Itthon » Közélet

Az élhető város: ország- és világjáróink vannak

Kakasy Botond tegnap esti előadásával újraindult a Vulticulus Földrajzi Társaság előadás-sorozata. Amit érdemes követni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

JordaniaBoti
JordaniaBoti
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. október 21., 08:51
0 hozzászólás. 

A Vulticulus Földrajzi Társaság figyelemreméltó jelenség kezd lenni Udvarhelyen: nemcsak állandó rendezvénye, az iskolai évben, őszi-tavaszi „rendszerben" zajló Országjárók-Világjárók sorozata vonz sok látogatót, hanem a nyári lepkeház is hozzájuk, és lelkes vezetőjük, Kilyén Barna nevéhez fűződik. Ez az egyedülálló kiállítás rengeteg látogatót hozott a Haáz Rezső Múzeumnak, s a társaság nevét is egyre többen ismerhették meg.

2011_Egyeb/0608_Lepkehaz

Fotó: Kakasy Botond

A dolog története egyszerű: Kilyén Barna földrajz szakos tanár több évet élt Londonban, majd hazatérve úgy gondolta, hogy az ott szerzett tapasztalatokat osztja meg a környezetben, ahol él. Mert az újabban egyre többek által lenézett és utált Nyugat-Európa tartott meg a legtöbbet abból a kultúrából, amit európai civilizációnak hívunk. Angliában igen népszerűek például a lepkeházak.

 

Elsőkézből: Jordániától Hollandiáig

Az Országjárók-Világjárók előadás-sorozatot még 2006-ban indították, a legelső beszámolót Beder Tibor tartotta Gyalogosan és autóbusszal a kisázsiai Magyarfaluig címmel – a csütörtöki a sorban az 54. előadás volt. Ezeknek az a lényege, hogy az érdeklődők díjmentesen tekinthetnek meg olyan előadásokat, amik Európa vagy a világ egy másik részéről szólnak, s legtöbbször vetítéssel, jobbára az előadó által készített fotókkal színesednek.

JordaniaBoti

A Jordániáról szóló vetítést megelőzően az elmúlt években Új-Zélandra, Hollandiába, Indiába, Spanyolországba, Izlandra és a világ rengeteg helyére lehetett elutazni az élménybeszámolók segítségével.

 

Szokatlan, de jó

A múlt héten egy furcsa környezetben nyitottak meg kiállítást: a városi járóbeteg-rendelő lepusztult folyosóin a Kováts-fényképészet archívumából vidéki életképeket tettek közzé. Szoktak extrém, sokkoló ötletekkel is jönni, s az eddigi tevékenységük arra ösztökéli őket, hogy még többet és még jobbat tegyenek az élhető városért.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."