Itthon » Közélet

Mi lesz a karácsonyfából?

Elkezdődött a kidobott karácsonyfák begyűjtési „idénye" – komposztált talajjavító vagy tüzelőanyag lesz belőlük. Esetleg fuszulykakaró.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/karacsonyfasors
Itthon_Kozelet/karacsonyfasors
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. január 05., 17:43
0 hozzászólás. 

Az ún. földlabdás karácsonyfák elméletileg visszakerülnek oda, ahonnan jöttek, tehát a földbe, ők egészen biztosan nem végzik a lakótelepi szeméttároló környékén. A hagyományban a vízkereszt napján, január 6-án ér véget a karácsonyi ünnepkör, a karácsonyfáról is ezen a napon illő leszedni a díszeket, majd levinni-kivinni a szeméttárolóba és utána felporszívózni a szőnyegről a tűleveleket.

Január 6. előtt a szeméttárolók arról árulkodtak, hogy Székelyudvarhely több lakótelepén már megszabadultak a karácsonyfáktól, mert imitt-amott tetemes mennyiség gyűlt össze. Tóth László, a szemétszállító AVE Hargita cég helyi ügyvezetője honlapunk kérdésére elmondta, hogy már megkezdték a fák elszállítását a magánházak elől és a kb. 40 lakossági gyűjtőpontról. A feladat csak annyi, hogy a lakótelepeken egymás mellé, illetve egymásra helyezzük az elszáradt facsemetéket, a magánházaknál az adott utca szemétszállítási napján a szeméttároló edény mellé kell tenni.

Itthon_Kozelet/karacsonyfasors

Mint Tóth elmondta, a fák egy részét komposztálják a Cekend-tetői szeméttelepen, majd – egy-két év múlva – talajjavítóként használják fel ugyanott, a másik részükből pedig (más őrlési technikával) darabolt tüzelőanyag készül. Utóbbit igényelni is lehet a cégtől, a helyszínről el lehet szállítani, nem kell érte fizetni. A lakótelepeken megfigyelhető az a jelenség is, hogy egyesek kis fejszével letakarítják a fenyőcsemete törzséről az ágakat, a „karó" pedig a tavaszi hónapokban a veteményesbe vagy a virágágyásba kerül – ez is egy környezetbarát megoldás az újrahasznosításra, akárcsak a komposztálás.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."