Kultúra » Alter

Kézművesek lepik el a várat

Óriásbáb, népművészeti kiállítás, Horváth Károly-emlékkoncert és konferencia vár a hétvégén a XVI. Míves Emberek Sokadalmán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Lőrincz és Miklós Zsuzsánna ismertette a MES programjait. Fotók: Balogh Réka Adrienne
Lőrincz és Miklós Zsuzsánna ismertette a MES programjait. Fotók: Balogh Réka Adrienne
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. július 27., 14:21
0 hozzászólás. 

Megtelik élettel a Székelytámadt vár a hétvégén: július 29-étől, péntektől 30-áig, vasárnapig míves emberek veszik birtokba Udvarhely nevezetességét. A tavaly támogatás hiányában elmaradt rendezvény szervezői szerdán, az Artera Míves Házban sajtótájékoztatón ismertették a programot.

Tavaly azt mondták, szüneteltetik a rendezvényt, hogy lássák, mit hoz a jövő, és jót hozott: a székelyudvarhelyi önkormányzat 2016-ban támogatja a hagyományos ünnepséget. Idén újra egy egész hétvégén áll a bál a várban, a Művelődési Házban, sőt, a városháza Szent István termében is.

mes2

Az idei MES emlékrendezvény lesz: a kézművesünnep egyik ötletgazdája, a tavaly elhunyt Horváth Károly zeneszerző tiszteletére mutatják be szombat este kilenckor a Csendben ülök... című zenés összeállítást a Művelődési Házban – tudtuk meg Lőrincz Zsuzsánna főszervezőtől. A koncerten számos olyan színész, énekes lép fel, aki együtt dolgozott Horváth Károllyal – fűzte hozzá Szabó K. István rendező-programfelelős.

Az emlékkoncertre a belépés ingyenes lesz, ám a bejáratnál adományládát helyeznek el: támogatást gyűjtenek arra az emlékplakettre, amellyel a székelyudvarhelyi színtársulat egyik alapítójának számító Horváth Károlynak emléket állítanak.

Továbbképző a népművészeknek

A MES pénteki napja a hagyományos értékekről és ezek megőrzéséről szól: az érdeklődők konferencián vehetnek részt a Szent István teremben, ahol a művek zsűrizésének mikéntjétől az online értékesítéséig és a szakmai együttműködésekig sokféle témáról hallhatnak. A programot népviseleti kiállítás és Cári Tibor koncertje színesíti.

A várkapu szombaton délelőtt tizenegykor nyílik meg, és feltárul a népművészet iránt érdeklődők előtt egy interaktív világ: nem csak kiállításokat lehet majd látni, de minden kézművesfoglalkozást ki lehet próbálni, beleértve a bábkészítést is.

Az Artera faluban játszóházat rendeznek be, a kicsiket többek közt ügyességi játszótér várja, a kisbabás anyukák pihenésére pedig jurtát állítanak a szervezők. A vásár hivatalosan szombat délután négykor nyílik meg, de addig és azután is kulturális műsorokban gyönyörködhetünk.

A Bélaműhely interaktív zenés foglalkozásokkal készül, és egy gólyalábas óriásbábu is szórakoztatja majd a látogatókat. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház a vásár mindkét napján előadja Rongy Elek, a példakép című zenés vásári szatíráját, amelyet gyerekek és felnőttek is élvezettel követhetnek.

mes1

A vasárnap a helyi előadók és kulturális csoportok előadásaival indul, majd a Bárándi Citeraegyüttes, este kilenctől pedig a nemzetközi tagsággal büszkélkedő Eugenia Formáció bolondos-mulatós koncertjére tombolhatnak a fiatalok és örökifjak.

A koncertekre minden alkalommal ingyenes a belépés, a népviseletben érkezők pedig a vásárra is díjmentesen látogathatnak el. Mások Talizmán-jeggyel próbálhatnak szerencsét: a felnőttek 5, a gyerekek és nyugdíjasok 2 lejért válthatnak ilyen jegyet, amellyel kézműves termékeket nyerhetnek. A begyűlt összeget hátrányos szociális helyzetű gyermekek kézműves oktatására fordítják.

A teljes program megtalálható a MES Facebook-oldalán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."