Itthon » Közélet

Hargita és Temes megye összefogott

„A szórványmagyarság nélkül Székelyföld csak félkarú óriás” – fejtette ki Borboly Csaba, együttműködést kötve Temes megye elöljáróival.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

osszefogas
osszefogas
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2009. október 02., 09:33
0 hozzászólás. 


A Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett szórványprogram első lépéseként Temes megyével egyeztetettet.

Az Összetartozunk – Hargita Megye Tanácsának közösségépítő programja augusztustól indult el Miklóssy Enikő vezetésével. A munkaterv lényege: a szórványban élő magyarsággal való szorosabb kapcsolat kialakítása, tapasztalatcsere, kulturális identitás megőrzését célzó közös turnék, rendezvények szervezése.

Az együttműködési megállapodást Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke és Sütő-Udvari Magda, a temesvári Rekonstrukció 2005 Egyesület elnöke írta alá. „Székelyföld az erdélyi szórványmagyarság anyaországa. Szórvány- és tömbmagyarság elválaszthatatlanul összetartozunk” – nyilatkozta a tanácselnök.

A megbeszélés résztvevői számítanak Kovászna és Maros megye csatlakozására is, sőt a magyarországi testvérmegyéket is be szeretnék vonni a projektbe.

A program keretén belül idénre több összejövetelt is rendeznek. A Hargita Megyei Népiskola hagyományőrző csoportja október 23-án avatja fel a felújított magyar közösségi házat, a Geml-házat. A Szárhegyi Kulturális Központ Az idei év termése elnevezésű kiállítását mutatja be Temes megyében december 14-25. között. Hargita Megye Tanácsa a november 17-i Megyei Szüreti Báljára egy Temes megyei hagyományőrző csoportot is meghívott, illetve a Civil Konferenciára elvárja a Temes megyei ifjúsági szervezetek képviselőit. A projekt kiemelt része a székelyföldi és szórványbeli iskolák közti csereosztály-kapcsolatok kialakítása.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."