tanácsülésen is el lehet fogadni. Azt akarják, hogy vegyék azokat a napirendi pontokat előre, amik a rendkívüliek, a többin nem akarnak részt venni. Az ülésvezető azt mondja, hogy volt összehívva szakbizottsági ülés, de arra nem mentek el. Benedek azt mondja, hogy arra számítottak, hogy kedden lesz a szakbizottsági ülés, de szerdán volt. Most nem tud itt lenni két tanácsos kollégája.

Gálfi válaszol Benedeknek, azt mondja, hogy ha a város érdekében szeretnénk dolgozni, akkor tudjuk alakítani a programunkat. „Az, hogy nem jönnek ide, az az önöknek a felelőssége" – mondja Gálfi.

DSC 1507

9.08 Az ülésvezető köszönti a résztvevőket, ő is hangsúlyozza, hogy sok napirendi pont van. Gálfi Árpád polgármester mondja, hogy a múlt héten jelezte, hogy lesz ez a rendkívüli tanácsülés. Fontos és sürgős kérdésekben kell dönteni ma, például a költségvetésnél is módosításokat kell tenni. A pályázatokat (kultúra, civil szervezetek, sport, egyházak, stb.) minél hamarabb ki kell írni, de sürgős az egymillió értékű pályázat is, ami egy 12 méteres bekötő és mezőgazdasági út rehabilitációjáról szól.

9.04 Egyelőre móka és kacagás, aztán belép a polgármester egy nagy paksamétával, erre csend lesz, hiszen – mint tudjuk – ma sok dolog lesz.

Az ülést Péter Balázs (MPP-EMNP Koalíció) vezeti. Itt van minden tanácsos egy-két kivétellel, a hivatal munkatársa igazolványokat osztogat nekik - igen, van ilyen (vagy lett ilyen), hogy önkormányzati képviselői igazolvány. Hogy ez milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, egyelőre nem tudjuk. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat innen, városháza tanácsterméből! Maratoni és rendkívüli tanácsülést tartanak ma az önkormányzati képviselők, többek között területadó-mentességekről, ösztöndíjakról, bérleti díjakról lesz szó, de területek köztulajdonba vételéről, sport- és környezetvédelmi tevékenységekről is döntenek a délelőtt folyamán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."