Itthon » Közélet

Az élhető város: hol sportoljunk ingyen?

Semmi sincs ingyen ebben a világban – szokták mondani. Megnéztük, hogy városunk fiataljai elméletileg és gyakorlatilag hol tudnának ingyen sportolni. Akad néhány hely.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet
Itthon_Kozelet
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. május 20., 10:33
2 hozzászólás. 

Az első és a legkézenfekvőbb talán a futási lehetőség – erre a legalkalmasabbnak a stadion bizonyul. A stadiont adminisztráló polgármesteri hivatal részéről Bálint Attila honlapunknak elmondta, hogy a pálya salakos részét – az edzések és a mérkőzések idején kívül – bárki használhatja szaladásra, ingyenesen. Egyetlen feltétel van csak: kutyát sétáltatni és biciklizni tilos mind labdarúgó pálya gyepén, mind pedig a futópályán. Nem mellékesen mindkét dolog érvényes a városi parkra is.

stories_Szasza/Itthon/Kozelet

Ami a közeli minifocipályát illeti, Bálint elmondta, hogy a létesítményt délelőtt és kora délután (18 óráig, ekkor kezdődnek a kispályás bajnokság meccsei) iskolai csoportok, osztályok használják ingyenesen, illetve az ifjúsági futballcsapatok tornaórára és edzésre, mások számára hétvégén kibérelhető.

Más a helyzet a felújított iskolai pályákkal: ezeket (Tompa László Ált. Isk., Eötvös József szakközép, Baczkamadarasi Kis Gergely Ref. Koll., Benedek Elek Líceum) a tanítási órák után bárki ingyenesen használhatja, legalábbis ez volt az elképzelése a polgármesteri hivatalnak, amikor a létesítményeket felújíttatta. Például az Eötvös iskola pályáján az a bevett házszabály, hogy a portásnak ellenőrzőt vagy személyit adnak a diákok, s miután befejezték a focizást, visszakapják.

Ugyanez vonatkozik a Függetlenség sugárúti két, szintén felújított, aszfaltozott kispályára, csak itt nem kell ellenőrzőt mutatni (lévén, hogy nincs pályagondnok...): a Tábor-lakótelepi kazánház mellett és a Bethlen-lakótelepi csorgó mellett van egy-egy kosárlabdázásra és labdarúgásra alkalmas pálya, ezek használatáért nem kell fizetni.

stories_gabor/kozelet

Azok az iskolák, amelyek saját erőből, illetve más forrásból javíttatták fel pályáikat, elsősorban saját diákjaik számára tartják fenn az ingyenes sportolási lehetőséget. Például a Tamási Áron Gimnáziumban elméletileg csak az iskola saját diákjai sportolhatnának délutánonként, de a gyakorlat azt mutatja, hogy mindenki bejár és néha rongálnak is egyesek. S ráférne a felújítás is a pályákra, mind a főépület mögötti kettőre, mind a bentlakás mellettire, mind pedig a volt egészségügyi iskolaközpont mögöttire.

A Móra Ferenc általánosban bárki használhatja a szabadtéri pályát: fizetni nem kell, de a civilizált viselkedést elvárják – nemcsak az iskola tanulói, hanem mások is járhatnak oda.

stories_Szasza/mezo2309

A Bethlen Gábor és az Orbán Balázs általános iskolák szintén a saját diákjaik számára tartják fenn a délutáni sportolási lehetőséget – ez egyeztetés alapján működik, a gyerekek szólnak, hogy mikor és mennyit szeretnének focizni és nem kell fizetniük.

Egy másik lehetőség az extrém pálya: ezen a biciklisek, gördeszkások, görkorisok gyakorolhatnak - fizetni itt sem kell, viszont a pálya mellett kifüggesztett belső rendszabályzatot be kell tartani. 

Az ingyenes sportolási lehetőségek helyei kb. ennyiben kimerülnek a város területén. Persze nemcsak a csapatban játszott foci vagy kosárlabda számít sportnak, hiszen lehet sakkozni a blokk előtt vagy biciklizni keresztül-kasul a városban és környékén. A lényeg, hogy hasznos, ingyenes és felszabadító legyen.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lala
2011-05-20 14:12:38
Esetleg ingyen teniszezni valahol? Vagy az a "miről álmodik a nyomor?" osztályba tartozik?
avatar
pippo
2011-05-20 15:31:51
Csongi, legyszi aktualizaljatok a minifoci tablazatokat.Koszi!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."