Itthon » Közélet

Élő közvetítés a székelyudvarhelyi tanács decemberi üléséről

Nyolc napirendi pontja van a városi tanács idei utolsó ülésének, többek között a sokat halogatott labdarúgó klub ügye is vita tárgya lesz, de a jövő évi helyi adókról is döntenek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules2112
tanacsules2112
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. december 21., 10:07
3 hozzászólás. 

12:50 Még néhány problémát felvetnek a tanácsosok és ezzel zárul az év utolsó tanácsülése. A jövő évi elsőt Jakab Attila vezeti.

12:41 Balázs Árpád utcanév-javaslatot tett le az előző tanácsülésen, a polgármester szerint haladnak az ügyben, hamarosan teljes megoldás várható.

12:40 Szilveszter Sándor felhívja a figyelmet, hogy most van a jó alkalom a portalanító gépek javítására, fel kell erre hívni az illetékesek figyelmét is.

12:37 Sebestyén Csaba kifogásolja, hogy a Szentjános utca munkálatait a Dolgaink című városházi kiadvány szerint befejezték, ugyanis ő is ott lakik, ott pedig nem történt felújítás. Bunta szerint a munkálatok egyelőre befejezettnek tekinthetők.

12:35 Szász a csereháti lakásokkal kapcsolatosan szólal fel: ezeket ugyan megvásárolhatják a bérlők, de a pénz nem feltétlenül marad Udvarhelyen. Javaslata szerint további lakásokat kéne építsen a város és azokat adhatnák el, így a városban tartva a pénzt.

12:33 Incze Csongor felkéri a városgazdálkodási osztályt, hogy jobban figyeljenek a hótalanításra.

12:32 Holnap már találkozik is a bizottság, megvizsgálják a lehetőségeket.

12:30 Gálfi Árpád "kényes kérdést" tesz fel, a közbiztonság javítása, a recsenyédi roma család által okozott problémák megoldására áll össze egy bizottság, ami a tervek szerint hattagú lesz (Jakab Attila, Jakab Áron-Csaba és Gálfi Árpád képviselik a tanácsot, míg a polgármesteri hivatalt Tikosi László, Farkas György és Bodnár László).

12:29 A polgármester jövpbeni pályázati lehetőségekről beszél, Jakab egy lakossági igényt terjeszt elő, a csereháti lakosok egy hónapos haladékot kértek bérleti szerződéseik felújítására: ezt támogatta a polgármester, elfogadták.

12:28 Ezzel kimerítették a napirendi pontokat, a különfélékben viszont még várható néhány felszólalás.

12:26 Az eredeti előterjesztést szavazzák, amelyik 15 százalékos emelésről szól. Tízen vannak mellette, ezzel átment a tervezet.

tanacsules2112

12:25 Az RMDSZ frakciója szabadon szavaz, nem kötelez senkit a frakció-fegyelem. Szavazzák a módosító javaslatot a nulla százalékos emelésről. 6 mellette szavazattal nem ment át a módosítás.

12:14 Újabb 5 perc szünetet kértek, ezúttal az RMDSZ frakció.

12:12 A gazdasági szakbizottság egy módosítást fogadott el, eszerint nem történne emelés.

12:09 A kanalizálás és az ívóvíz árának szabályozása az utolsó napirendi pont. 15 százalékos emelés szerepel a tervezetben.

12:06 Jelenleg "munkapéldányt" szavaznak meg, 30 napon belül kiegészül az alapító okirat különböző információkkal. 16 szavazattal átment a tervezet.

12:03 Molnár szerint néhány információ hiányzik a tervezetből, javasolja ezek pótlását.

12:02 A következő napirendi pont a Székelyudvarhelyi Futball Klub Rt. megalapítása. A tervezet szerint a részvények 51 százaléka a városé lenne.

12:00 Az eredeti előterjsztést szavazzák, ez teljes összhangban átment.

11:57 "Kis" késéssel lejárt a szünet, az MPP módosító javaslata szerint 10 évre adnák bérbe a helyiséget. A polgármester inkább az eredeti, ötéves javaslatnál. Jakab nem szavaz az érintettség okán. 9 mellette szavazattal nem ment át a módosítás.

11:29 Szavazás előtt 5 perc szünetet kért az MPP.

11:28 Lejárt az Udvarhelyi Fiatal Fórum bérleti szerződése, ennek megújítása a következő napirendi pont.

11:27 A teljes tervezet szavazása eredményes volt, jöhet a fizetéses parkolás.

11:25 A parkolóórák és büntetések együttes kezelését leszavazták, a kerékbilincsek kiiktatását szintén nem fogadták el.

11:21 Három módosító javaslat van, az elsőt,a gazdasági szakbizottságét elfogadta a polgármester, a második a kerékbilincsek eltörlése, a harmadik pedig a parkolóórák és a büntetések együttes kezelése.

11:17 Benedek Árpád Csaba szerint érdemes bízni abban, hogy az udvarhelyiek fogják fizetni a díjakat, nem kéne a szabálysértőket védeni.

11:15 Gálfi Árpád szerint a parkolóőrnek az is tartozzon a feladatai közé, hogy hívja fel a sofőrök figyelmét a jegyvásárlásra, ne csak büntessen.

11:14 Jakab javasolja, hogy a piac környékén is tartsanak fenn ingyenes parkolóhelyet, ezzel támogatva a helyi termelőket.

11:12 A polgármester szerint nincs abban semmi különös, ha valaki néha felülvizsgálja az álláspontját. Jakab Attila szólal fel: tudomásul kell venni, hogy csak úgy lehet rendet teremteni Udvarhelyen ha bevezetik a fizetéses parkolást, véleménye szerint a két hónap türelmi idő is sok.

11:09 Lejárt a szünet, Molnár Miklós szólal fel: szerinte "az éjszaka paranormális tevékenységek történtek Székelyudvarhelyen", ugyanis az RMDSZ-es kollégák véleménye megváltozott reggelre több kérdésben is.

10:58 Péter Pál tanácsos is hozzászól a kérdéshez: régebben ő sem támogatta a fizetéses parkolást, mert baráti alapon osztották ki a működtetést. Szünetet rendelt el az elnök.

10:55 Szász: "Udvarhelyen lehet a többség jóérzésére építeni, iktassuk ki a bilincseket".
 

10:52 Ugyanacsak az alpolgármester javasolja, amennyiben megszavaznák a határozatot, hogy a parkolóórák működtetését és a bírságolást is tartsa egy kézben, lehetőleg a hivatal hatáskörében.

10:51 Szász egy későbbi ülésen tűzné napirendre a kérdést, szerinte nem olyan egyértelmű a fizetéses parkolás bevezetésének szükségessége, úgy véli, hogy elejétől végig át kell tárgyalni a kérdést.

10:48 Sebestyén Csaba egyáltalán nem ért egyet a kerékbilincseléssel, több példát is felhozott, amikor törvényen kívül helyeztek egy-egy ilyen rendeletet.

10:45 A polgármester elfogadja, hogy a kerékbilincses büntetés összege fele legyen, valamint a helyszíni kifizetést is támogatják. 

tanacsules2112

10:43 Bunta kéri a tanácsosok támoagatását egy rendezettebb városkép kialakításának érdekében. A gazdasági szakbizottság módosító javaslata szerint az első időszakban 50%-al csökkentenék a büntetés mértékét, valamint kérik, hogy helyszínen is lehessen kifizetni a büntetést.

10:41 Összesen 472 parkolóhelyet létesítenének a városban. Türelmi időről is szól a rendelet: az első két hónapban nem alkalmaznák a kerékbilincset, valamint a néhány percig állomásozókat nem büntetnék.

10:40 A polgármesteri hivatal szerződést kötött a parkoló-órák felszerelésére és a büntetések behajtására. Az órákat valószínűleg jövő év elején felszerelik, a parkolási szabályzatot pedig a környékbeli városok tapasztalatainak figyelembevételével alkották meg.

10:39 A 18/1991-es törvény alapján elfogadták egyes állami területek magánkézbe való kerülését.

10:36 Mindenféle emelést visszavontak, a tanácsosok egyöntetűen elfogadták a helyi adók és illetékek idei szinten való tartását.

10:35 Az alpolgármester szerint nem lehet Székelyudvarhelyen sem elkerülni azt a döntést, hogy a 10 százalékos inflációnál kevesebb mértékkel növeljék az adót. A Zöld frakció ugyanezen az állásponton van.

10:31 Átlagosan 5 százalékos emelésről szól az eredeti tervezet, a gazdasági szakbizottság ezt támogatja. Szász egy úgynevezett "fogyasztói kosarat" készített, melyben a legalapvetőbb fogyasztási cikkek szerepelnek, összehasonlítva a tavalyi és idei árakat: az átlag drágulás 33 százalék e szerint.

10:30 A polgármester szerint a nagy cégek túl vannak a válságon, az emberek szintjén azonban továbbra is gond van.

10:29 Bunta helyénvalónak tartja, hogy a nagyobb vagyonnal rendelkezőket nagyobb adóval sújtják, ezen elv alapján van kidolgozva a jövő évi tervezet is.

10:28 A következő napirendi pont a jövő évi helyi adók és illetékek tervezete.

10:25 A döntés halasztását szavaztatja meg az elnök, ám ez nem ment át. Jakab Attila módosítását elfogadta az előterjesztő, így most végső szavazás következik, ez átment. A polgármester továbbra is várja a módosító javaslatokat és újra előterjeszti a témát amennyiben szükség lesz rá,

10:24 Tikosi László, a városgazdálkodási osztály vezetője különböző beruházásokról, problémákról beszél amik érintik a jelenleg tárgyalt tervezetet.

10:21 A polgármester budapesti és bécsi mintára nagyobb, elegáns hirdetőfelületeket helyezne el.

10:19 Jakab Attila módosító javaslatot tesz: a plakátolásról is van szó a rendeletben, ám a városban nincs felület ahol plakátoljanak, ezért a vonatkozó részt kivenné a tervezetből.

10:17 A polgármester kéri a határozat megszavazását, Szász Jenő szerint kötelező érvényű a szakbizottságok döntése. Bunta Levente úgy gondolja, hogy ez értelmezés kérdése, valamint kifejti, hogy vissza lehet térni bármikor a kérdésre.

10:14 A város magán- és közterületeinek ideiglenes átadására/kiadására (pl. a mobilszolgáltatóknak antennák telepítésére) vonatkozó szabályzatot módosítaná a második napirendi pont, a gazdasági, az urbanisztikai és a jogi szakbizottság a döntés meghozásának halasztását kéri.

10:10 Pénzeket kapott a város a tanügyiek fizetésére, valamint szociális támogatásokra, ezt foglalták bele az idei költségvetésbe

10:05 A teljes testület jelen van, az ülést Mike Levente vezeti. A polgármester ünnepi verssel, jókívánságokkal és ajándékozással kezdte a gyűlést, az egyebeket is felvették a napirendi pontok közé, majd rátértek az első témára.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
fllevente
2010-12-21 15:15:29
Nagyon fontos
Csökkentsék a vízdíjat!!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
ooloo
2010-12-21 16:34:47
Nálunk még vizvezeték sincs!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
hahaha
2010-12-21 17:21:28
Jenonek uzenem, h az o autojara nem bilincset hanem rablancot kellett volna tenni amikor a korhaz udvaran rossz helyre parkolt. Itt fent is van a szegyenfalon...Na kiben is van joerzes alpolgharmester uracska?? :silly:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."