Itthon » Közélet

Benedek Elek Tanítóképző - búcsú az albérlettől?

Pénzt kapott a tanítóképző, folytatják és a valós remények szerint a következő tanév kezdetéig be is fejezik a Mária Valéria - épület felújítását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/maria_valeria
Itthon_Kozelet/maria_valeria
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. január 11., 17:07
2 hozzászólás. 

Decemberben a kormány tartalékalapjából jelentős pénzösszeget utaltak ki az iskoláknak beruházási munkálatokra, a kivitelezőkkel szemben felhalmozott adósságok törlesztésére. A Hivatalos Közlönyben december 15-én megjelent listán 29 Hargita megyei tanintézmény szerepelt – a szerencsések között volt a Benedek Elek Pedagógiai Líceum is. A tanítóképző összesen 191 000 lejt kapott. Bár ez a pénz csupán töredéke a Mária Valéria-épületének teljes körű felújításához szükséges 700 000 lejnek, Lukács István igazgató szerint nem hiú ábránd, de valós remény, hogy idén ősszel már búcsút inthetnek a refis albérletnek, megszűnik az iskola épületgondja és megtörténik a régóta áhított „honfoglalás".

„A pénzt átutaltuk a Mária Valéria -épület felújítását végző cégnek. A Viaduct Kft. már megvásárolta a munkához szükséges anyagokat, ma felmérték a terepet, holnap pedig teljes gőzerővel nekilátnak a pénzhiány miatt abbahagyott munkának" – tájékoztatott Lukács.

Az igazgató a pozitív végkifejlettel kapcsolatosan igen optimista: eszerint idén végre pont kerül az évek óta húzódó, elhíresült és a sajtóban is megszellőztetett Benedek Elek iskolaügy végére és a 2011/2012-es tanévet már nem a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumtól kölcsönkapott tantermekben kezdik. Mint honlapunkkal közölte, az elmúlt évben sikerült minden szálat szerencsésen megmozgatni az ügy megoldása érdekében.

Sikerült elérni, hogy a tanítóképző áldatlan helyzetének megoldását úgy a helyi önkormányzat, a megyei tanács, a Megyei Tanfelügyelőség és kormány szinten is szorgalmazzák, prioritásként kezeljék. Lukács elmondta: igen komoly és biztosra vehető, személyes ígéretet kaptak úgy Bunta Levente polgármestertől, mind pedig Ferencz S. Alpár főtanfelügyelőtől a további anyagi támogatásra vonatkozóan. „Amennyiben a munka jól halad, a hiányzó összeget, ha nem is egyszerre, de részletekben megkapjuk – a következő pénzátutalásra márciusban számíthatunk" – tájékoztatott az igazgató. Hozzátette, bár rengeteg bosszúság, konfliktus az ára, de „megérte várni, mert végre szeretik az iskolánkat és rendeződnek a dolgaink".

Itthon_Kozelet/maria_valeria

Várhatóan tanévkezdésre jobb állapotba kerül az épület

Az iskola kálváriája tulajdonképpen 2004-ben kezdődött, amikor a református egyház visszakapta jogos tulajdonába a Márton Áron tér 2. szám alatti főépületet, azt, ahol jelenleg a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium működik. A restitúciót követően egy fedél alá került az egyházi és az állami iskola. Ugyanakkor egy megállapodás jött létre a peda és az egyházi tanintézmény tulajdonosa, a Református Püspökség között, amelynek értelmében öt év állt az önkormányzat és az iskola vezetőségének rendelkezésére, hogy az épületgondot megoldják. 2009-ig azonban ez nem sikerült, annak ellenére, hogy a szintén állami tulajdonban levő, teljesen lepusztult és használhatatlan Mária Valéria -épületének felújítása 2007 novemberében elkezdődött. A kormánypénzekből finanszírozott, nyolchónaposra tervezett, 1 400 000 lej értékű, teljes körű felújítási munkát (bővítés, fűtésrendszer felújítása, teljes körű tatarozás) a 2008 júliusára megszabott határidőig nem sikerült befejezni.

A támogatás akadozott, Bukarestben többször is „elzárták a pénzcsapot", a pénzátutalás késett, majd teljesen megszűnt. Finanszírozás hiányában a kivitelező Viaduct kft. kénytelen volt abbahagyni az elkezdett munkát – a 19. századi épület „lefüggönyözve" várt sorsára. Az épülethiány Damoklész kardjaként lógott az iskola sorsa felett, plusz a minden tanévkezdéskor fellángoló „költözni vagy maradni" kérdés is komoly feszültségeket és vitákat szült. Az indulatokat tavaly márciusban egy félresikerült pénzátutalás (a megyei tanács által a Mária Valéria épület felújítására célirányosan átutalt 300 ezer lejt a polgármester annak apropóján, hogy az összeget más, fontosabb fejlesztési tervek finanszírozására szánják, „beolvasztotta" a helyi költségvetésbe), tanévkezdéskor pedig a végül elmaradt „kilakoltatás" kavarta fel.

A Benedek Elek iskola 500-nál több diákja évek óta két épületben, az iskolához tartozó, úgynevezett új épületben, illetve albérletben, azaz a református kollégiumtól szerződéses alapon kölcsönkapott termekben tanul.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kicsiewy
2011-01-11 22:52:13
Remélem, hogy ennek a mennyezete nem fog majd senki fejébe zuhanni, úgy mint a másik épületben!
avatar
ooloo
2011-01-12 08:06:07
búcsú a fegyverektől

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."