Itthon » Közélet

Új műszereket vásárolhatnak a Hargita megyei kórházak

Az Egészségügyi Minisztérium számos új orvosi berendezés vásárlását támogatja a megye kórházaiban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 06., 17:07
2 hozzászólás. 


Hargita Megye Tanácsa húsz orvosi műszer megvásárlására nyújtott be kérelmet az egészségügyi tárcához, és ebből 19 beszerzését finanszírozza idén a minisztérium a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára, de az udvarhelyi, a gyergyószentmiklósi és a maroshévízi kórház is új felszerelésekhez jut.

A megyei kórház által megvásárolható, összesen több mint másfél millió lej értékű berendezésekkel kapcsolatban Vitos Attila orvos igazgató kérdésünkre elmondta, hogy mindezek nagyon hiányoztak az intézményből.

„Rendkívül értékes műszerek érkeznek a megyei kórházba, amelyek nagyban segítik majd orvosaink munkáját. Például az egyik legfontosabb eszköz a szemészeti lézerkészülék, amelynek beszerzése nagy előrelépést jelent az intézményünkben végzett szemműtéteknél, ezenkívül például hiánypótló lesz a többcélú sugárátengedő urológiai műtőasztal is. Valamennyi berendezésnek nagyon örülünk, hiszen ezek segítségével javul az ellátás színvonala" – jelentette ki Vitos Attila, kiemelve még a szürkehályog műtésére alkalmas ultrahangos készüléket, a gyermekgyógyászati 12 csatornás EKG-t és az úgynevezett videogasztroszkópot, azaz gyomortükröző készüléket, amelyet az orvos igazgató szakterületén, a gasztroenterológiában alkalmaznak majd.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint, bár megyénk az országban az egyik legkisebb a lakosok számát tekintve, Cseke Attila RMDSZ-es egészségügyi miniszternek köszönhetően így is az egyik legtöbb támogatásban részesült.

„Örvendek, hogy újabb lépést tettünk a megye kórházainak jobb felszereltsége érdekében, és hogy ezzel is hozzájárulhatunk a lakosság egészségügyi ellátásának korszerűbbé tételéhez" – nyilatkozta a tanácselnök. „Igénylésünket ez év elején nyújtottuk be a minisztériumnak, és az abban foglaltak felét mostanra már sikerült megszerezni. Remélem, az év végéig tudunk még minisztériumi és saját anyagi forrásokat is találni a további fejlesztésekhez.

Más Hargita megyei egészségügyi intézmények is új felszerelésekhez jutnak 2011-ben: a székelyudvarhelyi 21 berendezést vásárolhat, a gyergyószentmiklósi és a maroshévízi pedig egyet-egyet.

Lukács Antal, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház igazgatója szerint intézménye a több mint kétmillió lej értékű felszereléssel szinte száz százalékban megkapja, amit igényelt, és ezúton is köszönetét fejezi ki Cseke Attila miniszter támogatásáért, valamint a térség RMDSZ-es parlamenti képviselői, illetve a megyei és a helyi tanács lobbijáért, utóbbi ötszázalékos önrészét is megemlítve.

„A kórház eddigi működése során talán soha nem kapott ekkora központi finanszírozást" – nyilatkozta az igazgató. Mint elmondta, a minisztériumi finanszírozás nyomán vásárolandó felszerelések nagyobbrészt hiányoztak, más részük pedig elavult. Lukács Antal kiemelte, hogy például az új komputertomográfnak köszönhetően most már nem kell Gyergyószentmiklósra küldeniük a pácienseket. Ezenkívül nagy előrelépést jelent az udvarhelyi kórházi ellátásban az elektrosebészeti platform, a hasi ultrahangos készülék és a BIOCAM készülék is, utóbbi segítségével időben be lehet avatkozni bőrbetegségek esetén.

A minisztériumi támogatásból a gyergyószentmiklósi kórház hordozható röntgenkészüléket, a maroshévízi pedig emlődaganat pontos kimutatására alkalmas röntgenkészüléket vásárolhat.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-04-06 18:38:28
Ezert megerte legalabb, h magyar a miniszter :P
avatar
zterex1
2011-04-07 14:45:29
Új műszereket, hogy majd az azokat használó orvosoknak zsebébe kelljen adni.
Legyen minden magán, az orvos vegye meg a készüléket és akkor tényleg igaza van , ha pénzt kér. De a kórház állami pénzből épült, az pedig a mi adóinkból van, ahogy a műszerek is.
A kórházi alkalmazottak fizetése is, még ha kicsi is, a mi adónkból kerül össze.
Mégis ha oda kerülsz elvárják, hogy fizess...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."