Itthon » Közélet

A romló vár(os): filagória kerül(t) a bástyára

Fenyőfaépítmény áll a Székely Támadt vár egyik bástyáján néhány napja – az iskola igazgatója szerint régebb is ott állt, a múzeum vezetője a szakvéleményt hiányolja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/var_filagoria2106
Itthon_Kozelet/var_filagoria2106
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. június 21., 14:22
2 hozzászólás. 

Áll a díszhuszár a bástyán, a darabontok program szerint, kéthetente őrséget váltanak a várudvaron. Közben néhány méterrel odébb omlik a várfal, asztalosműhely van rajta, nyáron pedig néhány napra megélénkül az udvar – különben meg iskolaként működik az épületegyüttes több mint száz éve és Eötvös József nevét viseli.

Néhány napja pedig a főbejárattól nem messze, ott, ahol többek között aszfaltozott kosárlabdapályát és bejárati kapusszobát vigyáz a huszár, megjelent egy faszerkezet – nem nehéz kideríteni, hogy egy épülő, ún. filagóriáról van szó. Szemet szúrt több embernek, például – mint hangsúlyozza – a várért felelősséget érző múzeum igazgatójának is.

Itthon_Kozelet/var_filagoria2106

„Nem arról van szó, hogy a múzeum ellenségeskedik, hanem arról, hogy építettek egy valamit a vár udvarára, egy műemlékre, aminek történelmi szempontból semmi köze nincs hozzá" – közölte megkeresésünkre Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója. Hozzátette, alapvetően az a probléma, hogy az iskola vezetősége nem egyeztetett egyetlen szakemberrel sem az építmény helyét illetően.

„Mindenki nem ért mindenhez" – mondta Miklós, hozzáfűzve, hogy nem a múzeum tiltakozik az építmény ellen, hanem az a csoport, akik azon fáradoznak, hogy történelmi hitelességre épülő dolgokat valósítsanak meg a várban, ilyen pl. a díszőrségváltás, illetve a vár készülő makettje. Miklós szerint, ha sor kerül a vár felújítására (a csíkszeredai példához hasonlóan), akkor az egyik első dolog lesz, hogy a műemlékvédelmisek lebontatják az építményt.

„Egy 16. századi várban nem volt filagória" – mondta még Mikós, utalva arra, hogy az iskola azzal védekezett, hogy a régi fényképek tanúsága szerint a negyvenes években ugyanott állt egy hasonló építmény. „Nem is az építménnyel van baj, hanem a hellyel, mert ha máshová tették volna, nem is lett volna baj, de a múzeum felelősséget érez a vár iránt." – zárta mondandóját Miklós, hozzáfűzve, hogy valószínűleg az iskola vezetősége sem tudta, hogy mi a teendő egy ilyen építmény esetében. Ugyanakkor felajánlotta, hogy hasonló esetben bárki megkeresheti a múzeum szakembergárdáját tanácsot kérni.

Itthon_Kozelet/var_filagoria2106

Megkerestük Ferencz Csabát, az Eötvös József Szakközépiskola igazgatóját is, aki elmondta: ha le kell bontani az építményt, lebontják, mert a törvényt betartják. „Ez régebb is ott volt. Egy hatszögű építmény látszik a régi fényképen, ezt próbáltuk visszaállítani pályázati pénzből. Rövid volt a határidő, minden engedélyt nem tudtunk beszerezni, de jeleztük a polgármesteri hivatalnak." – mondta Ferencz, majd az épület leendő hasznáról beszélt honlapunknak.

Mint mondta, a darabont-őrségváltáskor is esett az eső, nem volt, ahová a vendégek leüljenek, az eresz alatt és bejárat mellett a hely tele volt csikkekkel. Egy zöldövezet-újító programra pályázott az Eötvös Alapítvány, s ennek határideje rövid volt, ezért kellett gyorsan felhúzni a filagóriát.

Ferencz bevallása szerint azt azért ő sem tudta, hogy ha a várban egy bokrot kivágnak, még arra is engedély kell. „Nincsenek titkolnivalóink, sem törvénytelen üzleteink" – mondta az iskolaigazgató, hangsúlyozva, hogy ha egy illetékes hatóság a lebontás mellett dönt, akkor megteszik.

Egyelőre konkrét lépés nem történt arra nézve, hogy a félkész filagória építését leállíttassa valaki – ám a kiindulópontokat ismerve a bástyai filagória ügyének egészen biztosan lesz folytatása.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csillagszem
2011-06-21 17:48:37
"ha le kell bontani az építményt, lebontják, mert a törvényt betartják", „Nincsenek titkolnivalóink, sem törvénytelen üzleteink"- ok, ez mind szep es jo, hogy betartjuk a torvenyt, nekem ezzel csak az a bajom, hogy ez olyan a "regi rendszerbol" orokolt hozzaallas. engedely, hatosag, torveny!!!
bebiztositjak magunkat az emberek, hogy ok, aztan torveny szerint nem tevedtek, de vannak mas szempontok is konyorgom, pl. "a VAR"! ne azert tegyunk dolgokat, mert azt irja a torveny, hanem jo lenne, ha valtoztatnank a varrhoz valo hozzaalasunkon mar vegre, felfognank, hogy ez egy "orokolt ertek", aminek sorsaert felelosek vagyunk mindanyian.
igenis, ha ki akarnak vagni egy bokrot, akkor azt is vitassak meg, szakemberekkel, es ne azert, hogy lehessen azzal takarozni, hogy, hat ok engedelyt kertek torveny szerint, hanem, azert, hogy a VEGEREDMENY jobb es szebb VAR legyen!!! :angry: persze mindent csak torvenyes keretek kozott :cheer:
avatar
Steve0081
2011-06-22 10:38:10
Igazat adok az előttem szólónak.Ugyanis nagy dolog lehet valamire vigyázni arra,amit az elődeink nekünk hagytak,hogy majd azzal,s más egyéb értékkel szebbé tegyük,alakítsuk,formáljuk,megtartsuk a várost egyéniségét.A parknál is Security-sek kell vigyázzanak arra, amire egyébként is mi saját magunk vigyázhatnánk,úgy hogy mikor iszunk egy kicsit(nem is annyira),ne rongáljuk meg a frissel ültetett fákat,meg a jól elhelyezett padokat,s hasonlókat. Ha nem bírunk magunkkal,akkor álljunk neki egy jó megtermett,erejében teljes fának,jól húzzuk hátra a fejünket,s teljes erőből lendítsük előre. :) Akkor elválik,hogy érdemes meginni azt is ami már pluszba jön? Lehet úgy is hogy comboskodás nélkül,csendesen hazaballagunk. :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."