Itthon » Közélet

Első székely díszőrségváltás – esőben, gyertyafénnyel

A zuhogó esőben bőrig ázva tették le esküjüket, álltak első ízben díszőrséget és költötték el gyertyafényben ünnepi vacsorájukat az öreg Székely Támadt vár ifjú őrei, a vörös darabontok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

-9oaI9rZIc6o_TfOZvHV_pXI/AAAAAAAALGw/ucYtk26jcWE/s640
-9oaI9rZIc6o_TfOZvHV_pXI/AAAAAAAALGw/ucYtk26jcWE/s640
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. június 11., 18:47
1 hozzászólás. 

Az égiek nem voltak kegyesek, de a megállás nélkül zuhogó eső sem mosta el az első székely díszőrségváltás ünnepélyes, emelkedett hangulatát, amelynek a sok évszázados Székely Támadt várban pénteken délután, pontban 18 órakor lehettünk szem-és fültanúi. Az országban egyedülálló eseményt nem csak az esőernyők alá bújt kíváncsi helybéliek követték, hanem néhány külföldi turistacsoport is.

-aFiBEI70Dkc_TfOZzi3vnII/AAAAAAAALHM/pty4SZ7XLTE/s640

A hét, vörös darabontruhát viselő fiatal és az utánuk felsorakozó tartalékosok, magyarországi kiképzőik és a csoportot kísérő Hagyományőrző Huszárok a Városháza belső udvarán gyülekeztek. Közel félórás várakozás után – mialatt az ifjú darabontok óriási önfegyelemmel, szótlanul és rezzenéstelen arccal állták a kíváncsi tömeg mustráját illetve az őket megörökítő fotósok, tévések rohamát – a hivatal előtti téren megtörtént az ünnepélyes zászlóátadás.

A Városháza előtt Bunta Levente polgármestertől vette át a darabontok zászlótartója a székely gyalogság 1601-es lobogójának másolatát. A főteret megkerülő díszmenet „Darabontok utánam!" jelszóra, katonás léptekkel, a  huszárok, az élen haladó rendőrautó valamint a tömeg kíséretében indult el a Székely Támadt vár irányába.

A menet a Tompa László utcán érkezett meg a tulajdonképpeni díszőrségváltás helyszínére és foglalta el helyét a várhoz vezető bejárat előtti lépcsőn. Az érkezőket Posta Ervin színművész és az Udvarhelyszéki Fúvószenekar fogadta és köszöntötte.

„Büszkék vagyunk rátok és, hogy vállaltátok, akárcsak egykor székely őseitek tették, ezt a nemes feladatot" – üdvözölte az ifjú várőrzőket Bunta Levente polgármester. Az elöljáró elismerő szavakkal méltatta a város jó hírnevének öregbítését szolgáló közösségi kezdeményezést, köszönetet mondott a szervezőknek, megjelenteknek és nem utolsó sorban üdvözölte az eseményt személyes jelenlétükkel megtisztelő vendégeket: Lezsák Sándort, a Magyar Országgyűlés alelnökét, dr. Zsigmond Barna Pált, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulját és a testvérvárosok polgármestereit.

-3jKHXVtD-9o_TfOZ1rtmFAI/AAAAAAAALHY/98PMvKDcrAU/s640

Az előzményekről szólt röviden a díszőrségváltást megálmodó és rengeteg munkával létrehozó Székelyföldi Akciócsoport nevében Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

A rövid ünnepi beszédeket az egyórás esemény legmeghatóbb és legemelkedettebb hangulatú momentuma, a „veres darabontok" ünnepélyes eskütétele követte. A vár hű őrzéséről szóló, veretes nyelvezeten megszólaló fogadalmat a darabontok kiképzéséről gondoskodó Szabó Vata vicehadnagy után együtt ismételték az ifjak.

A székely gúnyás tartalékosok ez idő alatt letették a Székely Támadt Vár makettjének alapkövét, ahová egy időkapszulában elhelyezik majd a Vörös darabont füzetet, amelybe az eseményen  jelenlevők gondolataikat, benyomásaikat bejegyezhették.

„Úgy érzem magam, mintha egy álomban lennék – azt a gyermekkori álmomat látom megvalósulni, amiben mindig is hittem" - fogalmazott meghatottan Fazakas Szabolcs, az első székely díszőrségváltás ötletgazdája. „Sokan azt állítják, hogy a mai fiatalokat semmi sem érdekli. Ma bebizonyosodott ennek az ellenkezője, hiszen a fiatal darabontok maximális komolysággal teljesítik feladatukat és ez egy jó példa arra, hogy igenis érdekli őket őseik történelme, sőt mától ők is történelmet írtak szülővárosukért."

-OXI4vfE71lE_TfOZySjNkbI/AAAAAAAALHE/VjnHTgBbV4Y/s640

A vörös darabontok az egész városközpontot érintő áramszünet miatt igazi, négy évszázaddal előtti hangulatban, gyertyafény mellett költhették el az ünnepi vacsorájukat és vehették át a 17. századi mintára készült díszokleveleiket, amelyeket, akárcsak a Székelyföldi Értéktérképeket is, a tizenhét ifjú veres darabont háromszoros „hujj, hujj, hajrá!" felkiáltással köszönt meg. S, hogy a főszervezők is passzoljanak a képbe, a darabontok „anyja", Hajdó Khell Noémi egy-egy vörös posztómellénnyel is meglepte az őrök felett atyáskodó Fazakas Szabolcsot és Miklós Zoltánt.

Az, aki lemaradt az első székely díszőrségváltásról ne szomorkodjék: a ceremóniát a nyár folyamán minden hétvégén megismételik. A legközelebbi díszőrségváltást két hét múlva, június 25-én 18 órakor lehet megtekinteni.

Ha kíváncsi az első díszőrségváltás részleteire és a vörös színt is kedveli,  mindenképp nézze meg a fotógalériánkat.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-06-11 21:51:36
ERdekes, h egy varnak a kozepen egy iskola van es a varfalak aljan pedig lakohazak...ejsze az eskut a mezo sulinak az orzesere tettek le???!!! Valamit jo lenne, h mozditson a varos vezetosege, h a varnak legyen var formaja. A sulit meg elrakni onnan, mivel nem sok ilyenrol tudok, h egy var kozepen iskolat mukodtetnek... :whistle:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."