Itthon » Közélet

Szász: nem leszünk cinkosok

Kitart eredeti álláspontja mellett a Magyar Polgári Párt frakciója: továbbra sem tartja elfogadhatónak a Bunta Levente létszámcsökkentésére vonatkozó javaslatát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. augusztus 31., 17:52
10 hozzászólás. 

A polgári frakció változatlan álláspontját ma sajtótájékoztatón ismertette Szász Jenő alpolgármester és Molnár Miklós tanácsos. A tájékoztatóra azt követően került sor, hogy ma délelőtt Bunta Levente polgármester a leépítésekkel és az átszervezéssel kapcsolatosan egyeztető tanácskozást hívott össze. A megbeszélésen nem csak a három frakció, de a kérdésben érintett kulturális intézmények képviselői is jelen voltak. A tanintézmények részéről Bodurian János, a Palló Imre Művészeti iskola igazgatója vett részt – közölte Szász.

Szász kifejtette, nem tartja korrektnek, hogy a polgármester kiküldte a teremből Molnár Miklós tanácsost, így amíg a tulipánosokat ketten, Buntán kívül Jakab Áron Csaba frakcióvezető, illetve a zöldeket szintén ketten (Dósa Barna elnök és Jakab Attila tanácsos) is képviselték, a polgáriak részéről csak ő volt jelen a tanácskozáson. Ugyanakkor azt is kifogásolta, hogy nem volt érdemi egyeztetés, ugyanis a munkáltató a munkáltatóval „beszélgetett", mivel a megbeszélésen nem voltak jelen az alkalmazottak érdekeit képviselő szakszervezetek.

„Sokkal jobban harcol egy szakszervezeti tag az állásáért, mint az igazgató, aki nem mondhat ellent a polgármesternek, különben az ő állása szűnik meg. Természetesen a jelenlevő igazgatók egyike sem értett egyet a leépítésekkel, joggal és helyesen védte az alkalmazottait, de egyébként mást nem tehet, különben őt rúgják ki".

Szasza

A pikánsnak nevezett részletek felvezetése után Szász tételesen ismertette a polgármester előterjesztésében a hivatal hatáskörébe tartozó kulturális intézményekre vonatkozó leépítések számadatait.

A Haáz Rezső Múzeum esetében 23 állásból 10, a Városi Könyvtárnál 20-ból 5, a Művelődési Háznál 33-ból 14, a Tomcsa Sándor Színháznál a 32-ből 11, az Udvarhely Táncműhelynél pedig 25-ből 8 állás megszüntetése szerepel a határozattervezetben. Ami a polgármesteri hivatalon kívül működő, de szintén annak kötelékébe tartozó lakosság nyilvántartó irodát illeti, ott a jelenlegi 12 állásból 6-ot szüntetnek meg.

Ez utóbbi esetében a polgáriak negatív diszkriminációnak tartják, hogy a leépítés nem érinti az ott dolgozó rendőröket.

Szász felhívta a figyelmet: az 54 munkahely megszüntetése betöltetlen és betöltött állásokra is vonatkozik, ezért összesen 28 fő elbocsájtását jelenti. Ugyanakkor a tervezet szerint a kulturális intézményeknél a 48 állás megszüntetése a meglévő 150 állást tekintve egyharmados „karcsúsítást" jelent.

„Ilyen körülmények között joggal kijelenthetjük, hogy Bunta lefejezi Udvarhely kulturális intézményeit" – summázta Szász.

Az MPP elnöke szerint a döntés azért is elhamarkodott és elfogadhatatlan, mert a polgáriak kérésére a Nép Ügyvédje a 63-as törvény kapcsán az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

„Nem értek egyet azzal, hogy a román kormány alkotmányellenes döntésének következtében, ki sem várva az Alkotmánybíróságnak ez irányú döntését, megcsonkítjuk a város kulturális intézményeit".

Ami a polgármesteri hivatalban tervezett átszervezést és leépítéseket illeti, a polgáriak szintén nem támogatják a városvezető javaslatát.

„Lelepleztük Bunta hamis számtanát. Arra hivatkoznak, hogy a prefektusi átirat szerint 239 alkalmazott dolgozhat a közszférában. A polgármester előterjesztésében 206 fő szerepel, ennyivel akarja működtetni a hivatalát. Olyan körülmények között, hogy ma 188-an dolgoznak ott. Ez a szám nem indokolja sem a leépítéseket, sem az átszervezéseket" – jelentette ki Szász. Hozzátette, az, hogy Bunta felszámolja a hivatalban a közigazgatási igazgatóságot felveti a politikai tisztogatás gyanúját.

„Az a világrekord áll be Udvarhelyen, hogy közigazgatási intézményt működtetünk közigazgatási szakemberek és osztály nélkül" – kommentálta a tervezett intézkedést az alpolgármester. Szász elmondta, hogy a megbeszélésen két kérdést tett fel Buntának, ám érdembeli választ egyikre sem kapott.

„Amennyiben a polgármester nem számolja bele a 239 főbe a kulturális intézményeknél dolgozókat, akkor miért nem lehet őket békén hagyni, illetve azt, hogy a 188 jelenlegi alkalmazott mellett miért kell leépíteni egyetlen embert is". A csütörtöki rendkívüli tanácsülés pozitív végkimenetele Szász szerint kétséges. Az borítékolható, hogy az RMDSZ frakció álláspontja nem változik.

A nagy kérdés itt a zöld képviselő, Jakab Attila szavazata. „Véleményünk szerint Jakab, mint a hivatal alkalmazottja, nem hozhat döntést jogi értelemben sem, összeférhetetlenség címén. Erkölcsileg sem szavazhat, mivel alkalmazotti minőségében Bunta embere, tehát az érintettek sorstársa. Legfeljebb egyet tehet: felajánlja saját állását megszüntetésre" – fejtegette a lehetséges „zöld" variációkat Szász.

„Emberek, családok életéről van szó, nem tudunk szó nélkül elmenni ezen kérdések mellett. A mi álláspontunk a kérdésben következetes. Részünkről először is megvárnánk a Nép Ügyvédjének a válaszát, ám utána sem vagyunk hajlandók cinkosai lenni egy saját közösségünket lefejező, megcsonkító, az RMDSZ által is megszavazott politikai döntéssorozatnak" – összegezett Szász.


10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mihoklali
2010-08-31 18:23:36
Hat ennek a jenonek tenyleg nem art egy kis szamtan ora, negyedik nyilatkozat negyfele szamokkal, vagy netan megis emlekezetkiesese van???
avatar
feher-fekete
2010-08-31 20:10:51
kocsog enci
ne csaladokrol dumalj holja meg ha annyire erdekel akkor adomanyozz a kaufland mogotti telek arabol nekik..... de ecce eljon az elszamolas napja neked is... ecce ke megusselek mint az otos lottot)))))
avatar
joskaa
2010-08-31 20:12:00
Hogy mondjon le az UFF elnök posztjárol mondjon le Szász az alpolgármesteri posztrol ugy is aszt mondják, hogy soha sincs ott és nem csinál semit.
avatar
pek
2010-08-31 21:26:20
Jenőkéék humanitárius blabla ürügyén lebénítják a várost. És pofátlanság, hogy Jenő az egyetlen zöldet támadja, miért nem ajánlja föl a saját állását megszüntetésre, miért cinikuskodik a máséval. Ez Jenci freudi elszólása, sem a tanácsi alkalmazottak, sem a JA állása nem érdekli őt, csupán a sz..rkavarás.
avatar
igazmondo
2010-08-31 21:30:36
Amint látom feher-fekete értelmi szintje is a fehér fekete szinten maradt. Ja, és a csúcsra ért, nála ez a plafon :lol:
avatar
kuszekat
2010-09-01 07:34:39
Bár lehetetlen eligazodni Szász számolgatásában, de ha csak az igaz, hogy az 54-ből 28 vonatkozik konkrét személyre, akkor ő ezért a 28-ért (akiket őszintén sajnálok) beáldozná több száz személy megélhetését, mivel, ha nem szavazzák meg, akkor zárolják a város pénzét és így senki se fog se kicsi, se nagy, se semmilyen fizetést kapni. Hol itt a logika? (De én is hol akarok logikát keresni...) Azonban, ha annyira a nép megmentője akar lenni mondjon le ő az egész frakciójával együtt. Igaz, akkor meg kiderülne, hogy nélküle végre normálisan működik a város...
avatar
pek
2010-09-01 14:16:00
Politikailag korrekt Szász Jenő-nyilatkozat így hangzana: nem leszünk.
avatar
fierzet@freemail.hu
2010-09-01 21:17:02
hüje
Abszurd amit az mp jenö csinál,kiutasítanám Székelyföldről.Igaz fekete fehér,hogy kaufland telke,de itt ne állj le.Mol és mellette a templom telke,vasutas telek,a történelmi zónában telek,ave stb.Undoritó..........mikor fogja megverni a jó Isten?Már veri,csak most kezdi..........És még vannak cinkosai,követői.Tisztára magyar-székely ellenség
avatar
pek
2010-09-01 23:44:50
Igazatok van Jenő körül, túl sok a telek. Éspedig: MPP, eddig tisztelTELEK, most nem bánom, ha elveszíTELEK (lásd: hírhedt gyergyói újraválasztása Jenőnek, mint VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG!). Sajnálom a Jenő körül lihegő, átvert párttagokat. Amíg Jenő nem teszi le vagyona felét a Székeltföld üdvéért valamilyen formában, addig számomra (és nem vagyok egyedül) ő szánalmas konjunktúra-lovag. Igaz, azért kapkod össze-vissza, mert ama konjunktúra most számára csöppet sem kedvező.
avatar
pek
2010-09-01 23:45:43
bocs, Székelyföld.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."