Itthon » Közélet

Élő közvetítés az udvarhelyi tanács augusztusi üléséről

Tizenkilenc napirendi ponttal vág neki a mai ülésnek Székelyudvarhely vezető testülete.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules
tanacsules
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. augusztus 05., 10:25
15 hozzászólás. 

16:22 Kvórum hiányában lezárult a tanácsülés, az utolsó tervezet nem került elfogadásra. Élő közvetítésünk ezennel véget ért.

16:21
Az ülésvezető elnök az MPP frakcióval egyetemben ki kíván vonulni a teremből, bezártnak tekinti az ülést.

16:18
A módosító javaslatot nem fogadták el. A polgáriak nem kívánnak részt venni a szavazáson, ezért kivonulnak a tanácsteremből.

16:17
Az RMDSZ továbbra is támogatja a javaslatot, Szász Jenő módosító javaslattal áll elő. Fenntartaná a pereskedés ügyét, a tanácsot továbbra is perre kéri, amit a jogi szakbizottságra bízna - ez szerpel javaslatában.

16:15
Folytatódik a tanácsülés. Időközben faxon érkezett két véleményezés, a közhivatalnokok ügynökségétől és a rendőrségtől, mindekettőnek megfelel az előterjesztés.

16:03
Öt perc szünetet rendelt el az ülésvezető.

15:57
A polgármester kiáll a javaslata mellett, hozzátéve, hogy az MPP beperelheti a kormányt, ez pedig kevesebb negatívumot jelent a városnak.

15:55
Bunta szerint a határozat visszavonása a város lakosságára káros lenne, ugyanis ha nem dönt a tanács augusztus 15-ig a leépítésekről, akkor a város különböző pénzektől esik el.

15:51
Az alpolgármester a továbbiakban kéri a polgármestert, hogy vonja vissza ezt a határozattervezetet és kéri a tanácsot, hogy vonják közigazgatási perbe a kormányt.

15:49
Szász Jenő szerint a vonatkozó kormányrendelet alkotmányellenes, ugyanis az alaptörvényben lefektetetett helyi autonómia jogával megy szembe. Javaslata szerint nem kéne lefejezni a hivatalt a kormány egy alkotmányellenes intézkedése miatt.

Egyeb_0805_Tanacsules
15:48
A polgármester kéri egy eredményesebb, hatékonyabb hivatal kialakításához a tanács segítségét. A gazdasági szakbizottság pozitívan, a jogi negatívan véleményezte a tervezetet.

15:46
A javaslat szerint megemelnék a fejlesztési és a technikai osztály létszámát (ahol csak 2-2 személy dolgozik), máshol pedig csökkentenének. A rendelet szerint a lakosságnyilvántartó osztályon nem dolgozhat hat személynél több, ehhez is igazodni kell.

15:44
A leépítés Udvarhelyen is kényszer, Bunta Levente szerint nagyon sok olyan alkalmazott van aki máshol fejti ki tevékenységét, mint ahol a szerkezeti felépítésben hivatalosan szerepel.

15:42 Utolsó napirendi pont a Polgármesteri Hivatal költségvetésének és szerkezeti felépítésének témája. Ez lényegében a közalkalmazottak leépítését szabályozza.

15:39
Lejárt a szünet, az MPP véleménye nem változott ezalatt. Egy módosító javaslat szerint 51 százalékban állapítanák meg a városi tanács tulajdonrészét. Nem volt meg az elegendő szavazat, így a tervezetet elutasították.

15:26
Továbbra is hevesen folyik a vita a sportkérdésről, felszólalt Mihály Imre is, az FC Székelyudvarhely részéről. Amint mondta, ő azért jött el, hogy megnézze, lesz-e előrelépés az ügyben. Közben szünetet rendeltek el.

15:19
A polgármester visszatértét fényképezőgépek sűrű kattogása fogadta.

15:17
Gálfi Árpád felszólalása alatt a polgármester elhagyta a termet, ígérete szerint amire a tanácsos befejezi mondandóját, addigra visszaér.

15:14 Gergely László
szeretné rövidre zárni a témát, javasolja, hogy vegyen részt a város 51%-os tulajdonrésszel a csapatban.

15:06
Benedek Árpád-Csaba felkéri Szász Jenőt, számoljon be arról, hogy polgármestersége alatt mennyi pénzzel támogatta a kézliabda-csapatot.

15:03
Molnár Miklós: "Ha nem volt különtárgyalás, akkor miért kapott az SzKC pont annyi pénzt amennyit ott megbeszéltünk?"

15:02
Bunta: "Miért van a mai döntés a futsal ellen?"

14:56
Szász Jenő emlékei szerint a költségvetés vitájakor a különböző sportágaknak járó pénzösszegekről külön döntött néhány tanácsos egyik szünetben.

14:53
Gálfi Árpád szerint a polgármesteri hivatal kettős mércével mér a sportegyesületek esetén.

14:48
A polgármester kéri a tanácsosokat, szorítkozzanak a futball kérdésére, ne keverjék bele a témába a teremfocit és az egyéb sportágakat.

14:42
Molnár Miklós gyakorlatilag egyetért a tervezettel, ám kifogásolja, hogy a hivatal nem vállalta fel a teremlabdarugó csapat felé való kötelezettségét mint tulajdonos, ezért nem tudja, hogy a nagypályás csapat esetén mi lenne a helyzet.

14:42
Sportkérdés a következő, egy részvénytársaságot hoznának létre a nagypályás futballnak, amiben többségi részvényes lenne a város.

14:39
A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet, amit a tanács is elfogadott.

14:36
Most egy cserehtái rendezési tervet fogadtak el, a következőkben egy integrált hulladékgazdálkodási rendszerről hoznak elvi határozatot.

14:32 
Rövid vita után szavazat alá bocsájtották a tervezetet, amit a tanács nem fogadott el.

Egyeb_0805_Tanacsules
14:27
Ezen a területen Balázs Árpád szerint illegális építkezés folyik, Péter Pál erről hivatalos iratokat szeretne látni.

14:25
A Karéalja zóna bővítése a következő napirendi pont, belterületté nyilvánítanának egy újabb részt.

14:23
A módosító javaslatot nem fogadták el, így most az eredetit szavazzák, ami 9 mellette és 8 tartózkodással átment.

14:22
Az alpolgármester szerint így a 60 napos türelmi időt túllépte a prefektúra, a törvény értelmében pedig enélkül is lehet szavazni a módosító javaslatról.

14:20
Lejárt a szünet. Minden tanácsos visszaért a terembe. Szász Jenő javasolja, hogy Farkas Domokos főépítésztől kérdezzék meg, le volt-e adva a kérés. Az építész elmondta, valóban folyik egy ilyen folyamat, ami két éve kezdődött, akkor kértek engedélyt a prefekúrától, de ez abbamaradt.

14:06
Az MPP-sek szünetet kértek.

14:05
Bunta Levente: "Annak ellenére, hogy szabadságoltam, két hétnél régebbi kérés nincs az asztalomon, mind ott vannak a kollégáknál."

14:03
Gálfi Árpád szerint az utcában lakók kellene eldöntsék, hogy mi legyen az utcájuk neve, a tanácsnak pedig támogatnia kell a döntésüket.

Itthon_tanacsules0805
14:00 Szilveszter Sándor
is felszólal, véleménye szerint nem igaz, hogy a tanács nem támogatja a Jókai Mór nevet, erről vitatkozni hülyeség.

13:58
Most arról folyik a vita, hogy Jókai Mór történelmi személyiség vagy sem.

13:52
Bunta Levente szerint a prefektúra véleménye szükséges abban az esetben ha történelmi személyről akarnak utcát elnevezni, és egyébként a tanácsos háza a város belterületén kívül esik.

13:51
Egy csereháti, most alakuló utca névadásáról van szó, ezt Tulipán utcának keresztelnék el. Balázs Árpádnak módosító javaslata van, hozzácsatolná a Jókai Mór utca névadását is, amit ő személyesen kért 120 napja.

13:50
A tanács egyöntetűen elfogadta a határozatot.

13:49
Szász Jenő elmondta, korábban aggályai voltak a területtel kapcsolatban, ám ezeket a tulajdonos időközben eloszlatta, így támogatja az ötletet.

13:48
Most 1600 nm terüet vásárlásáról van szó a Csereháton. A terület jelenleg Major Sándor tulajdonában van, további tömbházakat szeretne a város ide építeni.

13:47
A gazdasági, az urbanisztikai és a jogi szakbizottság pozitívan véleményezte a tervezetet, amit a tanács teljes egyetértéssel el is fogadott.

13:45 
Következő napirendi pont a Szarkakő 35 szám alatt, a város tulajdonában levő terület eladásáról.

13:37
A Bethlenfalvi Kis Szent Teréz katolikus plebánia kért 747 nm területet, ám a telekkönyvi kérdések rendezésééig ezt a határozatot elhalasztották.

13:35
Az MPP módosító javaslata szerint 2 személyt a Polgármesteri Hivatal, kettőt pedig a városi tanács küldött volna a vizsgáztató bizottságba, a három, korábban megválasztott szakember mellé. Ezt elutasították, míg az eredeti javaslat elfogadásra került.

Itthon_tanacsules0805
13:32
Rövid szünet után visszatértek a tanácsosok a terembe. A Múzeum témakörében a vizsgáztató bizottság összetételéről, valamint a vizsga szabályzatáról tanácskoznak.

13:14
A lakáscserét elfogadták. A következő téma a Haáz Rezső Múzeum igazgatói állására való versenyvizsga kiírása.

13:08
Szász Jenő javaslata szerint az ANL-s lakásokat kiosztó bizottság kellene döntsön a cseréről, Benedek Árpád-Csaba viszont azt mondja, az alpolgármester maga kérte, hogy erről a tanács döntsön.

13:05
Péter Pál tanácsos panaszkodik, hogy az MPP-sek mindig megszerzik az asztalra kitett sós kekszet. A hangulat fokozódik.

13:01
Elfogadták a sürgősségi segélyekről szóló tervezetet. Most egy csereháti lakáscsere van terítéken, Szabó Mária és Major Rita cserélnének. A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet.

12:56
Közben Balázs Árpád emlékeztette a polgármestert, hogy október 5-re kapott tőle időpontot, és kéri, hogy akkor tartózkodjon itthon.

12:54
A szociális juttatásokról szól a következő napirendi pont. A pontos tartalmát nem ismerették, de elfogadták. Most a sürgősségi segélyek odaítéléséről tárgyal a testület.

12:50
9 mellette, 2 tartózkodás és 6 ellene szavazattal nem fogadták el a tervezetet. A polgármester szerint így is el van fogadva, ugyanis a jelenlevő tanácsosok fele plusz egy kell pozitívan szavazzon. A jogi értelmezésnek utánajár, ígéri.

12:47
Három szakbizottság pozitívan, a szociális pedig negatívan véleményezett. Szavazás következik.

12:45
Az urbanisztikai szakbizottságon nem ment át a tervezet. Mike Levente az ingatlannal kapcsolatos kifogásait sorolja, szerinte nem jó a kiszemelt hely.

12:43
Most az idősek otthonának költségvetését tárgyalják. A polgármester elmondta, a pályázat megkapta azt a pontszámot, ami szerint finanszírozható a projekt.

12:42
A szakbizottságok pozitívan értékelték az előterjesztést, majd a tanácsosok is elfogadták azt.

12:40
A FIRST program költségvetésének elfogadása a harmadik pont. Ez a közigazgatásban dolgozók képzésére vonatkozik.

12:38
Bunta szerint elviekben már el volt fogadva a tervezet, így nem sínylette meg senki a valódi szavazás késlekedését. Más hozzászólás nem lévén, a tanácsosok szavaztak és elfogadták a tervezetet.

12:36
Molnár Miklós szerint késő augusztusban elfogadni a nyári nyitvatartási rendet. Időközben megérkezett Szász Jenő alpolgármester.

12:34
A következő napirendi pont az élelmezési egységek nyitvatartási idejének megszabása. Itt panasz érkezett a Gondűző és egy meg nem nevezett étterem ellen (a leírás alapján a Retroról lehet szó). A polgármester szerint nem észlelhető különösebb probléma, javasolja a reggel 5 óráig való nyitvatartás engedélyezését.

12:33
Rátértek a napirendi pontokra. Az elsőt, a helyi költségvetés módosítását egyöntetűen elfogadták (itt a prefektúra észrevételei alapján történtek apróbb módosítások).

A Magyar Polgári Párt Mi az újság című kiadványáról itt olvashatnak bővebben.


12:25
Péter Pál szerint a költségvetés tanácsülésén a tanácsosok egy szünetben nem a sportról, hanem nőkről beszéltek. Úgy véli, a költségvetés számai magukért beszélnek, a témát rövidre kell zárni.

12:24 Gálfi Árpád
és Péter Pál is napirend előtt szólalnak fel. Gálfi a témánal marad, a sportnak szánt összegekről beszél.

12:15
Az MPP képviselője válaszol, a két tanácsos a spotkluboknak, sportéletnek elkülönített összegekről vitatkozik.

12:12
Az RMDSZ-es tanácsos MPP-s kollegájának, Molnár Miklósnak, a helyi sportélet finanszírozását firtató cikkét kifogásolja. 

12:10 Benedek Árpád-Csaba
a tegnap megjelent Mi az újság kiadványról beszél, úgy tartja tele van ferdítésekkel. A kiadványról hamarosan bővebben is olvashatnak oldalunkon.

12:09 Bunta Levente
módosít: egy napirendi pontot törölne, egy csereháti lakáscserélő elállt a cserétől. Így 18 pontot szavaztak meg.

12:08
Az alpolgármester késik, a napirendről szavaznak.

12:05 Fóri Györgyi
soros ülésvezető elnök megnyitja az ülést, jelen van több, mint fele plusz egy tanácsos, így megtartható a tanácsülés.

12:00
Még nem telt meg a tanácsterem, egy kis késés várható.


15 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
petraslajos
2010-08-05 12:18:48
Molnar Miklos miota RMDSZ-es tanacsos??? pf
avatar
Fles
2010-08-05 12:33:44
re:
"...MPP-s kollegájának, Molnár Miklósnak, a helyi sportélet finanszírozását firtató cikkét kifogásolja..."


avatar
petraslajos
Molnar Miklos miota RMDSZ-es tanacsos??? pf


Ha jobban figyeltel volna"okos" maradtal volna.
avatar
szasza
2010-08-05 12:58:29
re: re:
Utólag javítottam, először kissé valóban félreértelmezhető volt.

avatar
Fles
"...MPP-s kollegájának, Molnár Miklósnak, a helyi sportélet finanszírozását firtató cikkét kifogásolja..."


[quote=petraslajos]Molnar Miklos miota RMDSZ-es tanacsos??? pf


Ha jobban figyeltel volna"okos" maradtal volna.[/quote]
avatar
jakab csaba
2010-08-05 13:06:55
otlet
A 12:54-kor megjelent kozvetitesrol jut eszembe: nem lehetne elvarni, illetve nem volna kivanatos, hogy a tisztelt mediakban dolgozok egy tanacsulesre azutan jojjenek kozvetites celjabol, hogy elotte legalabb egy percre ranezzenek az egyebkent teljesen publikus hatarozattervekre? Igy talan tudnak is, mirol irnak, beszelnek ... (amennyiben nem fernenek hozza ezekhez az anyagokhoz, termeszetesen szivesen segitek a jovoben)
avatar
szasza
2010-08-05 13:12:18
re: otlet
Nem kritikaként írtam, viszont ettől függetlenül szívesen fogadjuk segítségét a napirendi pontok magyar nyelvű változatának megszerzésében.

avatar
jakab csaba
A 12:54-kor megjelent kozvetitesrol jut eszembe: nem lehetne elvarni, illetve nem volna kivanatos, hogy a tisztelt mediakban dolgozok egy tanacsulesre azutan jojjenek kozvetites celjabol, hogy elotte legalabb egy percre ranezzenek az egyebkent teljesen publikus hatarozattervekre? Igy talan tudnak is, mirol irnak, beszelnek ... (amennyiben nem fernenek hozza ezekhez az anyagokhoz, termeszetesen szivesen segitek a jovoben)
avatar
hahaha
2010-08-05 13:14:13
Szász Jenő javaslata szerint az ANL-s lakásokat kiosztó bizottság kellene döntsön a cseréről, Benedek Árpád-Csaba viszont azt mondja, az alpolgármester maga kérte, hogy erről a tanács döntsön.
---Jeno megint megmutatta, hogy azt sem tudja mit beszel :DD
Péter Pál tanácsos panaszkodik, hogy az MPP-sek mindig megszerzik az asztalra kitett sós kekszet. A hangulat fokozódik.
---Kepzelem milyen vita mehet a soskekszrol :DDDDDD
avatar
petraslajos
2010-08-05 13:24:41
re: re:
Fles valaki kérdezett? honnan tudod mi volt eredetileg a közvetítésnél írva?
avatar
szekus_laszlo
2010-08-05 15:22:59
foci ???? kezilabda????
nektek ezen fo a fejetek, huje barmok ????? adnek en nektek gepfegyvert nefelj...ilyen helyzetben midnenfele focira kolteni mikor akkora godrok vannak a varosban, hogy ha belemegyek kocsival kocsistol eltunok ????? es olyan mely, hogy kinaban kotok ki ?????? adnek en nektek sportot nefelj ... inkabb arrol dontsetek, hogy ki lesz az uj politikai klientura?????? tokfejek ... inkabb palyazatokat kene lehivni es ebbol a penzbol onreszt felretenni ... nem ilyen szarsagokra kolteni .... sport alapitvanybol csak... kolduljak ossze a penzt ... es kesz ...Oregek otthona? az otlet az jo csak a hely nem ... azoknak csend kell, nem zajos - poros - udvarnelkuli epulet ... ki volt az a tokkel utott aki ezt kitalalta ????????
a korforgalmat mar nem is emlitem ...

helyes irasra nem ugyeltem ... masok sem ... igy en sem ...
avatar
marcel
2010-08-05 15:32:30
Futsal ... nem latjatok, hogy halott sport, kivel akartok jatszani, minden normalis epeszu visszalepett mar, nem pufolik a penzt bolondul. aszfaltozzatok, kukazzatok, takaritsatok van boven mire kolteni azt a sok "folosleges" penzt.
avatar
marcel
2010-08-05 15:36:35
az FC Szekelyudvarhely sem aktualis, jelenleg. Ha mar van elegendo penz, persze ugy, hogy rendben van a varos es van egy jo par jolmeno udvarhelyi vagy kornyeki ceg, akkor siman mehet, de vegyetek mar eszre, hogy van ennel ezerszer fontosabb es egetobb problema ebben a nehez idoszakban. szalljatok le a temarol es porogjetek tovabb ...
avatar
Isty
2010-08-05 16:44:58
Ezek a jenoek megint kivonultak...ezert sirtak hogy nincs tanacsules hogy kivonuljakank????? Fujjjj!!! Undorito...keverik a sz@rt allandoan..
avatar
Friedman
2010-08-05 16:50:57
Inkabb az lenne a kerdes hogy mennyi ember kell a lakosagnyilvantartasra? Egy vagy nulla es nem az, hogy a kormany hat emberes eloirasaihoz igazodjunk.

Amugy altalaban hany emberel csokent a hivatal az utolso 15 evben? Mert ugyebar nem csokkent sot elenkezoleg. Napjainkbain szinte minden irodaban ott van a szamitogep, de ember munkaja nem valt redundansa? Hollandiaban egy udvarhely meretu varosnak 10 alkalmazotja van, kell nekunk 300? Ez nem lefejezes pusztan jobb gazdalkodas.
avatar
Szkíta
2010-08-05 18:09:47
Azt kellene megnézni hogy ezek a ''szakemberek'' zuhogó esőben teszik le az aszfaltréteget , mert hát a határidő az határidő , kíváncsi vagyok hogy meddig fogja bírni az új aszfalt :shock:

A Webkamerán jól látszik
avatar
hahaha
2010-08-05 18:13:47
mar nem esik :D
avatar
ooloo
2010-08-06 09:09:42
Tanácsos urak! S a nép mit egyen ebédre?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."