Itthon » Közélet

Az élhető város: meszelt falak, kicserélt ablakok

Hétfőn iskolakezdés, a tanfelszerelés utáni roham is aznap csúcsosodik ki. De vajon milyen osztálytermekbe, épületekbe mennek a diákok? Körkép.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/sulik0909
Itthon_Kozelet/sulik0909
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. szeptember 09., 09:19
2 hozzászólás. 

 

Tanévnyitókat tartanak hétfőn reggel és délelőtt városszerte, az iskolák pedig az elmúlt hetekben-hónapokban igyekeztek szebbé, jobbá tenni épületeiket. Van, ahol egészen más, új körülmények között kezdenek a diákok, van életveszélyesnek kinéző épület is, legtöbb helyen pedig a kötelező minimumot hozták.

A Benedek Elek Pedagógiai Líceum az, ahol új épületbe költöznek a diákok és a tanárok. Habár még nincs teljesen készen minden, hétfőre a főépület tantermeit működőképessé teszik – közölte honlapunkkal Novák Károly aligazgató, hozzátéve, hogy

fokozatosan lakják be

a felújított, régi-új épületet, éppen ezért az avatót, illetve átadási ünnepséget egy későbbi időpontban tartják meg. Ahogy a bútorok érkeznek, úgy rendezik be a termeket, egyelőre ideiglenes megoldásként a hátsó épületben a tanári szobát is osztályteremmé alakították.

Itthon_Kozelet/sulik0909

Nem így a Tamási Áron Gimnázium, ahol a bentlakás homlokzatát felújították, azonban a főépületé gyakorlatilag életveszélyes.

 

250 ezer euró kellene

Laczkó György igazgató arról tájékoztatott, hogy csak az Iskola utcai kis épületben volt felújítás, illetve a gimnázium tornatermének padlóját javították meg és a mosdókat, illemhelyeket meszelték ki. A több mint száz éves főépület teteje sajnos bármikor elkezdhet omlani: Laczkó szakemberrel szeretné megnézetni az állapotát, becslése szerint mintegy 250 ezer euróra lenne szükség a restauráláshoz, kijavításhoz.

Itthon_Kozelet/sulik0909

Az általános iskolák ilyen gondokkal nem küzdenek, saját erőből elvégezték a kötelező meszelést, fertőtlenítést. Például a Móra Ferenc Általános Iskolában öt osztálytermet teljesen felújítottak, és idén már az intézmény összes ablakát sikerült kicserélni, többek közt a díszteremét is – közölte Ferencz Viola igazgató. A Tompa László Általános Iskolában szintén több ablakot cseréltek ki, az épület frontrészét meszelték le, illetve a folyosói fűtőtesteket festették le. Az iskola három évvel ezelőtt megkezdett rehabilitációját folytatták – tudtuk meg Nagy Máriától, a legrégebbi épülettel rendelkező általános iskola igazgatójától.

Hétfőn a csengők megszólalnak, az udvarhelyi kis és nagy diákok nagy része a nehézségek ellenére frissen meszelt osztálytermekben, tiszta ablaküvegű épületekben kezdi meg a tanulást. Elméletileg ezeken az ablakokon keresztül kellene átderengjen az élhető, szép jövő.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
watson
2011-09-09 12:25:12
Ideje volt, hogy a pedások is jó helyre kerüljenek. Megérdemlik az új épületet.
avatar
a_szöszy
2011-09-10 12:11:16
:)
Hát tényleg itt volt az ideje 4 év után hogy új épületbe kerüljünk... Elismerésem, nem hittem hogy idénre meglesz :) remélem hogy teljesen kész lesz minél hamarabb :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."