Itthon » Közélet

Pöpec irodába költözött Antal Lóránt szenátor

Ide mehetsz panaszkodni, ha igazságtalanság ér a közintézményekben. Vagy, ha lakberendezési tippekre van szükséged.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Apai örökség az indusztriális stílus? fotó: P. E. É.
Apai örökség az indusztriális stílus? fotó: P. E. É.
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. július 19., 09:13
2 hozzászólás. 

Antal Lóránt elköltöztette az RMDSZ-es szenátori irodát a polgármesteri hivatal épületéből, mostantól a Tompa László utca 5 szám alatti ingatlanban lehet felkeresni. A helyiséget és a szenátor munkatársait szerdán délelőtt mutatták be a sajtónak.

A kapura elhelyezett felirat már egyértelműsíti, hogy ki uralja a teret, de ezt belül megismételték még legalább három falfelületen, nem kis méretben. Mentségükre legyen mondva, szép munkát végzett a kivitelező, Jakab Hunor, akinek köszönetet is mondott a szenátor a dizájnért.

 

Kérdésünkre Antal elárulta, az iroda berendezését saját pénzéből vásárolta, csak a bérleti díjra kap támogatást. A bútorok az Ikeából vannak, a tévé is saját, otthonról hozta – mondta mosolyogva. A több részre osztott helyiségben egyébként natúr faburkolatok, karakteres világítótestek vannak, külön kiemelnénk a lézergravírozott, 3D-s, fából készült Hargita megye térképet.

 

A szenátori iroda vezetője, és udvarhelyszéki koordinátora Varga Zsuzsa lesz, az irodába betérő állampolgárokkal is ő találkozik elsőként. A gyergyószéki önkormányzatokkal Szakács Tibor tartja a kapcsolatot, András Lóránd pedig romakérdésekkel foglalkozó ifjúsági vezetőként fog tevékenykedni. Sajtófelelősként Szabó Katalint, illetve online kommunikációért felelős munkatársként Polacsek Pétert mutatta be a szenátor, hozzátéve, hogy célja volt fiatal, de szakterületükön tapasztalt csapattagokkal dolgozni.

antallociiroda4

A munkatársak közül András Lóránd fejtette ki bővebben, hogy milyen tervei vannak a közeljövőben. Mint mondta, a romakérdések esetében nem kívánnak világot váltani, viszont szeretnének reális képet mutatni arról, hogy hogyan áll Udvarhelyszék roma közössége, mert a parlamenti döntéshozatali munkához reális információkra van szükség. A következő két évben többféle módszerrel tervezik felmérni a roma lakosságot, de emellett egyéb társadalmi kérdésekkel is foglalkoznának, mint például a munkaerő elvándorlása.

Lehet panaszkodni

Arra a kérdésre, hogy milyen ügyben lehet hozzá fordulni, Antal azt válaszolta: „Alapvetően minden olyan esetben, amikor az állampolgárok úgy érzik, hogy törvénytelenül vagy igazságtalanul járnak el velük szemben állami intézményekben, ahol közszolgálatnak kéne működnie. Minden olyan kérdésben, amiben nem tudják az igazukat megtalálni, fordulhatnak hozzánk."

antallociiroda10

A szenátori iroda hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 10-től 15 óráig lesz nyitva az állampolgárok előtt, csütörtökön pedig 12 és 17 óra között. Antal Lóránt személyes fogadóórái szeptember 14-től indulnak, minden második pénteken 10-14 óráig, ezekre előzetesen jelentkezni kell, de a parlamenti szesszió lejártával, a nyár folyamán is itthon lesz – ígérte a szenátor.

Gáz lesz, gyors lesz

A sajtótájékoztatón az elmúlt hónapok tevékenységéről, illetve az őszi terveiről is beszámolt röviden.

Megtudtuk, hogy két olyan törvénytervezethez is nyújtott be módosító javaslatokat, amelyeket idén fogadtak el. Az egyik ilyen a villamosenergia és földgáz rendszerét szabályozó törvényt módosító csomag volt. A törvénymódosítás kötelezni fogja a gázszolgáltatókat, hogy a helyi és országos érdekeltségű turisztikai településekre bevezessék a gázt, összekötve a fővezetékkel. Ez Hargita megyében Parajd és Borszék településeket érinti.

antallociiroda7

Ha az önkormányzatok beruházásokat fognak végrehajtani gázvezetékek kibővítése érdekében, akkor a gázszolgáltató maximum 12 hónapon belül vissza kell, hogy fizesse a beruházás értékét az adott önkormányzatnak. Emellett az is változás, hogy ezentúl gázvezetékekre is lehet uniós forrásokat pályázni.

A másik fontos törvénytervezet az ún. PPP (legea partnereriatului public-privat), a köz és magánszféra partnerségéről rendelkező törvény volt – mondta a szenátor. Ennek a tisztázása számos infrastrukturális kérdésre megoldás lehet a jövőben, mert az új közbeszerzési törvénnyel összehangolva felgyorsulhatnak a közberuházások.

Antal szóba hozta a gazdasági miniszter, illetve a kormány ellen az utóbbi hetekben benyújtott bizalmatlansági indítványokat is. Az RMDSZ egyiket sem szavazta meg.

„Külön ki szeretném hangsúlyozni, hogy azok a hírek, miszerint az RMDSZ-től függött a kormány helyzete, nem valósak. Az RMDSZ-en kívül még közel 80 szavazatra lett volna szükség ahhoz, hogy megbukjon a kormány. Ahhoz, hogy egy kormányt leváltsunk, mindannak ellenére, hogy tudjuk, látjuk mi is a nem feltétlenül hatékony intézkedéseiket, alternatívát kell felmutatni, ami az ellenzék részéről egyáltalán nem történt meg" – idézte Kelemen Hunor szövetségi elnök érveit Antal Lóránt.

Újdonságok a közigazgatásban

A közigazgatási törvénnyel kapcsolatban elmondta, 2019. január 1-től a gépjárműbejegyzés és jogosítvány-kibocsátás átkerül a prefektus alárendeltségéből a megyei önkormányzatok hatáskörébe. Arról is beszámolt, hogy személyesen egyeztetett a belügyminiszterrel a Hargita megyei helyzetről, vagyis arról, hogy nálunk miért kerül hónapokba egy jármű forgalomba íratása. A belügyminiszter állítása szerint már hónapokkal ezelőtt felszabadították a járműbejegyzési hivatalnál a betölthető pozíciókat (egy időben nem lehetett új embereket alkalmazni), bővíteni kell a személyzetet és rövidesen megoldódik a probléma.

A sokat vitatott büntetőtörvénykönyvvel kapcsolatban Antal elmondta, az RMDSZ nem ért egyet a hivatali gondatlanság elkövetésével, az értékküszöb bevezetésével a hivatali visszaélés esetében, éppen ezért tartózkodtak a Btk. módosításáról szóló szavazáson.

Őszi tervek

Az új parlamenti szesszió szeptember 3-án kezdődik, a szenátor két témát emelt ki amelyekkel foglalkozni szeretne akkor.

Az egyik a leállított országos megtakarítási program, amelyre lakásvásárlás céljából jelentkezhettek fiatalok. Ez a program eredetileg a fejlesztésügyi minisztérium hatáskörébe tartozott, a számvevőszék azonban törvénytelenségre hivatkozva leállította, anélkül, hogy az érintetteket – több mint 400 ezer embert – tájékoztatta volna róla.

antallociiroda9

„A program úgy működött, hogy a magánszemélyek egy összeget helyeztek a Raiffeisen, vagy a CEC banknál nyitott számlájukra, és az állam hozzájárulást adott ehhez a pénzhez, amiből lakáshiteleket tudtak törleszteni. Engem személyesen is megkeresett egy fiatal hölgy, aki 9 ezer lejt tett be a bankba, ezzel indította volna a programot, és közel két év után 8600 lej van a számláján. Nemhogy kamatot kapott volna az államtól, hanem a pénzét is elvették tőle" – magyarázta Antal.

A második célkitűzés annak a speciális törvénynek a módosítása, amely a helyi önkormányzatok pályázatairól rendelkezik. Derzsi László, a városi RMDSZ elnökének javaslatára megkönnyítenék az önkormányzatoknak, hogy a pályáztatható pénzekről rendelkezzenek.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szentegyházy Ubul Béla
2018-07-19 14:10:22
Ingyenélő senkiházi.
avatar
hunikovacs
2018-07-21 19:53:44
Így kell élni... gondoltam pedig,hogy lapátolni fog valamelyik cégnél. (Dolgozni senki nem akar?)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."