Itthon » Közélet

Borboly: Nincs igaza Ilie Năstasenak

Hargita Megye Tanácsának elnöke nyilatkozatban tiltakozik Ilie Năstase nyilatkozata ellen, miszerint helyes a cigányok kiutasítása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 08., 09:31
6 hozzászólás. 

Nincs igaza Ilie Năstase egykori teniszcsillagnak, amikor Nicolas Sarkozy francia elnökkel szolidarizál a romániai romák franciaországi kiutasítása ügyében. A francia állam ezen magatartását elítéli az európai közvélemény, az emberi jogi szervezetek, és elítéli az Európai Unió is. Ha Năstase urat zavarják a Champs Élysées sugárúton kéregető romák, akkor azt javasoljuk neki, hogy válasszon más bevásárló utcát, például a csíkszeredai Petőfi Sándor utcát, vagy a székelyudvarhelyi Kossuth Lajos utcát. Ezen utcákban sétálva nem kell vaskos bukszáját félteni, nem fogja senki kizsebelni, elintézheti bevásárlásait nálunk is, nem kell azért a messzi Párizsba repülni.

Năstase úrnak azon kijelentésével, hogy a romák helyzetének megoldását szülőföldjükön kell megoldani, egyetértünk. Kíváncsian várjuk azon roma-programok ismertetését, amelyeket tetemes magánvagyonából adakozva Năstase úr finanszírozott az elmúlt 20 évben. Arra kérjük, hogy ne gerjessze az országon belüli feszültségeket olyan kijelentésekkel, hogy a Franciaországból kitelepített romániai romákkal kellene megváltoztatni a székelyföldi, Hargita megyei etnikai viszonyokat.

Amit Năstase úr e témában kijelentett, az nem egyéb, mint az etnikai viszonyok erőszakos módon történő megváltoztatására való felbujtás. Ez sérti a nemzetközi jogot, és maga után vonhatja emberi jogok tárgyában illetékes nemzetközi szervezetek, az Egyesült Nemzetek Szövetsége vizsgálati eljárásának megindítását. Egyébként Năstase úrnak figyelmébe ajánlunk egy bölcs székely mondást: minden rendes község eltartja a saját romáit. Tartsa ehhez magát, és azt javasoljuk neki, hogy a romániai romák szülőföldjükön való boldogulásáért dolgozzon, ne próbálja meg őket, mint egy vasúti forgalmista ide-oda exportálni.

Ami pedig Székelyföld illetve Besszarábia etnikai arányainak megváltoztatása közötti párhuzamot illeti, kénytelenek vagyunk felhívni Năstase úr figyelmét arra, hogy az ilyen kísérletek általában nem vezetnek sikerhez, ugyanis napjainkban már nem létezik Szovjetunió, sőt Besszarábia önálló államiságra tett szert és képes volt a helyi románság etnikai többségét megőrizni. És valószínűleg Năstase úr hallott Koszovóról is, ahol szintén kudarcba fulladt a szerb államhatalom beolvasztó politikája. Ezért arra kérjük, hogy olyan dolgokban, amelyekben láthatóan nem rendelkezik jártassággal, ne nyilatkozgasson felelőtlenül, mert olyan nemzeti közösségeket sérteget, amelyek neki soha semmi rosszat nem tettek.

Csíkszereda. 2010. október 7.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2010-10-08 09:56:58
A nyilatkozat rendben is lenne de nem lesz ebből semmi szankció. Sajnos.
avatar
mimoza
2010-10-08 10:45:59
Nem csak nyilatkozni kellene Borboly ur ,hanem lepni a Nastase ur kijelentese miatt .Meghogy nem sertodnek-e meg a ciganyok?Hat oszinten megis kire nezve serto ez a kijelentes.En szemelyszerint nagyon sertve erzem magam,sot remeg a gyomrom tole.A nyilatkozata alapjan itelve semmivel sem kulonb mint akiktol felti a panztarcajat Nastase ,mert ez mar nem nevezheto urnak.
avatar
csz
2010-10-08 10:59:49
Ejsze ez a Nastase gyerek politikai pályára készül, hogy ne unatkozzon a nyugdíjas évei allatt?
avatar
jackfive
2010-10-08 11:14:25
Nasty, mindig cigany voltal igazabol...ket hete egy riportert bokszolt, most magyarellenes szlogeneket diktal...!! vadim uttoroje lettel ilie elvtars?? voltal valaki te is, de ugyanaz maradtal aminek szulettel...mocsok dakfajzat, Roma selejtje, az IQ-d nem nagyobb mint a labmereted..!
a piros iszap teged kellett volna felfaljon., ,,"hogy vennek el a villanyt mikor a szuvedet operaljak" jo cigany mondas szerint.. :angry: :evil: .
avatar
Morrison
2010-10-09 01:00:43
Tettek kellenek es nem csak szavak...Nastasenek ez az egyik fulen be, masikon meg ki..Vagy talan meg sem hallja!
Bukarestig kellene menni az uggyel es onnan tovabb, hogy hadd hallja es tudja meg a vilag, hogy ki is az antiszemita.
avatar
Blabla
2010-10-10 20:55:00
Micsináljunk, ha a CIGÁNYOK román földeken érzik otthon magukat? :evil:


Ott nekik olyan mintha a család venné körül őket :D Kutya kutyához húz :D :lol:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."