Itthon » Közélet

Lejárt a határidő - elzárhatják a „pénzcsapot”

A polgármester információi szerint megyénkben városunk az egyetlen olyan település, ahol nem hajtották végre aközalkalmazottak létszámcsökkentésére vonatkozó kormányhatározatot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. augusztus 18., 12:06
0 hozzászólás. 

Az erre vonatkozó határozatjavaslat napirendi pontként szerepelt a városatyák e havi tanácsülésén. A határozatot azonban nem sikerült meghozni, az MPP frakció ugyanis, arra hivatkozva, hogy a karcsúsításra vonatkozó törvény alkotmányellenes, elzárkózott a voksolás elől és testületileg kivonult a teremből, így már nem maradt elég tanácsos a teremben ahhoz, hogy megszavazhassák a rendeletet.

A meg nem született tanácsi határozat pozitív hozadéka, hogy egyetlen közalkalmazott sem veszítette el állását - negatív - és az egész város lakosságát érintő következménye, hogy a törvény értemében a hivatal bankszámláit bármikor zárolhatják. Magyarán: odafent elzárhatják a pénzcsapot.

Megkérdeztük Bunta Levente polgármestert, aki telefonos interjúban válaszolt kérdéseinkre.

Az ön által előterjesztett karcsúsító javaslat számszerűen hány udvarhelyi közalkalmazottat érintett volna?

Pontos számot nem tudok mondani, de az biztos, hogy amennyiben a határozat megszületik, mindenképpen a csíkszeredai számok alatt lettünk volna. A hivatalban 20-30 személy és körülbelül 20 a hozzátartozó intézményeknél. Tehát egy körülbelül 10-15 százalékos leépítésre lehetett volna számítani.

Ez nem történt meg, határozat nincs...

Udvarhely az egyedüli település, ahol az MPP megakadályozta a tanácsi határozat megszületését. Annak tudatában, és annak ellenére, hogy zárolhatják a bankszámláinkat, kivonultak a tanácsülésről. Olyan javaslatot tettek, hogy pereljük be a kormányt, mert a 63/2010-es sürgősségi kormányrendelet alkotmányellenes. Az MPP elnökének volt ez a kijelentése, miszerint ezt úgy képzelték el, hogy a pert a polgármesterek indítványozzák. Azt még akkor, a tanácsülésen is elmondtam, hogy ez semmiképpen nem lehetséges, mert ezt sem én, sem a helyi tanács nem fogja megtenni. Erre a polgáriak kivonultak, holott tudták, hogy 16-a után bármikor számíthatunk a hivatali bankszámlák zárolására.

Elzárták már a „pénzcsapot"?

Még nem zárolták a bankszámláinkat, de mint mondtam, ez bármikor bekövetkezhet.

Konkrétan mit jelent ez a befagyasztás?

Azt, hogy fel tudják függeszteni a kormánypénzek és azoknak az összegeknek a folyósítását, amelyek a megyei tanácson keresztül érkeznek. Ezek kiegyenlítésre, beruházásra, szociális segélyekre szánt pénzek. A zárolás azt jelenti, hogy amennyiben bekövetkezik, akkor valószínű nem lesz fizetése a tanügyiekneks, az egészségügyben dolgozóknak. Megsínyli ezt a beruházások egy része és gondok lesznek a szociális segélyek kifizetésénél is.

Konkrétan milyen beruházásokról van szó?

Azokról, amelyeket kormánypénzekből finanszírozunk, mint például a Környezetvédelmi Alaphoz benyújtott pályázatunk, de hadd ne soroljam, mert egyéb ötleteket nem akarok adni, hogy még mit állíthatnak meg. Az uniós pályázatainkat nem hiszem, hogy ilyen módon megállítják. A Szentjános utca feljavítása, a most folyó útjavítás, aszfaltozás helyi költségvetésből valósul meg - ezeket nem érinti, illetve csak kisebb mértékben banki számlák zárolása.

Mindezek fényében, megpróbálja-e még egyszer a tanács elé terjeszteni a leépítésre vonatkozó javaslatát - akár egy rendkívüli tanácsülés összehívásával?

Nézze, nem tudok összehívni még egy tanácsülést mindaddig, ameddig nem kapok (az MPP részéről - szerk. megj.) egyféle jelzést, hogy hajlandóság van a határozat megszavazására. Kész bohóckodás volna. Amíg az álláspontjukat nem vizsgálják felül, addig a tanácsot összehívni értelmetlen.

A polgári frakció részéről egyelőre semmiféle jelzés nincs?

Semmiféle jelzés nem érkezett. Reménykedem, hogy csak meggondolják. Főként azért, mert abban a színben próbálnak tetszelegni, hogy megvédik a közalkalmazottakat. Olyan - bár teljesen törvénytelen - javaslataik vannak, amelyek arról szólnak, hogy a helyi pénzből egészítsük ki a tanügyi, egészségügyi és hivatali alkalmazottak fizetését. Ha ez a szándék igaz, és nem csak egy demagógia, amit sejtek, akkor nagyon hamar meg fogják magukat gondolni. Ha nem is mind, de legalább egy-két MPP-s.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."