Itthon » Közélet

A romló város: kutyadolog, kutyavilág

Látszólag tiszta a környezet és zöld a fű - ha viszont kutyatartó vagy, észreveszed, hogy nem mind arany, ami fénylik. S nem minden szar, ami bűzlik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

2011_Egyeb/0615_Kobor_eb
2011_Egyeb/0615_Kobor_eb
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. szeptember 06., 13:54
1 hozzászólás. 

Az ebtartási kultúra sajnos nagyon gyerekcipőben jár Székelyudvarhelyen – ezzel nem mondunk újat, de egy becsült statisztikával megerősítjük. Dr. Sándor Zsolt állatorvos szerint kb. 1600 kutya lehet a város területén, ebből 150-200 azoknak az egyedeknek a száma, amelyeket gazdáik rendszeresen sétáltatnak, illetve foglalkoznak velük. A maradék majd másfélezer kutya élete kimerül a láncon tartásban, az úgynevezett házőrzésben, a napi egy tálnyi étel jelentette boldogságban. Abban, hogy gyakorlatilag

 

ajtócsengőként használják,

ami azt jelenti, hogy ha valaki közeledik a kapuhoz vagy belép rajta, akkor elkezd ugatni, ha pedig szabadon van, akkor általában támad, harap.

A városi kutyatartásnak azonban vannak más, civilizált és hasznos formái is, illetve a jelentősége is más. Azonban ahhoz, hogy megfelelő körülmények között tartsunk kutyát, a környezetnek is megfelelőbbnek kellene lennie. Udvarhelyen ezek a körülmények egyelőre nincsenek meg.

 

De akkor mi van?

Egy tíz évvel ezelőtt meghozott önkormányzati határozat szerint parkokban, játszótereken nem szabad kutyát sétáltatni. Elméletileg a tömbházak zöldövezeteiben lehet, ám csak pórázzal, illetve – amennyiben az állat esetleg agresszív – szájkosárral.

Szigorúan tilos sétáltatni iskolák, napközik területén, ugyanakkor vigyázni kell, hogy az állat ürüléke ne kerüljön a járdára, illetve a zöldövezetre. Kelemen Klára, a polgármesteri hivatal munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy a határozat szerint 75 és 100 lej közötti pénzbírságra számíthat az, aki nem takarítja el a kutyaürüléket.

Kutyaszar
Egy zöldövezet – látszólag tiszta...

Hozzátette, ilyen jellegű büntetés nem történt a városban, s ehhez a nyitott szemmel járó ember azt is hozzáfűzheti, hogy bizonyos zöldövezetekben ez sajnos nem is látszik.

Kutyaszar...de ha lehajolunk, mást látunk

A fenti két kép jól jelzi, hogy ha kutyaürülék nincs is a tömbház mellett, szemét annál több – a papírtól a tollig, a rongytól a láthatatlan fertőző dolgokig minden van az alig néhány négyzetméternyi fűben.

A kutyatartás egyben civilizációs fokmérő is – vallja dr. Sándor Zsolt, hozzátéve, hogy az olyan ebtartóknak, akik rendszeresen sétáltatják kedvenceiket, csak kb. 20-25 százaléka tünteti el a kutya ürülékét a földről. Ha az ember kutyát tart és azt sétáltatja, istenigazából akkor veszi észre, hogy mennyire szemetes a környezete. Egy kutyakölyök ugyanis mindent a szájába vesz, megkóstol, így állandóan résen kell lenni, hogy nehogy valami fertőző dologgal tegye ezt, mert mérgezést, hasmenést, férgességet kaphat. A zöldövezetek összemocskolásához a kóbor ebek, de sajnos az ember is hozzájárul – se szeri, se száma az apró szemétnek, amit egyből nem vesz észre az ember, de a kutya hamar összeszedi.

 

Sok kutya, sok piszok

Legalábbis nagyobb városokban ez a helyzet, de Székelyudvarhely a házi kedvencek mennyiségét illetően egyáltalán nem tartozik az ország élvonalába. Ám az olyan területekben sem bővelkedünk, ahol elméletileg a kutyát szabadon lehet engedni. Vannak ilyen helyek – pl. a Lakatosok utcájában a vízvezető árok környékén, a Kerekerdő felé vezető út bal oldalán, a terelőúton a stadion mögötti „szégyenterület" (az egykori kézilabdapálya helye) és az úttest között, ám ezek annyira szemetesek, hogy képtelenség az állatot szabadon engedni, illetve az autó elé is ugorhat.

Kutyaszar

Utóbbi helyszínen tartottunk egy terepszemlét kedden délelőtt – a hivatal alkalmazottai éppen a füvet nyírták, s nyilván a nyírott részen a szemét jobban látszott. Nem mellékesen az említett pálya helyén újabban cirkuszi előadásokat tartanak, s egy békésen legelésző, megkötött cirkuszi mutatványállat ki-kijött a lyukas drótkerítésen füvet harapni. Vajon mit „szólna" ehhez egy futkorászni kívánó kutya?

Székelyudvarhelyen néhány hónapja megalakult a kutyabarátokat tömörítő Póráz Klub, aminek a célja a kutyákat közelebb vinni az emberekhez, illetve megismertetni a népszerűbb és elterjedtebb fajtákkal. A városban létezik egy, a polgármesteri hivatal által működtetett kutyamenhely, illetve egy magánmenhely is. Tavaly 72 két befogott kutyát jegyeztek a előbbi menhelyen, amiből tíznek jelentkezett a gazdája, tizenötöt sikerült örökbe adni, viszont a maradékot elaltatták.

Ami a város külterületét illeti, próbálkozni lehet – de itt jönnek képbe a vadászok, akiknek kilövési engedélyük van minden olyan kutyára, ami a város területétől 200 méterre szabadon jár. Viszont az, hogy egyes szombatfalvi vagy bethlenfalvi gazdaságokba rendszeresen bejárnak a medvék, nem ebbe a kategóriába tartozik...

Egyesek jobban félnek a kutyáktól, mint a medvéktől. Természetesen a kutya is lehet agresszív, harap, illetve haraphat – szokták is mondani, hogy a kutyus egy idő után a gazdira hasonlít, ha külsőleg nem is, de viselkedésben mindenképp. Madarat tolláról, ugye, embert... Az embert a kutyájáról (is).

Kettejük kapcsolata – elméletileg – boldogságot, örömöt, kellene jelentsen, ám sokszor abban merül ki, hogy tiszta zöldövezetet keresnek ketten, félnek a kóbor ebek hadától, félnek az agresszívnek nevelt egyedektől, félnek a kiskutyával játszani akaró gyerekcsapattól, félnek a kutyatolvajoktól.

Dívik utóbbi is – a kedvencet elkötik, elviszik, majd jó pénzért visszaadják – persze állatot csak az tartson, akinek megfelelő anyagi háttere is van erre, de az ilyen, előre nem kiszámított költségek is bejöhetnek. Persze van, aki ezt a tételt másképp oldotta meg: egy konkrét esetben (a helyi folklór szerint legalábbis) a gazda vitte a pénzt (és néhány jó barátot), a telefonáló pedig a kutyát – a megbeszélt helyen a gazda kapta a kutyát, a telefonos pedig pénz helyett állítólag egy akkora verést, hogy azóta még a távoli kutyák látványától is megijed.

Egyelőre tehát ilyen tekintetben is romló város vagyunk, de hadd reménykedjünk abban, hogy lesz jobb is ez. És nem kerülünk az ebek harmincadjára.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2011-09-07 15:53:47
Rengetegen setaltatnak kutyat , lefigyeltem az esetek 95%ban szajkosar nelkul,olyan is van, poraz nelkul ! Meg te kell leterj az utjabol,hogy esetlegesen elkerulj egy harapast.Ha szolsz esetleg.."..miert van szajkosar nelkul"..vagy hasonlo, " ooo..ne felj nem harap" vagy mas esetben,meg o van felhaborodva,hogy szoltal!
Sokan csak ugy semmi gond nelkul a tombhazak zold ovezeteben leviszik es ott is rendezi a dolgat! Nem tudom,mifele magatartas!(szedje ossze s kesz utana..megy utana kis szatyorral , szemetlapattal s ugy)

A koborkutyakrol meg:
Este-ejszaka, merem ugy irni,nagyon veszelyes egyes helyeken-negyedekben kozlekedni!Falkak vannak!Nem is akarmilyenek! Akkora nagy dolog befogni oket?!Na ne!21ik szazadban..ne mondja ezt nekem senki!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."