Itthon » Közélet

Három napig sokadalom, vigadalom a várban

Kézműves portékákkal, házi finomságokkal megrakottan állnak már a kézműves sátrak, elhangzottak a köszöntőbeszédek, átadták az Artera-díjakat - július 29-én, pénteken délután ünnepélyesen megnyitotta kapuit a 12. Míves Emberek Sokadalma.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

MivesEmberekSokadalma_Megnyito
MivesEmberekSokadalma_Megnyito
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 30., 18:09
1 hozzászólás. 

A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón beígért vendégváró kalács és a cukorkaosztogatás elmaradt, de jóleső meglepetéssel nyugtáztuk, hogy a sajtóigazolvánnyal gond nélkül bejutottunk a kapun.

MivesEmberekSokadalma_Megnyito

A délután 4 órára időzített megnyitóra összesereglett - nem túl népes - közönségnek az Udvarhelyszék Fúvószenekar és a díszőrséget álló vörös darabontok zenés bevonulása és a Gyímesfelsőloki Táncegyüttes rövid fellépése jelezte: a Székely Támadt várban megkezdődött a 12. MES.

MivesEmberekSokadalma_Megnyito

„A hagyományápolás nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása"- idézte a kézművesek délelőtti szakmai fórumán elhangzott mondatot és ígért az egybegyűlteknek három, élménnyel és vigalommal teli napot a rendezvény „szószólója", Szabó Attila, a Más Rádió műsorvezetője.

MivesEmberekSokadalma_Megnyito

„Többen több jót tudunk tenni" - a kézműveseknek, a szervezőknek, partnereknek, támogatóknak és a látogatóknak mondott köszönetet a rendezvény háziasszonya, Lőrincz Zsuzsanna, az Artera Alapítvány vezetője, mondván, hogy sikerült olyan partnerekre találni, akik garanciái a folytatásnak.

Az Átalvető brand-et képviselő udvarhelyszéki gazdáknak a bástyán berendezett négy sátrában kínált házi finomságokra hívta fel a figyelmet Sinka Arnold, a rendezvény egyik partnere, a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési Egységének vezetője.

„A hagyományőrzés nem csak élő múlt, de a megalapozott jövő is" - fogalmazott nagyon rövid és sommás köszöntőjében Bunta Levente polgármester. Az elöljáró után a magyaroszági Népművészetek Egyesülete Szövetségének elnöke, Ígyártó Gabriella üdvözölte a míves sokadalmat.

A köszöntőbeszédeket az alapítvány kuratóriuma által tavaly alapított és idén második alkalommal odaítélt Artera-díjak átadása követte. Az erdélyi népművészeti hagyományok megőrzése, életben tartása, népszerűsítése és a művészi szinten űzött mesterségbeli tudásáért az Artera-díjat és a Népművészetek Egyesülete Szövetségének különdíját a gyergyószentmiklósi születésű gyöngyfűző, Péter Szidónia vehette át. Az alapítvány tevékenységének támogatásáért szintén Artera-díjjal tüntették ki az IKOS Conf. Rt. vezetőségét.

Az alapítvánnyal több éves kapcsolatban levő, az Orbán Alapítványt támogató frankfurti reptér delegációja nevében a meghívást Helmut Hoffman köszönte meg a szervezőknek.

MivesEmberekSokadalma_Megnyito

A hivatalos megnyitó után körbenéztünk a terepen. A kapubejárattól kezdődő közel hetven kézműves sátorban a gyöngyből fűzött ékszerektől a házi lekvárig, a festett üvegtől a faragott, festett, gyapjúból vagy szalmából font, agyagból formázott, bőrből készített portékáig minden van. Enni-inni is lehet, s bár a kürtőskalácssütők még nem láttak munkához, az Izlike sátrában már gőzölgött az ínycsiklandozó, de borsos áron (12 lej/400 gramm) kínált bográcsos-menü.

A meggyes, kakaós palacsintát 4 lejért, a főtt kukoricát 3 lejért kínálták és ugyanennyiért lehet az udvar közepén álló automatából elővarázsolni egy tölcsérnyi „kinyomós" fagyit is. Aki házi sajtból, túróból, pityókás kenyérből, lekvárból, szörpből vagy éppen friss zöldhagymából akar bevásárolni, annak érdemes körbenéznie a „huszáros" bástyán, ahol a malomfalvi, fenyőkuti, pálfalvi és szentléleki gazdák és gazdasszonyok állították fel takaros és igen ízlésesen berendezett sátraikat.

MivesEmberekSokadalma_Megnyito

Látnivaló bőven akad a MES-en, érdemes ellátogatni a várba - annak is, aki csak a szemét legelteti a nem épp pénztárcabarát, de valóban csábító felhozatalon.

A 12. Míves Emberek Sokadalmán készült képeinket ide kattintva nézhetik meg


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
farkasmacko
2011-07-31 19:00:06
sokadalom?
Én még ehhez hozzátenném a saját tapasztalataimat, amit a sokadalom nyitónapján, este 10-11 óra között tapasztaltam. A kapuban senki, tulajdonképpen nem lehetett tudni, hogy bent a várban egyáltalán van-e még valami. Az udvaron tök sötét, a sárban átgázolva kiderül, hogy nem a jó irányból közelítettük meg a belső udvart. Újabb kanyar. Hátul színvonalas koncert, mintegy 35-40 személy részvételével. Két három ételes-italos sátor, igénytelen, ízléstelen módon berendezve, arcátlan árakkal. Apropó: szembe mentünk egyközépkorú, angolul beszélő házaspárral (ők, úgy-e, a várva várt turisták), akik értetlenül csóválták a fejüket. Tudom, délután esett, de azt gondolom, hogy egy jól megszervezett, komoly rendezvényt annyi eső nem moshatna ennyire el... Ágnes

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."