Itthon » Közélet

Ahol senki sem gyújt mécsest

Székelyudvarhelynek két zsidó temetője van, egy a belvárosi református temetőkert részeként, egy pedig a Csereháton – utóbbi csak volt, hiszen benőtte a gaz és alig néhány sírkő áll benne.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/zsidotemeto
Itthon_Kozelet/zsidotemeto
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. október 29., 19:03
5 hozzászólás. 

Ha nem tudnám, hogy pontosan hol van, meg sem találnám – mondom Fülöp Lóri fotós barátomnak, akivel ketten kerekedtünk fel, hogy őszi napfényben hangulatképeket készítsünk és megnézzük a temető mostani állapotát. Kb. tíz évvel ezelőtt, ugyancsak halottak napja előtt írtam az akkori állapotokról – most megállapíthattuk, hogy a temetőt teljesen benőtte a bozót, már a hetvenes évek elején emelt kerítés sem látszik távolról.

Itthon_Kozelet/zsidotemeto

A Csereháton békésen legelésző nyáj arra ballagó juhásza készséges, de semmit nem tud a temetőről, hiszen néhány hónapja van csak itt – tudja, hogy zsidó temetőről van szó, de ide senki nem jár. Már évtizedek óta nem, hiszen a bozóton keresztül mi is nehézkesen haladunk előre, míg beérünk a temetőbe.

Itthon_Kozelet/zsidotemeto

A temetőkert kb. 10-11 ár területen fekszik – néhány évvel ezelőtt még a bekerített részen kívül is látható volt néhány sírkő, illetve síremlék nélküli hant, halom, ezeket mára teljesen benőtte a gaz. A kerítésen belül talán 7-8 sírkő áll még, többségük mélyen a bozótban, a kökénybokrok között, még megközelíteni is nehéz, hogy a feliratokat elolvassuk – nagy részét azért sem tudjuk, mert héber nyelven íródtak.

Itthon_Kozelet/zsidotemeto

Ami rögtön szembetűnik, az a legimpozánsabb, még álló sírkő – ennek anyaga és viszonylagos tisztasága azt jelzi, hogy az eléggé újak közül való, de több évtizede áll ez is a temető középső részén, ez is héber feliratú.

Itthon_Kozelet/zsidotemeto

A kisebb, ferdén álló vagy kidőlt sírköveken a jellegzetes zsidó szimbólumokat találjuk: gyertyatartó, hatágú csillag – közben magyar nyelven felvésett neveket, évszámokat is ki lehet kibetűzni. Hirsch M Dávid 1863-1936 Pihenése legyen áldott!, Hirsch Iduska mh. 1918, Almási Jenőke. A letört ágak, fadarabok, hangyabolyok között a járás is nehéz – mindebből az tűnik ki, hogy évek, talán évtizedek óta senki sem látogatja ezt a temetőt.

Itthon_Kozelet/zsidotemeto

Ami az udvarhelyi zsidóság történetét illeti, kevés adat maradt az utókorra, a történészek egyelőre adósak a település e közösségének történetével. A temetőről azt tudjuk még, hogy 1972-73-ban Glück Zoltán, az itteni hitközség vezetője keríttette be, az általam 2000-ben megfigyelt, még álló sírköveken a „legfrissebb" halálozási dátum 1943 volt. Akkor olyan nevek még kiolvashatók voltak az említetteken kívül, mint Appelbaum, Klein, Schwarcz, Bernáth, Goldstein – utóbbi család üzlete a mai központi éjjel-nappali épületében volt, az idősebb udvarhelyiek még néhány ével ezelőtt is „Góstájnnak" hívták a boltot.

Az udvarhelyi zsidók nagy részét a világháború éveiben munkaszolgálatra vitték, az itthon maradtakat pedig 1944-ben deportálták (a marosvásárhelyi téglagyárban volt a székelyföldi gettó) a náci haláltáborokba. A kevés túlélő többsége Izraelben telepedett le – 1993-ban magánkiadásban jelent meg egy kötet, amit az udvarhelyi születésű Scwächter Ernő szerkesztett. A Szenvedéseink a nácizmus alatt című kiadvány egy kezdetleges, sok tördelési és helyesírási hibában bővelkedő könyvecske, egy példány található belőle a székelyudvarhelyi Tudományos Könyvtárban.

Itthon_Kozelet/zsidotemeto

Visszaemlékezéseket tartalmaz, amikből megtudhatjuk, hogy 1910-ben 256, 1938-ban 313, 1941-ben 254 zsidó élt Székelyudvarhelyen. A 19. században telepedtek meg a városban, általában kereskedelemmel foglalkoztak, zsinagógájuk nem volt, csak imaházuk – utóbbi a mai Tompa László utcában állt, 2000-ben a romos épületet lebontották. A könyv szerint a marosvásárhelyi gettóba 276 udvarhelyi izraelita került – innen összesen három szállítmány ment Auschwitzba, az első csoport 1944. május 27-én, az utolsó vonat június 8-án indult el a leghíresebb haláltáborba. A holokauszt udvarhelyi áldozatainak 1994-ben állítottak emlékművet, de már az új, a református temetőkert felső részében levő zsidó temetőben.

A csereháti zsidó temetőt a második világháború utáni évtizedekben egyre kevesebben látogatták és gondozták, majd véglegesen felhagyták. Pedig némelyik muzeális értékű sírkő talán jobb sorsot érdemelne.  
Fotók: Fülöp Lóránt


5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2010-10-30 06:45:42
Ez van, a multat mar visszaforditani nem lehet.
avatar
nyisztork
2010-10-30 22:07:48
Ne busulj Katona, nehany ev es tobben lesznek itt is mint mi!!! (lasd Magyarorszagot) !!! Akkor majd a mi sirjaink lesznek elhanyagolva!!de oket az nem fogja erdekelni, csak a penzunk!!!
avatar
kicsiewy
2010-10-31 09:05:09
Kertész Imre : Sorstalanság című könyvét nagyon ajánlom e témával kapcsolatosan.
avatar
kszl
2010-11-01 05:58:47
re:
avatar
kicsiewy
Kertész Imre : Sorstalanság című könyvét nagyon ajánlom e témával kapcsolatosan.


az a konyv es a filmje is egy hanyinger ...
avatar
acsaba
2010-11-01 12:26:54
http://www.youtube.com/watch?v=Ysz1lRWGUp4

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."