Itthon » Közélet

Nyolc tűzeset, nulla büntetés

Három hét alatt nyolc tarlótűzet kellett eloltaniuk a tűzoltóknak – a polgármesteri hivatal egyetlen esetben sem büntetett meg felelőtlen gyújtogatókat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/tuz2603
Itthon_Kozelet/tuz2603
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 28., 14:34
4 hozzászólás. 


Mint a tűzoltóságtól megtudtuk, március 2 és 26 között összesen nyolc alkalommal riasztották az alakulatot tarlótűz oltásához Székelyudvarhelyen, illetve a környező településeken. Azt is megtudtuk, hogy nagyjából ugyanebben a periódusban (március 2 és 22 között) a már bezárt szeméttelepen szintén nyolcszor gyulladt meg a szemét az ott keresgélők „jóvoltából". Utóbbi tűzesetek megfékezésében nemcsak a tűzoltóság, hanem a polgármesteri hivatal is részt vett különböző munkagépekkel.

Ami az elmúlt szombaton történt két, szombatfalvi és kadicsfalvi tüzet illeti, a tűzoltóság utólagos jelentése szerint a kettőben összesen 1700 lejes kár keletkezett. Az Agyagdomb melletti gyümölcsösben két hektárnyi növényzet égett le, tíz gyümölcsfa és tíz méternyi kerítés is megsemmisült. Kadicsfalván egy hektárnyi növényzet égett meg, illetve egy hetven méteres kerítést is értek a lángok.

Itthon_Kozelet/tuz2603

A polgármesteri hivatal környezetvédelmi felelősétől, Csendőr Zsuzsától megtudtuk, hogy idén nem volt büntetés felelőtlen tarlógétésért. Ennek az az oka, hogy a helyszínelés során általában nem kerül meg a tettes. „A szombati esetnél is a helyszínen volt a tűzoltóság és a rendőrség is, de a tettest vagy a tetteseket tudomásom szerint nem sikerült azonosítani" – közölte honlapunk megkeresésére a hivatal környezetvédelmi felelőse, hozzátéve, hogy tavaly is voltak hasonló esetek, de a helyszínre érkezésükkor a gazdák az őket ért kárra panaszkodtak, illetve letagadták, hogy ők gyújtották volna fel a növényzetet.

„Az ekkora méretű tarlótüzek már erdőtűznek is minősülnek" – tette hozzá Csendőr. Ilyen esetekért büntethet a polgármesteri hiavatal is: a környezetvédelmi törvény értelmében természetes személyre háromezertől hatezer lejig terjedő pénzbírság szabható ki, jogi személy esetében pedig huszonöttől ötvenezer lejig terjed a pénzbüntetés. Sem tavaly, sem pedig (egyelőre) idén nem kellett ekkora összegek miatt fájjon a tarlóégetők feje.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-03-28 16:07:53
Jo duma...nehez lenne, h valaki felemelne a se*get es kimenjen terepre mikor latjak h fustol a fel oldal...nagyon nehez ugye??
:whistle:
avatar
tetumanager
2011-03-28 20:34:24
Komolyan mondom, lassan minden nap ez a tema, de eredmeny semmi. Sopankodas hogy, igy meg ugy egetik a hatart, mekkora buntetesek jarnak ezen tettekert, de akiknek ez lenne a dolguk(buntetes), azok bagoznak az egeszre. Csendor Zsuzsa mire kapja a fizeteset, ha nem erre? Nyilatkozni en is tudnek, pedig semmi kozom azontul h szenvedoje vagyok ezen fustoknek. Kb o is igylehet. Pedig ez a 'szakterulete'.
Szegyen.
avatar
enisitt
2011-03-29 11:29:03
Hat igen, ezek utan miert ne egetnek a tarlot ha ugyse buntetik? S akkor az ellenorok panaszkodnak hogy vagjak a fizetesuket, vagy leepitesek. Dehat minek is lenne rajuk szukseg ha ugyse csinalnak semmit, persze sztrajkolni van idejuk de a dolgukat vegezni nincs. Maganszferaban ugy gondolom ilyen eredmenyek utan ehbert se adnanak.
avatar
hirdeto
2011-04-01 16:52:11
Sajnos engem szemelyesen is erint az eset, de azt a 70m-es keritest ki fizeti meg ami tonkrement az mar nem szamit masoknak.
Hogy emiatt nekem kell koltenem masok felelotlensege miatt az nem erdekel senkit, miert nem veszik elo a foldtulajdonoskat es buntetik meg oket ?
Ki gyujtana fel ha nem ok maguk ?
Ezt nem lehet bizonyitani igaz, de miert nem buntetik meg akkor azert hogy derekig ero fuvet nem kaszaljak le ami elszarad es lehet gyujtogatni ismet tavasszal :angry:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."