Itthon » Közélet

Csernus: a mentálhigiéné fejlesztése a megoldás az öngyilkosságok elkerülésére

A nagynevű pszichiáterrel a Mesterkurzus előadássorozat székelyudvarhelyi kiadása előtt beszélgettünk többek közt az öngyilkosságról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 11., 10:37
0 hozzászólás. 


Dr. Csernus Imre vasárnap 19 órától A belénk égett múlt - Elengedés, megbocsátás, újrakezdés címmel tartott előadást az EPAD csarnokban, ahol telt ház előtt beszélt a nagyérdeműnek, a kurzus előtt másfél órával pedig a sajtó kérdéseire válaszolt a maga szókimondó, provokatív stílusában. Több probléma felmerült, a párkapcsolatoktól a szenvedélybetegségeken át az öngyilkosságig – mi ez utóbbiról faggattuk a neves pszichiátert.

Bedohazi

Környékünkön elég nagy az öngyilkosságot elkövetők száma. Vannak akik azt mondják, hogy ez népbetegség, egyesek szerint ez bele van írva a székelyek génjébe. Ezt hogy látja Dr. Csernus Imre?

Az kétségtelen, hogy egy adott konfliktuskezelési modellt már kiskortól elsajátítunk, és ha egy kisfiú megéli azt, hogy az édesapja felakasztja magát, akkor elképzelhető, hogy adott helyzetben ő is ugyanezt le fogja utánozni. A férfiak drasztikus öngyilkossági módszert választanak, a nők pedig inkább gyógyszereznek (gyógyszer és pia, régebben lúg), de összességében ez mind-mind egy adott szituáció olyan kezelése, ami az élet ellen tör. Ha valakinek kiskortól kezdve ez ágyazódik be, fennállhat az utánzás esélye.

Kimutatták a nagyokosok, hogy a személyiség szerkezetének 75 százaléka a szülőktől és a környezettől eltanult pozitív-negatív konfliktuskezelési modelleken múlik. Ha belegondol, az öngyilkosság rengeteg problémát és konfliktust vet fel – Magyarországon ezek aránya az úgynevezett antidepresszánsok bejövetelével csökkent. De nagyon sokszor ezeknek az állapotoknak van egy kiváltó oka, adott helyzetben a kilátástalanság, az egzisztenciális nehézség vagy a kiúttalanság érzete. Azonban ez a könnyebbnek látszó út, ötvözve azzal, ahogyan ezek az emberek valójában gyáván elmenekülnek egy adott felelősség elől és közben nem nézik azokat az embereket, akik ott maradnak körülöttük. Akár adott helyzetben a gyermekeiket.

Mi lenne a megoldás?

A mentálhigiéné fejlesztése. Mert lehet, ha a székelyek meg vannak győződve arról, hogy ők talán félistenek, de nem azok.

Az antidepresszánsok megoldanák ezt a problémát?

Nem, mert a mentálhigiéné nem egyenlő az antidepresszánsokkal. A mentálhigiéné azt jelenti, hogy megfelelő érzelmi intelligenciával bírok és az érzelmi töltettel bíró konfliktusaimat megfelelően tudom kezelni. A férfiak hogy viselkednek? Ha a hölgyek szeretnének leülni velük beszélgetni, akkor hanyatt-homlok kimenekülnek a teremből. Ez azt jelenti, hogy elkezdek sodródni, de úgy, hogy a fejemet a homokba dugom.

Nagyobb az öngyilkossági arány a férfiaknál?

Fogalmam sincs, mert nem foglalkozok számadatokkal, különösen az itteni számokkal nem. Egyébként igen, nagyobb, mert a férfiak emocionális intelligenciája alacsony.

Az eszmecsere még folytatódott, jöttek a kérdések a magánéletét érintőek is, amelyekre határozott válaszok érkeztek. A hölgyeket el kell szomorítanunk, ugyanis Dr. Csernus Imre jó párkapcsolatban él. Azt is megtudtuk, hogy a párkapcsolatokról kérdezik leginkább a pszichiátert, legyen szó Magyarországról vagy külföldről. Egy jó hírrel is tudunk szolgálni a Csernus könyveit kedvelőknek, ugyanis egy új kiadványa lát napvilágot hamarosan, Felnőtt húsleves címmel.  
A Mesterkurzus székelyudvarhelyi szervezőjétől Péter Évától megtudtuk, hogy 700 ember volt kíváncsi Dr. Csernus Imre előadására. 600 személyre számítottak, így utólag pótszékeket kellett beiktatni. Mint mondták: szókimondó, provokatív, de volt olyan is, aki durvának találta a pszichiáter előadását, viszont egy biztos: sikeres szervezésnek voltak szem- és fültanúi a székelyudvarhelyiek


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."