Itthon » Közélet

Gazzal benőtt tájsebek a város szélein

A város körüli kirándulóhelyeken lépten-nyomon illegálisan elhelyezett kisebb szeméttelepekbe akadunk – közülük néhány a nyáron megnőtt növényzet miatt láthatatlan marad.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/szemet2109
Itthon_Kozelet/szemet2109
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 21., 19:02
1 hozzászólás. 

Ezeket a kisebb szeméttelepeket általában a tavaszi hóolvadáskor lehet észrevenni – ám ez nem azt jelenti, hogy el is tűnnek, mert legtöbbjük fél év után is ugyanazon a helyen van. A jelenség néhány éve harapózott el a környéken – arról van szó, hogy a nagyobb mennyiségű, háztartási, illetve építkezési hulladékot egyesek nem oda helyezik el, ahová kellene (lakótelepi szeméttárolók, magánházak előtti műanyag-szeméttartók, stb), hanem autóval, szekérrel a város közelében levő, részben eldugott helyekre szállítják, és ott szabadulnak meg tőle.

Itthon_Kozelet/szemet2109

Épülettörmelék, műanyag palackok, papír, elhasznált háztartási eszközök, üveg, ruha, rongy – mind olyan anyagok, amiknek lebomlásához évtizedek sem elegendőek. Ilyen kisebb-nagyobb halmok találhatók például a Csereháton, a Szent János utca legvégén (a Szarkakőhöz vezető út mellett), a Kerekerdő környékén, a Farcádi utca végén (az aszfaltút mellett), vagy épp a Szejkefürdőn.

Itthon_Kozelet/szemet2109

Utóbbi helyen kedden délben fedeztük fel a legújabb tájsebet: a habár a terület átalakítás alatt van, az egykori vállalati villák közelében és annak belsejében (tisztelet a kivételnek, mert néhányat időközben felújítottak) iszonyatos mennyiségű szemét gyűlt össze. A színpadtól kb. 100 méterre találtunk egy olyan „friss" szeméthalmot, amit gazdája „gondosan" a patak medrébe próbált beönteni, de a szemét a bokros-fás patakpartra került.

Itthon_Kozelet/szemet2109

Mint ismert, Székelyudvarhelyen a szemét elszállításával egyetlen cég van megbízva, s amennyiben ilyen vagy ehhez hasonló kirándulóhelyről, városszéli zöldövezetből a polgármesteri hivatal el akarja távolíttatni a szemetet, ezt kérnie kell a cégtől, illetve fizetnie kell a hulladék elszállításáért. A legnagyobb tájseb azonban a Budvár utcában, az ismert, romák által lakott területen van – innen minden évben gépekkel kell eltüntetni a tömbházak között, az úttesten és a járdákon heverő több tonna szemetet.

Itthon_Kozelet/szemet2109



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2010-09-21 20:43:58
Az okot kell megszüntetni nem csak a tünetet. ( pl Budvár utca )

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."