Itthon » Közélet

Nincs vérhiány, a rokonok segítenek

Nem küzd vérhiánnyal a székelyudvarhelyi kórház, ám ez annak köszönhető, hogy a betegek ismerősei, hozzátartozói jelentkeznek véradásra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/veradas2209
Itthon_Kozelet/veradas2209
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 22., 18:39
2 hozzászólás. 

Egy átlagos napon (az önkéntes véradás időpontja hétfő, szerda és csütörtök 8 és 10 óra között) a véradásra jelentkezők száma nagyon változó: van, hogy alig négy-öt ember várakozik az udvarhelyi járóbeteg-rendelő második emeletén, de olyan is előfordult, hogy harminc-negyven jelentkező volt egy napon. Az utóbbi magas szám annak köszönhető, hogy adott esetben a betegnek sok rokona, illetve ismerőse akar vért adni – azonban azt tudni kell, hogy csak teljesen egészséges emberektől legalább 4,5 deciliter vért kell vegyenek a begyűjtő központban ahhoz, hogy az a későbbiekben használható legyen.

Itthon_Kozelet/veradas2209

Szigorúan tilos egy nappal azelőtt alkoholt fogyasztani, illetve a krónikus betegségekben, vagy korábban tbc-ben, sárgaságban szenvedők sem adhatnak vért, ugyanakkor a vérszegénységben, illetve magas és alacsony vérnyomással rendelkezőknek sem ajánlott. A véradók élelmiszerjegyben is részesülnek (ennek értéke jelenleg 61 lej), illetve köszönetben is, mert az a néhány deci vérmennyiség adott esetben akár életmentő is lehet.

Székelyudvarhelyen az önkéntes véradók nagy része a beteg, műtétre váró rokon, ismerős kérésére ad vért, a teljesen önkéntesek száma kevés. Megfigyelhető az a jelenség is, hogy a szociálisan hátrányos helyzetben levő személyek egy része rendszeresen jár véradásra, ők az élelmiszerjegy miatt teszik ezt.

Itthon_Kozelet/veradas2209

Azonban a vérbegyűjtő központ munkatársainak tapasztalatai szerint utóbbi kategória egészségesnek mondható, nem jönnek ittasan a poliklinikára, viselkedésük is megfelelő, illetve a vérvétel előtti rutinvizsgálat (vérnyomás- és pulzusmérés, vörösvértest mennyiség-mérés, stb.) eredményei is jóknak mondhatók. Azt is jó tudni, hogy a vérvétel után többek között ingyenes HIV-, szifilisz-, valamint hepatitisz B-, C-teszteket is készítenek.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
trabant
2010-09-22 22:01:07
,,Azt is jó tudni, hogy a vérvétel után többek között ingyenes HIV-, szifilisz-, valamint hepatitisz B-, C-teszteket is készítenek.,,
Ez most az jelenti , hogy minden levett véren elvégzik ezeket a teszteket vagy csak annak aki kéri?Ha valaki tudja irjon egy sort kiváncsi vagyok.

avatar
nagydd
2010-09-23 07:48:49
Igen minden vért megvizsgálnak és az eredményt nyilvántartják.Viszont nekem egy negatív tapasztalatom van.Utolsó alkalommal mikor vért adtam elég rossz volt a vérképem és 2 év múlva (nem túl régen) tudtam meg,amikor megint jelentkeztem véradásra.Pedig kellett volna tudassák hiszen az ember egészségéről van szó.De valószínű ha szifiliszes lettem volna hamarabb szólnak... :) .

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."