Itthon » Politika

Élőben a tulipánok házából: megvan a nyerő páros!

Küldöttgyűlést tart az Udvarhelyszéki RMDSZ, ahol a legnagyobb kérdés az, hogy ki lesznek az esélyes udvarhelyszéki honatyák a decemberi választáson.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Szavaznak az RMDSZ-esek
Szavaz az RMDSZ
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. szeptember 22., 15:47
0 hozzászólás. 

21.05 Verestóy beszéde zárja az eseményt. Örülök, hogy meghallgattatott, amit mondtunk - meggyőződése, hogy a szövetségi elnök figyelembe veszi az elhangzottakat.

21.04 Bíró Barna Botond jelenti be a szavazás eredményét: Birtalan József és dr. Verestóy Attila "nyerték" az esélyes helyeket. 303-an szavaztak érvényesen, közülük 227-en Birtalan Józsefre, 76-an Sebestyén Csabára. A szenátori helyeknél a következőképp alakultak a számok: 306 érvényes szavazatból 112-t Antal István Lóránd, 194-et dr. Verestóy Attila kapott.

20.59 Fancsali Kálmán felolvassa a pénzügyi bizottság jelentését, amíg a szavazatok számlálása zajlik. 

20.17 Megszavazzák a szavazatszámláló bizottságot. 337 regisztrált küldött van jelen. Amíg a jelöltek sorukra várnak, elszórakoztatják magukat.

szavazas3

Írószer is van. És nincs megkötve. Először az udvarhelyszéki küldöttség szavaz, majd a székelyudvarhelyi következik és aztán az udvarhelyszéki városok és falvak küldöttei kígyóznak hosszú sorban a szavazófülkék előtt.

olvasonktol2

Olvasónktól kaptuk ezt a témába vágó képet azzal a felirattal: Lássuk, ki lesz a szenátor, vagy a képviselő.

20.13 Mindkét jelölt sugallja egy-két elejtett, kétértelmű vagy sejtelmes mondattal, hogy is állnak az esélyek: Lóci előkészül a következő időszakban, Verestóy felkészíti a fiatalokat.

20.12 Verestóy Attila: Mindenki, aki a termeben van, büszke lehet arra, hogy ebben a szervezteben tényleg van múlt, van jelen, és van jövő, itt bebizonyítottuk azoknak, akik talán kételkedtek, hogy van erő még azokban is, akik vállalják a munkát,a folytatást. Előre tudunk nézni, van kinek megfogni a kezét, és felkészíteni arra a feladatra, ami vár egy képviselőt, vagy egy szenátort.

verestoy-2

Nacionalista időszak fog elharapódzni az országban - vizionál a szenátor -  nehéz évek jönnek, de lehetőséget is adnak arra, hogy az évszázad történelmi ígéretét behajtsuk, amit a román nemzet még mindig nem akar betartani.

Nézzünk előre 2018 és utánra, és próbáljunk az RMDSZ eszközével beleszólni az országos politikába, hogy megmutassuk ennek az országnak, hogy a tolerancia, megértés, kisebbségszeretet szép szólamokat valósággá kell tenni. Európának is meg kell mutatnunk, mert valamiért Európa ódzkodik. Az összefogást, amiről beszéltünk, magunk között fogjuk megvalósítani. Örülök, hogy a női-férfi egyenjogúságot felkaroltuk, és örülök, hogy sok nő van a helyszínen, bár még mindig túl kevés.

Van az RMDSZ-ben megfelelő erő a jövőre nézve. Bízom abban, hogy ezzel élni is tudunk. Sokat gondolkoztam, hogy most azt mondjam-e, itt az ideje, induljon a jövő. Sokan győzködtek, hogy még ne tegyem. Még nem vagyunk azon a nyugodt pályán, ahol nyugodtan át lehetne adni a stafétát. Bizakodóan hallgattam az előttem szóló Antal Lórántot, hogy jó kezekbe fog kerülni a staféta. Azt asztalnál itt vannak a fiatalok, mert lassan fel kell, és fel tudnak nőni a feladathoz, a következő időkben pedig én azon vagyok, hogy ezekhez mindent segítséget megadjak.

20:03 Névsor szerint Antal Lóránt nyitja a szenátorjelöltek bemutatkozását. Azzal nyit, hogy Antal István fia, annak az Antal Istvánnak, aki több mint húsz éven át dolgozott az RMDSZ-ben, de nem ő csinált belőle sem UIET elnököt, sem MIÉRT elnököt, sem szenátorjelöltet.

antal-loci

Dacosan mondja, büszke rá, többek között azért is, hogy erősítette benne az RMDSZ iránti elkötelezettséget, és azokért is, amiket képviselőként elért. Elsorolja, milyen helyi és regionális programokat szervezett, úgymint a Táncház Karaván, a birkózók vagy a fiatal gazdák támogatása. Megköszöni, hogy beengedték a fiatalokat a pályára, lehetőséget kaptak beleszólni az ügyekbe, és elnöksége alatt az UIET-et teljesen autonóm módon hagyták működni.

Az UIET és a MIÉRT érdemeinek sorolása után szenátorjelöltségéről beszél, kiemeli, hogy a MIÉRT az egészséges utánpótlás szerepét töltötte fel, és erre készülnek most is, ugyanis a legitim ifjúsági képviselőknek helye van a parlamentben. Reméli, hogy sikerül kiegyezni még az ő MIÉRT elnöksége idején az RMDSZ csúcsvezetésével, hogy országos szinten mindig biztosítsanak egy biztos bejutó szenátori helyet a MIÉRT jelöltjének.

19:49 Sebestyén Csaba izgatottan áll a küldöttek előtt: arról szeretné meggyőzni az ittlévőket, hogy szavazzanak rá, mert az jó, ha Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke bejutó helyen van. Elmondja, ő mindig őszintén beszél, és, ahogyan az korábban elhangzott, az embereket nem lehet megvezetni. Bár nem szokott idézni, Wass Albert-től olvas fel.

sebestyen

A rossz búza és a jó búza példájára építve elmondja, úgy gondolja, sokszor egyetlen jó búzaszem is elég, hogy jó irányban billenjen a mérleg nyelve, és most talán ő az a jó búzaszem, aki döntő lehet. Programja is van, amit nem olvas fel, csak néhány pontot ismertet.

19:46 Birtalan József kezdi. Udvarhelyen születtem, tanultam és él a családom, én önhibámon kívül nem - utal arra, hogy államtitkárként dolgozik az Országos Köztisztviselők Ügynökségének élén. (Egyébként sokan nem értik, azt a jó melót miért cserélné képviselőségre). Nem azért jöttem, hogy szavazzanak rám. 

birtalan

Nem az a kérdés, hogy Sebestyén Csaba vagy én leszek a jelölt, hanem az, hogy erős marad-e Udvarhelyszék, vagy elfogadunk egy ejtőernyőst. Csonka összefogásnak nevezi az MPP-vel való "barátságot". 21 évnyi szervezeten belüli munka kell érjen annyit, mint egy ejtőernyős vagy az egyik szervezetből a másikba való jövés-menés - fejezi be mondandóját.

19:42 A négy jelölt 3-3 percben mutatkozik be.

19:41 Verestóy Antalt búcsúztatja: ő beszél, de megkéri, maradjon mellette. Elmondja, gyakorlatilag az egész életük közös, hiszen 1978-ban ismerkedtek meg. Kiemeli a konok munkáját, ami gyakran nem volt látványos, de hozzájárult ahhoz, hogy jobban menjenek a dolgok itthon. „Jó munkát végzett, derék ember, köszönjük azt, hogy helyt állt és annyi éven keresztül kiállt a Szövetség mellett”.

ajandek2

Ajándékot is kap a leköszönő képviselő, egy festményt.

19:37 Verestóy búcsúzik Antaltól. Eltelt egy élet, mióta ismerjük egymást.

19: 36 Még egyszer megköszöni, és a ma itt történtekhez külön gratulál, és jó munkát kíván, és reméli, hogy máshol is bemutatják, hogy itt milyen emberek vannak, akik kiállnak az elvek mellett, "én is azon emberek egyike vagyok". Sok sikert kívánok. Taps!

19:35 Az agyagfalvi réten egy emlékház építésébe fogtunk egy páran - néha Mózsival ketten alkotunk egy párt, amikor dolgozni kell.

19:31 Megköszöni a bizalmat és a kritikát is - elcsuklik a hangja egy pillanatra. A jövőről szól még egy szót: '89-ben siralmas volt itt a helyzet, nem volt semmi infrastruktúra, 26 év után látszik a munkánk a Székelyföldön - hogy bevezették a vizet, kanalizálást, művelődési házat építettek. (A ravatalozót vajon mondta, mint a közösség jövőbe vetett hitét?)

19:29 Szerencsére a mosdóban is elég jól hallatszik a beszéd.

19:28 Visszatérünk időben 46 évvel ezelőttre, amikor a brassói diákszövetség elnöke volt, és már a nemdohányzók is fontolgatják a rászokást.

19:22 Antal István rövid beszámolója következik. Úgy látszik, sokan ismerik már Antal István rövid beszámolóit, és kimentek abban a reményben, hogy még egy szál cigi után is hallanak belőle. Áldozat vagyok - mondja Antal. Felmutat egy vaskos kötetet - ez a beszámoló - ne ijedjen meg senki, nem olvasom fel - nevet. Nem tartoztam azok közé, akik reggeltől estig akkorákat mondott, hogy az ég leszakad. Én napi kérdésekkel foglalkoztam - mondja. A múzeumban meg lehet találni minden mandátum után elkészített beszámolóit szerteágazó tevékenységéről. Szombaton lesz az 50 éves találkozóm - jelenti be a kollégáknak - és csak gratulálni tudunk ehhez a szép kerek évszámhoz.

19:18 Verestóy újból beszél, elmondja, hogy a SZÁT elé viszik az új helyzetet, miután ma döntést hoz az udvarhelyszéki és a csíkszéki szervezet. Szerinte a városi legendáknak mindig van valami magja, szerinte a teljes idézetben benne volt, amit említettek, igaz, úgy kezdve, hogy „ha engem kérdeznének meg”.

Ekkor nem döntést hozott az országos ügyvezető elnök, hanem véleményt nyilvánított, azt, hogy szerinte Udvarhelyen jó helyen lenne Bíró Zsolt – „mi pedig úgy gondoljuk, hogy nem lenne jó helyen”. Tapsolnak.

19:04 Bíró Barna Botond ragadja magához a szót. Mindenkivel a saját szemszögéből egyet tudok érteni, ami jó, hiszen ugyanazon célért dolgozunk. Udvarhelyszék egy erős szervezet. Az udvarhelyszéki emberek nem összefogás ellenesek, az udvarhelyszéki RMDSZ nem fél a nehéz, népszerűtlen döntések meghozatalától sem. Az udvarhelyszéki RMDSZ az összefogásban hisz. Ezt eddig az emberek kérték - mondja.

A 2014-es elnökválasztáson mi voltunk azok, akik ki mertük mondani, hogy az az elnök, akit megválasztottak, nem a magyarok érdekét fogja szolgálni. Az idő minket igazolt.

Egy katasztrófahelyzet volt, ami megértette velem, hogy mit is kell tennünk. Az atyhai leégett katolikus templomot nézve, azon gondolkoztunk, mit mondhatnánk az embereknek, akiket ez a tragédia ért. De az emberek már azon gondolkoztak, hogyan födjék be a tél előtt a templomot. Az atyhaiak nekem kedden példaképemmé váltak. Nem kell félni, mindent újra lehet építeni, mindent meg lehet változtatni - hangzik Bíró következtetése.

19:01 Benedek Árpád Csaba, az udvarhelyi RMDSZ frakcióvezetője azt mondja, az udvarhelyi RMDSZ a júniusi eredmények után azt hitte, ennél nem jöhet rosszabb helyzet. Sajnos nem tudtuk aláírni a polgármesterek levelét. 2016-ban bizalmi válság alakult ki az udvarhelyi RMDSZ-ben, mely a széki RMDSZ szavazatainak egyharmadát adja. Szerinte a számtan nem fog bejönni: a 6 ezer RMDSZ-nek adott szavazat és a 8000 koalícióra adott szavazat összesen nem fog 14 ezer szavazatot jelenteni. 6-7 ezret fog jelenteni. Udvarhelyszék már egyszer lenyelte, hogy elveszített egy képviselői helyet mások javára.

18:46 Dávid Lajos, máréfalvi RMDSZ-elnök szerint könnyű annak, aki a pálya széléről kiabál be, ő most ezt fogja megtenni. Úgy véli, hogy a szervezet színeiben kell jelöltet állítani, és úgy tudja, hogy az RMDSZ szabályzatban benne van, hogy a szövetségi elnök alapból mandátumot kap, és milyen elegáns lenne, ha ezt átadná Bíró Zsoltnak.

rmdsz-0922-20

18:44 A gazdaszövetség képviseletében is felszólal egy RMDSZ-tag, a nevét sajnos nem tudjuk meg. Szerinte a polgármester urak egy kicsit hibáztak, mikor azt kérték, hogy az SZÁT tárgyalja újra a rangsorolást, de hát arról most döntenek, és ha Bíró Zsolt az utolsó helyre kerül, akkor nem jut be, ez ilyen egyszerű. Megjegyezné, hogy ha mindenképpen fel kell tenni az MPP-től valakit az udvarhelyi listára, akkor keressenek egy helyi embert.

rmdsz-0922-19

18:42 Katona Mihály is beszél, szerinte egy előre lejátszott filmről van szó, hiszen ezelőtt két hónappal egy varsági találkozón az RMDSZ ügyvezető elnöke már arról beszélt, hogy Udvarhelyszéktől fogják elvenni a képviselői helyet az MPP javára. Úgy gondolja, hogy minden kampányban mást mondanak a választóiknak, és betyár legyen a talpán, aki most el tudja magyarázni az embereknek, hogy most egy MPP színeiben induló emberre kell szavazni.

rmdsz-0922-18

18:41 Tamás Ernő polgármester a következő felszólaló, aki szerint nehéz újat mondani, de lényegében csatlakozik az előtte felszólaló polgármesterekhez. Ismeri a szabályzatot, miszerint a SZÁT döntése gyakorlatilag szentírás, de végülis a SZÁT tagjait is ők küldték oda, és mindazon döntések, amiket az emberek megkérdezése nélkül hoztak meg, az zsákutcába fut. Úgy gondolja, hogy ha a SZÁT bölcs döntést tud hozni, akkor az mindenkinek a javára válik.

rmdsz-0922-17

18:37 Az országos MPP úgy járt, mint oroszhegyi Jakab János a Homoród mentén - indít egy viccel Bálint Elemér, Oroszhegy polgármestere.

rmdsz-0922-16

Jakab János bément a korcsomába, és kért egy liter bort hitelbe. Nem adok - mondja a boltos.

- Há mér?

- Azért, mert én magát nem ismerem.

- Erőst huncut egy világ van - mondta Jakab János. Oroszhegyben azért nem adnak, mert ismernek, s itt azért, mert nem ismernek.

Aki egy kicsit radikálisabban próbálta a nemzeti vonalat képviselni, azt kiszorították. Emiatt platformosodott Katona Ádám, emiatt láncosodtak Szatmárnémetiben. A választóink azt kérik, hogy beszéljünk székelyesen, zsinóros huszárosan. Kihagyta az RMDSZ a nemzeti vonal képviseletét, az MPP, majd az EMNP fogta meg, ezért jutottunk zsákutcába. Kérem, hogy ezt a témát még egyszer a következő SZÁT-on vitassák meg. Székelyudvarhely és Udvarhelyszék megér még egy SZÁT-határozatot - fogta komolyra a szót Bálint Elemér.

rmdsz-0922-15

18:35 Vagy legyen jó nagy memóriád, vagy ne hazudj - szól Nagy Attila, Zetelaka polgármestere. Arra kéri a SZÁT-ot, győzzék meg az igazukról, mielőtt elkezdődik a kampány. "Mert, ha kimegyünk az emberek közé, akkor őszintének kell lennünk. Ha meg tudnak győzni, hogy ez a döntés jó, akkor mi is őszinték tudunk lenni az emberekkel, meg tudjuk győzni őket, és akkor meglesz a szükséges szavazatszám is" - foglalta össze a Biró Zsolttal való összeborulásról való véleményét a zetelaki polgármester.

rmdsz-0922-14

18:31 Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere kért szót. Úgy hiszi, az RMDSZ az a szervezet, amely alulról építkezik, fokról fokra, létraként, ahol az első és egyik legfontosabb lépcsőfok a polgármesterek. Igaza van Kelemen Hunornak abban, hogy nagyobb kérdésről van szó, a magyarság parlamenti képviseletéről, de hadd mondja el, hogy a kezük „úgy hajlik, mint a Krisztusé: befelé”. Megvan a méltóságuk, hogy kiharcolják a magukét, és most az udvarhelyszékiek igazát akarják kiharcolni. Arra próbálják rávezetni az SZÁT tagjait, hogy gondolják át a döntésüket, mert az öt százalékos lépcsőfokot kötelező átlépni, és december 11 után is megy tovább az élet, de a polgármestereknek sem mindegy, hogy ez parlamenti képviselettel történik, vagy sem.

Elmondja, aláírásgyűjtésen is gondolkodtak az ügyben, de azért nem tették, mert mindannyian nagy többséggel nyertek polgármesteri pozíciót, ezért legitim módon tudják képviselni ezt a véleményt. „Egy közös hajót kell tudnunk hajtani az evezőkkel, de találjuk meg az evezők helyét, hogy az hasznos legyen”.

18:26 Asztalos Ferenc van a pulpitusnál, aki kifejti, hogy Kelemen Hunor minden mondatával egyet tud érteni, de a SZÁT legutóbbi döntése az ő olvasatában sem helyes.

rmdsz-0922-13

Szerinte, ha ez végleges lenne, keretbe foglalná eddigi politikai pályafutása történetét, ugyanis az 1992-es parlamenti választások előtt az országos vezetés ugyanilyen durván avatkozott be a jelöltállításba. Akkor az udvarhelyi jelöltek (Verestóy, Antal és Asztalos) előkelő helyen végeztek, de arra kérték őket, hogy Csíkszeredában találkozzanak az elnökséggel, a találkozó lényege az volt, hogy Tőkés László akaratának érvényt kellett szerezni és a szenátori lista első helyére Borbély Imrét, egy temesvári illetőt kellett volna tenni. Egy éjszakás vita után kompromisszumos megoldásként a képviselői lista első helyére tették, végül mindannyian bejutottak.

Asztalos szerint Borbély évente egyszer-kétszer jelent meg a körzetében, és a parlamentbe is gyakorlatilag csak fizetését felvenni járt. Úgy véli, ő a belső ellenzék szószólója volt, és így többet vitatkoztak, mint kellett volna – négy év bebizonyította, hogy az országos elnökség akkor tévedett, többet nem jutott mandátumhoz Borbély. Asztalos szerint ezt a hibát nem kellene újra elkövetni. Úgy gondolja, maximalizálni kell a szavazatok számát, és Bíró Zsolt személyével minimalizálnák a szavazatokat.

Szerinte minden, az RMDSZ-ért dolgozó választópolgár sértve érezné magát, hogy nem egy általa ismert és tisztelt emberre kell szavazzon, hanem egy ismeretlen valakire – vagyis nem tudnának mozgósítani Bíró Zsolttal. Ha a SZÁT képtelen lesz változtatni az álláspontján, akkor a döntést véglegesítő SZÁT tagoknak felajánlja, hogy költözzenek Udvarhelyszékre, és faluról falura járják a vidéket, hogy el tudják adni Bíró Zsoltot.

18:18 Bokor Sándor akar hozzászólni egyedül: "Kezeket akartam látni a magasban, de nem láttam. Olyan dologról van szó, amit itten meg kell oldani, de úgy kell megoldani, hogy minél kevesebb sebet ejtsünk egymáson" - halljuk visszhangzani az elnök iménti szavait.

"Túlzottan fiatalokat látok, hála istennek" - akik nem érték meg az előző rendszert, amikor azt is megmondták, mikor jobbra, mikor balra át. Azt akarjuk, hogy a következőkben is ez a szervezet legyen számunkra a szent. Eszközeink meggyengyültek, ruháink megkoptak - mi is tettünk érte.

rmdsz-0922-12

Az a 15 település, melynek polgármestere aláírta a levelet, hozták az eredményeket, őket mégsem kérdezett meg senki erről a döntésről. Fenyegetésként élik meg, hogy Biró Zsolt jelölt lehet, és "Udvarhelyszéknek nem lesz parlamenti képviselete azokban a színekben, amelyekért mi 26 évig dolgoztunk"

"Hiszem, hogy nem abban a világban élünk, hogy a fenekünkre csapjanak, ha meg merjük mondania  véleményünket" - mondja Bokor.

"Nekünk nincs bajunk nevezett Biró Zsolt elnök úrral. Azoknak van, akik belefojtották Vásárhelyen a szót. Én ott voltam, ezen megdöbbentem, ők nem. Nem hiszem, hogy több szavazatot tudnánk így szerezni. Senki ellen nem dolgozunk, önmagunkért dolgozunk.

Engedtessék meg, hogy ne vonjunk párhuzamot Bethlen Gábor és az illető személy között se nagyságban, se történelmileg" - érvelt Bokor Sándor, Parajd polgármestere, és a közönség tapssal jutalmazta.

18:06 Verestóy a színpadon, aki szerint vissza kell hozni valamit a régi harcmodorból, szükség van egy erős RMDSZ-re, mert a Szövetség még ellenzékben is sok mindent meg tudott akadályozni, ami sokkal rosszabb jövőt vetített volna elő a magyarság számára. De nem erre kell készülni, hanem arra, hogy alternatívát tudjanak ajánlani a két nagy párt közül akármelyiknek, hogy inkább velük kössenek koalíciót, minthogy egymással egy „tűz a vízzel” barátságba kerüljenek, aminek az ország látja kárát, de ők is.

A szenátor szerint meg kell mutatni, hogy egy erős közösség képviselete gyűlt ma össze, akik erős embereket akarnak látni a megyei listán. A lényeges üzenet, hogy ezzel az ajánlattal egy új helyzet van, amiben újból kell értékelni azt, hogy mi jobb a Szövetségnek.
Verestóy szerint elfogadjuk azt, hogy szavazatokat azzal nyernének, ha a Maros megyei jelölt Maros megyében indulna, ezt a javaslatot megfontolás tárgyává kell tenni a Szövetségi Állandó Tanács szeptember 30-i ülésén. Bízik benne, hogy jó munkát fog ma végezni a küldöttgyűlés, ami nem Udvarhely, Maros vagy Csík érdekeit, hanem a Szövetség érdekeit tartja szem előtt.

rmdsz-0922-08

18:00 Kelemen: Az önkormányzati választásokon kemény szembenállások voltak a településeken, és ezek soha nem ideológiai szembenállások voltak, ezért súlyos sebeket ejtettek az emberek egymáson. Ezeket a sebeket nem lehet egyik pillanatról a másikra begyógyítani, de arra kell törekednünk, hogy maximalizáljuk a szavazatokat.

Szolidaritás, egymásra utaltság, egymás érdekeit is figyelembe kell vennünk - hangzik el az RMDSZ elnökétől. Akarjuk-e ezt a feladatot úgy megoldani, hogy jó legyen? - teszi fel a költői kérdést.

A másik megoldás, hogy farhámban ülünk. Az nem megoldás - folytatja. Majd számokkal is alátámasztja, hogy tömbmagyarságban élőkként nem csak magunkkal kell törődnünk.  "51979 szavazat érkezett az RMDSZ-re 2012-ben olyan megyékben, ahol nincs parlamenti képviselőnk, és esélyünk sem volt. A leadott szavazatok 14 százalékát jelentette, enélkül sem lenne meg az 5 százalék, Udvarhely, Csík nélkül sem. 14 ezer szavazat kellett egy megválasztott képviselőnek, ami 3,7 képviselői helyet jelent. Ezekből egy sem jutott a szórványnak, ezért kell rájuk is gondolnunk a tömbvidéken. Az a változat jöhet szóba, hogy sem Udvarhely, sem Csík, sem az RMDSZ nem veszíthet".

Nem igaz, hogy Csík át akarja venni a vezetést Udvarhely felett. Ha akarná sem engednénk. Azt az önállóságot, amit Udvarhely, Csík és Gyergyó megszerzett, nem akarjuk elvenni. Tekintsenek rám úgy, mint a képviselőjükre. Ezt a kérdést nekünk bölcsen és erős szervezetként kell megoldanunk. Egyetlen érdek sem sérülhet - mondja az RMDSZ elnöke.

Ide ejtőernyőznek Hargita megyébe egy fiatalembert, aki nem ismeri Hargita megyét? Ha most élne Bethlen Gábor, akkor legjobb esetben Nagyenyednek az alpolgármestere lehetne. A helyhez, röghöz kötöttséghez ragaszkodnunk kell, de létezik az a helyzet, amikor a közösség érdeke ezt felülírhatja.

December 11-e után is élet van. Azt gondolom, hogy mi, Verestóy, Bende Sándor, Korodi, Tánczos, Birtalan, képesek leszünk december 11-e után arra, hogy megvédjük a megyét, hogy a szövetségé maradjon. Hupsz, itt valaki kimaradt. Annyit segítünk, hogy Lóci.

Ne kelljen román nagyvárosokba járnunk ügyeket intézni. Új oktatási törvény lesz. A centenárium demagógiája alkalmat adhat arra, hogy magyarellenes kinyilatkoztatások legyenek. Ehhez képest az a kérdés, hogy Hargita vagy Maros megye kell-e adja a befutó helyet, eltörpül - fejezte be beszédét Kelemen Hunor, és elnézést kért, hogy távoznia kell a csíkszeredai küldöttgyűlésre.

17:44 Ők elfogadták, hogy a szövetség tagjaiként induljanak. Két befutó helyet kellett elosztani. Kovászna megye felajánlott egy helyet, a második helyet az MPP-nek Hargita és Kovászna megye között kellett eldönteni, a számok egyértelműen beszélnek, Hargita megyében 12796 szavazatot kapott az MPP az önkormányzati választásokon, míg az RMDSZ 67 ezer szavazatot kapott a megyei listára.

Másik megközelítési szempont: politikailag melyik megye bírná el jobban az MPP-t.

Kelemen Hunor azt mondta, nem titkolnak semmit, annál is inkább, hogy itt van az uh.ro! Kimondta: uh.ro Pezsgőt!!!

Nem vagyok boldog ettől, de nem is vagyok megijedve - mondta az RMDSZ elnöke arra vonatkozóan, hogy Hargita megyének kell képviselői helyet adnia az MPP-nek.

rmdsz-0922-02

17:40 Kelemen Hunor azt mondja bárhol jár az országban, azt kérik tőle, hogy a politikusok ne vitatkozzanak egymással. Szerinte az RMDSZ mindig is igyekezett a közösség elvárásainak megfelelően politizálni, és 2008-ban már igyekezetet tettek rá, hogy összefogás legyen a parlamenti választásokra, de ez nem jött össze. Ezt követően 2014-ben indítottak el egy párbeszédet az MPP-vel, ami az akkori EP-választásokkor konkretizálódott először, majd fejlődött tovább az idei választásokra.

A pártelnök az idei RMDSZ-MPP összefogásról beszél: a megállapodás lényege, hogy az RMDSZ listáján indulnak az MPP jelöltjei.

17:35 Kelemen Hunor beszél.

17:33 Verestóy nyitja meg a küldöttgyűlést: Nagyon jó érzés látni ezt a tele termet, biztató arcok, talán még gyanakvás is, remény, hogy jól fogjuk rendezni a dolgokat. Ma a rangsorok bebizonyíthatják, hogy Udvarhely van kire számítson, és az RMDSZ számíthat Udvarhelyre.

Bíró Barna Botond ülésvezető bizottságot javasol: Asztalos Ferenc, Arros Orsolya, Fancsali János, Benedek Árpád Csaba, Bíró Barna Botond a jelöltek. Látható többséggel megszavazták a bizottságot. Elhangzik: prezídium!

17:31 A kisfilm után megtudjuk, 315 küldött már jelen van, határozatképes a gyűlés. Verestóy megnyitóbeszédet tart.

17:22 Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezetője áll a pódiumra, és bejelenti, hogy 6 perces videót mutatnak be nekünk. Antal István hangját halljuk és a sziluettjét látjuk. Aztán sorra jelennek meg a vezető helyi RMDSZ-es politikusok, Verestóy, Asztalos, Ványolós. Hagyományok megőrzése, kultúra stb. voltak a célok, az eszköz pedig RMDSZ. Udvarhelyszékben a legnagyobb érték a nyitottság. Meg a szilvapálinka. Összetartozás, egymásért, összefogás, közösség, egzisztencia, fiatalok itthon maradása, szövetség, szabad, erő, büszke, érték - hangzanak el a kulcsszavak.

rmdsz-0922-04

17: 19 Elvileg már belevágtunk a közepébe, gyakorlatilag még mindig nem. De: nagyjából már itt vannak a honatya jelöltek, és itt van állítólag a legnagyobb tulipános név, Kelemen Hunor is. És már be is lépett a szentélybe, ahol elcsendesült a zene, a zsivaj. Minden jel arra mutat, hogy KEZDŐDIK!

17:02 Elvileg elkezdődött a küldöttgyűlés, gyakorlatilag nem. Sorra érkeznek a nagyobbnál nagyobb nevek. Például Nagy Attila.

445 küldöttet várnak összesen - tudjuk meg. A Rákóczi Center úgy néz ki, mintha kocsis játékot játszanának a lagziban és mindenki benevezett volna. Tudják, amikor fel kell állni, ha a kereket hallod. És inni. Csak ital nincs. Kávéillat talán.

17:00 Bíró Barna Botond, az RMDSZ Udvarhelyszéki szervezetének ügyvezető elnöke portálunknak elmondta, az országban ez az RMDSZ legnagyobb rangsoroló küldöttgyűlése, és egyben a Szövetség legnagyobb erejű döntéshozatali szerve Udvarhelyszéken.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."