Itthon » Közélet

Élő közvetítés a városi tanács októberi üléséről

Nyolc napirendi pontja van a mai ülésnek, többek között a város idei költségvetésének  módosítása, valamint a Székelyudvarehlyi Fotball Klub Rt. megalapítása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules2910
tanacsules2910
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. október 29., 11:56
19 hozzászólás. 

14:03 A következő ülés vezetőjének Fancsali Kálmánt választották meg, ezzel bezárult a mai tanácsülés.

13:56
Még néhány kérdésben vitatkoznak a tanácsosok, többek között Szász a Rózsa utca esetét említette sajnálattal, Balázs Árpád pedig a polgármester jelenlétét hiányolja az ülés végéről.

13:55
A városban felszerelt kamerák képét publikussá kéne tenni az interneten az alpolgármester szerint.

13:53
Szász szerint a megvásárolt épület alatti terület nincs telekkönyvezve, a város tulajdonában van.

13:51 Benedek Árpád Csaba
pontosít az ügyben, megtudtuk, hogy a család Bethlenfalván házat vett, így alakult ki a kellemetlen helyzet.

13:50
Gáfli Árpád a hétvégi recsenyédi incidenset említi, ennek következtében ugyanis a helybéli Bolygó család Bethlenfalvára költözött, ezt aggódva fogadta a tanácsos.

13:47
Sebestyén Csaba szólal fel egy erdősítési terv ügyében: ez egy állami program, amire pályázhatna a város, ám ez nem történt meg, ugyanis nincs bejelentve a 200 hektárnyi szóban forgó terület.

13:44
Jakab Attila szerint záportározóra lenne szükség a katonaság alatt, ez helyet kéne kapjon a Rendezési Tervben.

13:42
Balázs Árpád: "Udvarhelyen nem létezik közbiztonság".

13:40
Péter Pál jelentkezik, az EMNT kereste meg hivatalos levélben a tanácsot, egy erőszak-ellenes bizottság létrehozását tervezik. Közösen kérnék fel a rendőrséget gyakrabban történő járőrözésekre bizonyos helyeken és egyes időszakokban.

13:39
9-9 a szavazás eredménye, ezzel nem ment át a tervezet.

13:36
A gazdasági, a jogi és a szociális szakbizottság sem fogadta el a tervezetet, Jakab nem szeretne szavazni, ezt az ülésvezető tudomásul vette.

13:34
A határozattervezetet elfogadták, most egy municípiumi fotballklub létrehozása van terítéken. A polgármester szerint ez szolgálná a nagypályás focit, az utánpótlást, a futsalnak viszont nem muszáj tagnak lenni, ha nem akar.

13:34
Jakab: "A gazdasági szakbizottság nagy örömmel támogatja a pályázati források behozását a városi költségvetésbe".

13:32
A tanácsülést jelenleg hangzavar, egymás szavába vágás és folyamatosan megszólaló telefonok hangzavara jellemzi.

13:31
A szombatfalvi városrész esővíz- és szennyvíz-elvezető rendszere a soron következő határozattervezet.

13:30
A szakbizottságok és a tanács is támogatták a határozatot, egyöntetűen meg is szavazták.

13:28
Hasonló tervezet következik, egy 12 nm-es terület átvétele és atadása a téma. A terület a Lejtő és Gyerkes Mihály utcák kereszteződésénel található, ide egy pumpaház terveznek építeni, a területet az Uraban Rt.-nek adnák át.

13:27
Megtörtént a szavazás, 9 mellette szavazattal és 10 tartózkodással nem ment át a tervezet.

13:18
Időközben elhangzottak az "indiferent", a "fezabilitás" és az "úzus" szavak, néha olyan, mintha nem egy magyarul folyó tanácsülésen lennénk.

13:14 Gálfi Árpád
megkérdőjelezte, hogy rajta kívül valamelyik tanácsos foglalkozott-e közelebbről a kérdéssel.

tanacsules2910
13:12
Péter Pál: "Itt egyesek saját pénzt fektettek be, és ezt ingyen akarják átadni a városnak, önök ezt nem akarják elfogadni. Nem kéne szórakozni."

13:10
A helyi beruházók a saját pénzüket fektették be jelen esetben, ezzel a város pénzét megspórolva.

13:09
Bunta reméli, hogy az MPP nem azért akarja akadályozni ezt az ügyet, mert itt lakik a prefektus, aki közismerten jó viszonyban van a polgármesterrel.

13:07 Mike Levente
több információt szeretne kapni ezekről a kérdésekről, jelen esetben sem tudták azt sem, melyik helyről is van pontosan szó.

13:04
Egy Strand utcai téma következik, 8 négyzetméternyi területet (ahol egy pumpa található) venne át a város és átadnának át az Urbana Rt.-nek. A gazdasági szakbizottság nem támogatja a javaslatot, az urbanisztikai szakbizottság MPP-s tagjai szerint a városban kaotikus az infrastruktúra kiépítése.

13:03
A csereháti elektormos hálózat átadása a következő téma. Az Electrica Rt. szeretné, ha a szerződésben nem csak szolgáltatóként, de terjesztőként is szerepelnének. Szintén egyöntetűen elfogadták a tervezetet.

12:59 
Egyöntetűen elfogadta a tanácsocsi testület Miklós Zoltán kinevezését. Az új igazgató köszöni a lehetőséget és bízik benne, hogy az elkövetkező években is hasonló lesz az érdeklődés a múzeum iránt.

12:55
Az ülésvezető sikertelenül próbálja a témára visszatéríteni a két vitázó felet, akik épp az egykori ingyenkonyháról és annak épületéről tárgyalnak.

12:53
A polgármester és az alpolgármester időközben személyeskedéssel üti el az időt, teljesen más témákról beszélgetve.

12:46
Szász szerint az MPP is támogatja a kinevezést, tájékoztat, hogy tárgyalt az ingatlan tulajdonosával és nem látja sürgősnek ennek a kérdésnek a megoldását, a család hozzáállása pozitív a bérbeadás és az esetleges értékesítés tekintetében is.

12:45 Szilveszter Sándor
örül, hogy végre van vezetője a múzeumnak és úgy gondolja, hogy ez a döntés nem csak a jelenre, de a hosszútávú jövőre is szól.

12:41 Péter Pál
külön gratulál Miklós Zoltánnak, szerinte nehéz a jelenlegi helyzete, nemcsak azért mert fiatal, hanem ingatlan problémák is vannak a múzeumnál, de úgy gondolja, hogy együttműködve a tanáccsal és a polgármesterrel, sikerül hosszútávú megoldásokat találni a problémákra, így egy olyan múzeumot adva Udvarhelynek, amilyet megérdemel.

tanacsules2910
12:40
A Haáz Rezső Múzeum vezetőségének ügye következik: Bunta nyilvánosan is megköszöni a kinevezett igazgató, Róth András Lajos munkáját. Helyére Miklós Zoltán jelentkezett, aki eddig is az intézménynél dolgozott. Az érintett szakbizottságok pozitívan véleményezték az ügyet, Jakab Attila támogatja az igazgató kinevezését és rövidtávon fiatalos lendületet vár tőle.

12:38
Balázs Árpád a vita lezárására és szavazásra szólítja fel a tanácsosokat. Meg is szavaztatja a módosító javaslatot: ez 9-9-es patthelyzetet eredményez, így az eredetit szavazzák meg, ahol tízen szavaznak mellette, így ez a tervezet átment.

12:36
Az alpolgármester szerint az MPP frakciójának soha nem adtak igazat, most viszont talán még is csak meg kéne ezt tenni.

12:32
Szász úgy véli a sportegyesület tartozásai miatt kérték az átszervezést, ám ez nem felszámolási eljárás.

12:29
Molnár szerint nem igaz, hogy a Sport Klub felszámolás alatt állna.

12:26
Bunta szerint ha ma sikerülne létrehozni a Székelyudvarhelyi Fotball Klub Rt.-t, akkor az sikeresen tudna juttatni pénzeket a futsal csapatnak is.

12:25
A polgármester elmondta, egyeztetett a futsal csapat edzőjével, Jakab Zoltánnal, ő úgy vélekedett, hogy a költségvetésbe foglalt összeg elégséges a csapatnak.

12:23 Jakab Attila
időközben jelezte, hogy a Zöld Párt frakciója sport kérdésekben nem szavaz. Molnár Miklós pontosítja a módosító javaslatot: elmondása szerinte a Sport Klubal nem kötöttek szerződést, így nem jutnak pénzhez.

12:22
A szakbizottságok elfogadták a javaslatot, ám többek között a jogi szakbizottság módosítani szeretne: a módosítás 1.5 milliárd lejt irányítana a teremfoci csapatnak, ám a polgármester nem ért egyet ezzel

12:17
Több pénzösszeg is érkezett a városba (iskoláknak, a kórháznak, a távfűtési rendszer felújítására, stb.), ám kevesebb pénz jut a szociális lakásokra, ezek teszik szükségessé a módosítást.

tanacsules2910
12:16
Kisebb Bunta-Szász párbaj alakult ki, amit az ülésvezető rövidre zárt, elkezdik az első tervezet, az idei költésgvetés módosításának vitáját.

12:13
Bunta szerint praktikussági szemptonból folyamodtak ehhez a lépéshez. Időközben megérkezett Sebestyén Csaba tanácsos.

12:11
Az alpolgármester a mozi átadásáról szeretne tanácsi határozatot hozni, ugyanis ez vagyoni kérdés, ettől függetlenül egyetért azzal, hogy a Palló Imre művészeti iskola és a Székelyföldi Filharmónia kapta meg az épületet.

12:07 Szász Jenő
napirend előtt a kórház ügyében szólal fel: az egészségügyi intézmény kategorizálásának érdekében onkológiai és nefrológiai osztályra van szükség, ebben egyetértenek a tanácsosok. A polgármester egyelőre nem szeretné a különfélék között tárgyalni a kérdést, 13 órára sürgősségi tanácsülést hívott össze az ügyben.

12:06
A polgármester visszavonta a négyes, a Szászok Táborára vonatkozó napirendi pontot.

12:05
A tanácsosok elfoglalták helyeiket, az ülést  Balázs Árpád MPP-párti tanácsos vezeti. Sebestyén Csaba hiányzik, perceken belül várható az érkezése

12:00
Elérkezett az ülés megnyitásának időpontja, néhány perces késéssel ma is lehet számolni.


19 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2010-10-29 12:26:13
Hello laptopos tanacsosok, ha van gatyatok a kozbiztonsag, lakasmaffia stb. temat is feldobhatnatok.
avatar
pippo
2010-10-29 13:10:36
Sport kérdés
Jakab Attila tanácsosnak üzenem,ha sportkérdésekben nem szavaz, akkor nem tudom miért ment tanácsosnak. Akkor jobb ha marad csak az UFF nál,ott biztos hasznosabb lehet, mint a városvezetésben vélemény kinyilvánitás nélkül tétlenkedni.
avatar
mimoza
2010-10-29 13:29:36
Igazan napirendre tuzhetnek a szepen felujitott park megvedesenek ugyet is .Nem eleg valamit rendbe tenni ,azt meg is kell orizni.Szerintem kevesebbe kerulne alkalmazni ort mint a rongalasokat helyre hozni.Allando ejjeli orre gondolok ,akihez tarsulna egy jarorozo rendor.Addig is amig megoldjak az orzest,az ott uzemelo vendeglato egyseg teheto felelosse a rongalasert ,mivel rendszerint az ok vendegeik kozul kerulnek ki a vandalok.
avatar
Csedo
2010-10-29 13:30:21
Jakab Attila nem ert a sporthoz es azert nem foglalkozik vele, ilyen alapon lehet neked nem kene kommentelni :P
avatar
pippo
2010-10-29 13:48:53
re:
:D
avatar
Csedo
Jakab Attila nem ert a sporthoz es azert nem foglalkozik vele, ilyen alapon lehet neked nem kene kommentelni :P

Ha nem ért hozzá akkor hogyan szervez sportvetélkedőket az UFF napokon. Csedőke le vagy maradva legalább 2 körrel!
avatar
pippo
2010-10-29 18:32:32
Még egy másik dolog.Ha sportkérdés Jakab számára nem létezik, akkor miért van az UFF nak minifoci csapata? Arra van szavazókedve ugy e, mikor pénzt kell adni a csapat számára? Vagy is az UFF a nevét viselő minifocicsapatnak.
avatar
Csedo
2010-10-29 13:57:29
re: re:
avatar
pippo
:D [quote=Csedo]Jakab Attila nem ert a sporthoz es azert nem foglalkozik vele, ilyen alapon lehet neked nem kene kommentelni :P

Ha nem ért hozzá akkor hogyan szervez sportvetélkedőket az UFF napokon. Csedőke le vagy maradva legalább 2 körrel![/quote]
Az hogy az uffba micsinal amator szinten az o dolga, attol meg nem biztos hogy annyira ert hozza h milliardokrol dontson,es mar tobbszor is hangsulyozta hogy csak tomegsport kerdesekbe szolal meg ugyanasis a partja nem erdekelt a profi sportba. Ja es ne becezzze, tundermacko :P
avatar
pippo
2010-10-29 14:09:16
re: re: re:
avatar
Csedo
[quote=pippo] :D [quote=Csedo]Jakab Attila nem ert a sporthoz es azert nem foglalkozik vele, ilyen alapon lehet neked nem kene kommentelni :P

Ha nem ért hozzá akkor hogyan szervez sportvetélkedőket az UFF napokon. Csedőke le vagy maradva legalább 2 körrel![/quote]
Az hogy az uffba micsinal amator szinten az o dolga, attol meg nem biztos hogy annyira ert hozza h milliardokrol dontson,es mar tobbszor is hangsulyozta hogy csak tomegsport kerdesekbe szolal meg ugyanasis a partja nem erdekelt a profi sportba. Ja es ne becezzze, tundermacko :P [/quote]
Csedőkecske, ha valaki amatőr és ugy érzi hogy a város dolgaiba nem tud beleszólni, az mit keres a tanácsban? :P
avatar
pippo
2010-10-29 14:12:15
Hogy gondolta Jakab, hogy a tanácsban csak 5 lej értékű dolgokról döntenek?
avatar
pek
2010-10-29 14:03:47
egy pumpaház terveznek építeni, - magyarul:egy pumpaházat terveznek építeni,
avatar
ooloo
2010-10-29 14:20:12
A maffiáról nem volt szó?
avatar
blackbird
2010-10-29 14:33:23
Egyetertek taylorral. Tenyleg az elhangzottak a legfontosabbak a varosunkkal kapcsolatban?Egy oldallar arreb arrol olvasni, hogy embertarsainkat csunyan raszedi a lakasmaffia. Errol nem merunk beszelni uraim?
avatar
fkv
2010-10-29 14:42:37
profi vs. amatőr
Kicsit több megértést emberek!
Ha jól tudom, Jakab Attila (és a zöldek) csak a profi sport ügyben nem akar(nak) állást foglalni, mert: 1. a profi sport azért profi, hogy éljen meg a piacon.
2. világos, hogy a Verestóy SZKC és a Szász SK közötti pénzleosztásról van szó. Megértem, ha ebbe valaki nem akar belemászni, hisz közpénzek elirányításáról szavazgatnak egyesek, úgy hogy közben érintettek is, hisz tanácsosok is és klubigazgatók, stb. egyben.

Az viszont tényleg jó lenne, ha a jövőt jelentő gyerekek amatőr, tömegsportágaiba többet fektetne a város.

Pippo, a minifoci csapatok tudtommal nem kapnak pénzt a várostól.
avatar
pippo
2010-10-29 19:11:40
Fkv, először is olvasd végig figyelmesen amit irtam és utána formálj véleményt.A másik dolog amit irsz az megint butaság mert itt nem SZKC és SK vita volt ezen a tanácsülésen, hanem egy futbal Rt. megalakitásáról, ami azért nem jött létre mert Jakab tartózkodott. Pedig ez az Rt. jelentett volna garanciát arra, hogy a gyerekeinket érdemes focizni, sportólni küldeni, mert ez alapján lett volna egy jövőképe az udvarhelyi focinak, amire a város részvénye adná a biztonságot. Ha valaki a város fiataljai jövőjéről nem akar dönteni mint pl.Jakab, már pedig az UFF nak is ez a szerepe többek közt, akkor az ne menjen tanácsosnak. Akkor ne a szavazáson tartózkodjon hanem otthon.
Ez a véleményem és gondolom ezt még nagyon sok udvarhelyi sportszerető osztja!
avatar
fkv
2010-10-29 14:46:11
kinek a fia a maffia?
Az EMNT udvarhelyszéki szervezete levélben kérte fel a pártokat, a polgármesteri hivatalt, hogy az erőszak ellenes munkacsoportba jelöljenek küldöttet. Ezt említette Péter Pál is a tanácsülésen.
A létrehozandó testület/munkacsoport "dolga" többek között a lakás maffia is...
Üdv.
avatar
blackbird
2010-10-29 15:18:30
Az a baj, hogy eleg eroszak es hasonlo dolog tortent picinyke varosunkban es meg mindig csak "letrehozando" az eroszak ellenes munkacsoport. Ameddig nem letezik ez, addig a rendorseg kellene tegye a dolgat, de ok csak arra valok, hogy figyelmeztessek a sertettet, hogy az "ellenfeluk" "nehez fiu", ugyhogy jobb, ha befogjuk a szankat, mert meg mi huzzuk a rovidebbet.
avatar
szkiny
2010-10-29 22:32:52
akinek csak a focin jar az esze, az alakitson egy harmadik klubbot es kerjen meg tobb penzt ra. (tudjatok a viccet a medve es a meg tobb novel) na hagyjatok mar ! van eleg sportbuzi felanalfabeta igy is, nekem tetszik, hogy a zoldek csak a tomegsportokat partoljak. a vita az SK es a SzKC kozott tenyleg csak penzelteritesrol szol.

hanem az eroszak temat nem kerulni !!! vigyazat, mert maffiakjaink is sulyzoznak, ha jol ertesultunk meghozza 30 kg.-osokkal :woohoo:
avatar
fkv
2010-11-01 10:57:14
re:
pippo, figyelmesen olvastam és nem véletlenül írtam amit írtam.
Kérdem tőled, mikor kapott pénzt a várostól az UFF minifoci csapata (vagy a többi minifoci csapat)?
A másik dolog: Bizony itt a háttérben kőkemény politikáról van szó. Amit te naív elvárásodként leírsz, az igaz, de nem erről szól most az ének...
Sajnos.
Amíg a politikai érdek (a pénzmosás és népszerűség) mozgat bizonyos sportklubokat, addig nem lesz biztosítva hosszú távon az amit te és még sokan mások szeretnének.
avatar
pippo
2010-11-02 01:26:31
re: re:
fkv:ez a dolog amit a tanácsosok az üléseken csinálnak a kőkemény politizálástól fényévekre van.Ez inkább kőkemény bohócság amit ott lemüvelnek!
1:Én nem irtam sehol, hogy a város a minifoci csapatoknak pénzt ad.Naiv vagy te mert nem tudsz a sorok közt értelmezni.
2:Most akkor senki udvarhelyen ne foglalkozzon a gyerekeink jövőjével a sportolással kapcsolatosan, ne legyen a srácoknak egy jövőkép,hogy ha nagyra nőnek akkor hol focizhatnak, mert te a naiv és a Zöld pártiak a politikát mindig hagyjátok,hogy győzedelmeskedjen a fejetekben. Ez a foci Rt. nem az RMDSZ vagy az MPP, hanem a város tulajdona lenne nagyrészt. A Zöldek pedig nem szavaznak mert ők nem értenek hozzá.Na, akkor a többi tanácsos se szavazzon amikor a Zöldek viztározót akarnak, mert hát mondhatják ők is, hogy nem értenek hozzá.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."