Itthon » Közélet

II. Székelyföld napok - rendezvénydömping három megyében

Immár második alkalommal szervezik meg a Székelyföld Napok rendezvénysorozatot, amelyen kicsik és nagyok fellépésével népi, kulturális jellegű programokkal három megyében várják az érdeklődőket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

SzekelyfoldNapok
SzekelyfoldNapok
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. május 26., 13:03
0 hozzászólás. 


Maros, Hargita és Kovászna megye önkormányzatának vezetői, Lokodi Edit Emőke, Borboly Csaba és Tamás Sándor május 25-én, szerdán, Sepsiszentgyörgyön tartottak a történelmi Székelyföldet teljes egészében átfogó rendezvényről sajtótájékoztatót.
SzekelyfoldNapok

A rendezvénynek már a programfüzete is impozáns, hiszen három megye eseményeit boronálták össze egy ismertetőbe. Lokodi Edit Emőke, Maros Megye Tanácsának elnöke a sajtótájékoztató keretében kifejtette: a három megye képviselői már huzamosabb ideje összehangolták terveiket, különösen a turisztikai stratégia terén. „Most lehetőségünk van arra, hogy a közös turisztikai ajánlatot mutassunk be. Ez szó szerint nemcsak a régi történelmi Székelyföldet jelenti, Maros megye teljes területének rendezvényeit, kínálatát is belefoglaltuk. Figyelembe kell venni azokat az ajánlatokat, programokat, amelyeket a különböző helyi önkormányzatok kínálnak, ez további turistákat vonzhat a régióba" - részletezte a Maros megyei tanácselnök.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: a székely együttműködés keretében három éve dolgoznak közös projekteken, rendezvények lebonyolításán. A tanácselnök röviden kitért a szórványmagyarságot támogató programra is. A megyei önkormányzati vezető közölte, hogy közös tervet dolgoznak ki arra, hogy a szórványprogramba a csángóföldi településeket is bekapcsolják.

SzekelyfoldNapokA Székelyföld Napok hivatalos megnyitójára a Perkőn kerül sor, a Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójával - tájékoztatott Tamás Sándor.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a székelyföldi kulturális kibontakozás lehetőségének nevezte a Székelyföld Napok rendezvénysorozatot. „Nem versengünk egymással, hanem szolidaritást teremtünk a székelyföldi megyék, székek között, hiszen a történelem bebizonyította, hogy ha a székelyek összefognak, nem lehet legyőzni őket" - jelentette ki a Hargita megyei tanácselnök, aki szerint a rendezvénysorozat révén Székelyföld jobban hallathatja a hangját és megmutathatja sajátos, egyedi kultúráját az Európai Unióban.

Borboly Csaba bemutatta az Orbán Balázs-díjat, amelyet a három megye önkormányzata közösen ítél oda évente egy-egy személynek mindhárom megyéből. Hogy idén kik veszik át az érmét, az a június 8-i, marosvásárhelyi díjátadón derül ki.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője szerint a Székelyföld Napok szervezőinek egyik kiemelt célja, hogy a székelyföldi települések, vidékek megismerjék egymás szokásait, értékeit - ezt a célt szolgálják a vándorrendezvények is.

SzekelyfoldNapokAntal Attila, Csíkszereda alpolgármestere az Ezer Székely Leány Napja rendezvényről beszélt, amely hagyományos módon július első szombatján lesz a csíksomlyói Nyeregben, és kiváló alkalom a lelki töltődésre. A nagyszabású eseményt tavaly óta a művelődési minisztérium is támogatja, közölte az alpolgármester.

Péter Ferenc szovátai polgármester elmondta: a Székelyföld Napok szempontjából is fontos helyszín Szováta, ahol a Medve-tó nemcsak az egész évet átfogó turizmust szolgálja, hanem kisebb rendezvények helyszíne is lehet.

Első alkalommal szervezik meg Magyarországon kívül a Nemzeti Vágta előfutamát, a Székely Vágtát. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Sztakics Éva elmondta: már folynak az előkészületei ennek a rendezvénynek is. A futamon kívül lovas tematikájú vásárra is sor kerül majd, valamint a Honfoglalás lovas rockopera ősbemutatójára.

A Székelyföld Napok programja nemsokára interneten is elérhető lesz a www.szekelyfoldnapok.ro címen.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."