Itthon » Közélet

Testvérváros lett Székelyudvarhely és Keszthely

Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere és Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere október 1-jén írták alá a két város közti testvérvárosi szerződést.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Keszthely
Keszthely
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 07., 14:08
0 hozzászólás. 


A két település közötti kölcsönösen jó viszonynak köszönhetően a két polgármester között májusi személyes találkozójukon fogalmazódott meg a testvérvárosi együttműködés lehetősége, melyet városunk önkormányzati testülete a szeptember 24-i ülésén hagyott jóvá.

Keszthely

A Balaton-parti város több évre visszatekintő kulturális kapcsolatot ápol Székelyudvarhellyel. Számos székelyudvarhelyi képzőművész – fotó, festészeti, tűzzománc – kiállítási anyagának adott otthont a Balaton Kongresszusi Központ és Színház. 2007-től minden évben tűzzománc tábort szervezett a Goldmark Károly Művelődési Központ, a Székelyudvarhelyi Művelődési Központ együttműködésével. 2007 májusában városunk hagyományőrző rendezvényén, a Szejke Fesztiválon vett részt a Tátorján és a Gyenes Néptáncegyüttes a Goldmark Károly Művelődési Központ delegációjának kíséretében. 2009 májusában a Nagyváthy Néptáncegyüttes öregbítette a fesztiválon Keszthely hírnevét. 2009-ben kiállítás nyílt Székelyudvarhelyen fiatal keszthelyi művészek munkájából, Burucs Szabolcs képzőművész és Benke Zoltán fotográfus alkotásaiból. 2010. január 24-én székelyudvarhelyi fotósok kiállítása nyílt a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban, 2010. augusztus 20-án a Láthatatlan férfi című kiállítás érkezett a Balatoni Borok Házába. A kibontakozó kulturális kapcsolatoknak köszönhetően 2009. szeptember 25-én a Goldmark Károly Művelődési Központ, valamint a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház együttműködési megállapodást írt alá.

Keszthely

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere elmondta: régi terve valósult meg azzal, hogy megkötötték városunkkal a testvérvárosi szerződést.

Bunta Levente, városunk polgármestere szerint a testvérvárosi kapcsolat lényege, hogy az igazán az emberekről szóljon. Az emberi kapcsolatok kiteljesedésével, teljen meg tartalommal az együttműködés kerete, mely a kulturális kapcsolatokból bontakozott ki – ahogy fogalmazott: „lelkes emberek jóvoltából". Bunta megköszönte mindazok munkáját, akik segítették abban, hogy a testvérvárosi kapcsolat létrejöhessen. Emlékeztetett a székely emberek 2004. decemberi népszavazást követő csalódottságára, és arra, hogy a magyar politika végül kiköszörülte a csorbát, az idén elfogadott, kettős állampolgárságra vonatkozó törvénnyel. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a partneri kapcsolat hasznára válik mindkét város polgárainak, és a települések fejlődését szolgálja majd.

Keszthely több mint 750 éves múltra visszatekintő település. A város és közvetlen szomszédságának természeti adottságai a Balaton partján fellelhető történelmi emlékekben, és kulturális hagyományokban leggazdagabb településként ma is turisztikai, és szellemi központ. A patinás városkép, a különböző korok történelmi örökségének találkozása, a Balaton egyetlen korhűen felújított szigetfürdője sajátos hangulatot kölcsönöz Keszthelynek. A város központjában lévő sétálóutcán hangulatos éttermek, kávézók várják a vendégeket. Az ország legigényesebben helyreállított és berendezett kastélya a Festetics-kastély, különleges parkjával, a gótikus plébániatemplom a város főterén, vagy a tó történetét bemutató Balatoni Múzeum jól mutatja a város kitüntetett szerepét a Balaton partján. Keszthely nagy múltú iskolaváros és a környék kulturális központja.

Székelyudvarhely és Keszthely a testvérvárosi szerződés aláírásával a jövőben nemcsak kulturális téren működhet együtt, hanem az élet más területeire is kiterjedhet a tapasztalatcsere, a közös munka.

Közlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."