Itthon » Közélet

A kadicsfalvi tűz kívülről-belülről

Hatalmas füst és magasra felcsapó lángok voltak láthatóak csütörtökön 14 óra körül a Kadicsfalva fölötti fenyőerdőben. Mi is a helyszínen voltunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_1027_tuz
Egyeb_1027_tuz
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. október 27., 17:53
6 hozzászólás. 

Ebédelni indultam, amikor telefonon szóltak, hogy tarlótűz van Kadicsfalva felett. Először arra gondoltam, csak a szokásos, felügyelet nélkül hagyott, pár tíz méteren elnyúló, füstölgő mezőégetésről lehet szó.

Egyeb_1027_tuz

A helyszínre érkezve láttam, hogy jóval nagyobb a baj. A tűzoltókocsi már a helyszínen volt, de nem tudta megközelíteni a lángokat. A tűz feltehető kiindulási pontjához közeledve egy-egy tűzoltó lapáttal a kezében próbálta oltani a parazsat. Ironikus ugyan, de leginkább csak bottal ütötték a tűz nyomát – az oldalba kiérkező néhány tűzoltó legkeményebb felszerelése a piros nyelű lapátja volt. Már akinek jutott. A nagy füst és a védőmaszk hiánya miatt megközelíteni sem tudták az egyre jobban terjedő tüzet.

Egyeb_1027_tuz

A fel-feltámadó szél sem kedvezett. Ilyenkor az erdő fölött hatalmas lángok csaptak fel, miközben a fák égés közbeni pattogása hallatszott. Tömény füst hömpölygött minden irányból.

Egyeb_1027_tuz

A tűzoltóparancsnok hamar felmérte helyzetet és érezte hátrányukat a tűzzel szemben. Folyamatosan konzultált telefonon és a város felé meredő kétségbeesett tekintetével mintha a felmentő sereget fürkészte volna. Hiába, a tűz csak terjedt Tibód irányába, de a felmentő sereg nem érkezett.

Egyeb_1027_tuz

Közben érkezett a hír, hogy az egyik környékbeli idősebb férfi bent ragadt az erdőben. Rádiótelefon híján nehézkesen ment a kommunikáció a tűzoltók közt. Végül egy motoros igyekezett segíteni, de hiányos felszereléssel érkező tűzoltó sem tudott sokkal többet tenni. Karját az orra elé tartva próbált behatolni az erdőbe, de a tömény füst legyűrte, így visszakényszerült. Pár perc múlva jött az újabb hír, a bácsi jól van, kapott egy másik kivezető utat.

Egyeb_1027_tuz

Közben megpróbáltuk feltérképezni a tűz útját, egy dologgal viszont mi sem számoltunk. A nagy tűz nem csak a helyieket zökkentette ki a megszokott mindennapjaiból, hanem az állatokat is. Így történt, hogy a tűz végét keresve, egy medvével mentünk szembe, aki a veszélyt érezve próbált menekülni. Szerencsére békésen elkerültük egymást, de sikerült lencsevégre kapni.

Egyeb_1027_tuz

A nagy füst messzire ellátszott, így a katasztrófaturizmus is felütötte a fejét. Többen érkeztek a kadicsfalvi bányához, hogy a helyszínen vegyék szemügyre, mi is történik a sokak által kedvelt kirándulóhellyel.

Egyeb_1027_tuz

Amikor füst mértékéből úgy tűnt alábbhagy a tűz, megérkezett a katonaság is.

Egyeb_1027_tuz

Négy óra körül magunk mögött hagytuk az oldalt. Ekkor az erdészek, tűzoltók, katonák és néhány környékbeli közösen próbálták kioltani a visszamaradt parazsat, hogy az nehogy újból lángra kapjon.

Az oldal még mindig veszélyben, bármikor nagyobb erőre kaphat a tűz további veszélyt jelentve az erdőre és a közelben levő házakra.

A képeknek még koránt sincs vége. Még több fotóért kattintson ide.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-10-27 19:24:09
Minden tiszteletem a tuzoltoke !!! Ilyen felszerelessel dolgozni kockazatos. A videobol is kiderult, h kesztyu meg egyebek nelkul kockaztatjak az eletuket egy egy suket felelotlen ember miatt.
avatar
hofika
2011-10-27 21:17:42
Tibodból még voltak lakok akik a tűz tovább terjedésének a megfékezésével szorgoskodtak,a jól meg szokott lapáttal próbálták ki oltani a tűzet kinek nem volt lapát az bottal vagy éppen lábbal tapostuk a tűzet,majd valakinek eszibe jutott hogy kvadal vizet tudnak ki vinni és a füstölgő parazsakat el oltják mert hanem éjszaka is ott kell felügyelni.
avatar
pandietele
2011-10-27 23:00:48
felcipoben, rendruhaban, akcio indul
Felcipoben es szepen vasalt nadragban, bevetesre keszen az egyik foton a tuzoltoparancsnok. Action Man.
avatar
hahaha
2011-10-28 11:35:53
re: felcipoben, rendruhaban, akcio indul
avatar
pandietele
Felcipoben es szepen vasalt nadragban, bevetesre keszen az egyik foton a tuzoltoparancsnok. Action Man.

Szerinted egy parancsnok , h kell kinezzen?? O kell felmerje, h mekkora a baj. Kell valaki aki dirigal meg ilyesmi. Nezd meg, h nyugaton is igy van ez ;)
avatar
hollo
2011-10-28 13:19:21
Megvan az ebadta!
Hétfőn éjjel ez a mackó döntötte fel és hányta szét a szemeteskukámat. Az ablakból láttam, mert a mozgásérzékelő felgyújtotta a villanyt. Egy pizzás dobozról nyalta a kechupot.Vegetáriánus mackó? A szomszéd kutyák rekedtre ugatták magukat. Mire kiértem már csak azt láttam, hogy riszáló hátsó fenékkel elüget a sötétben.
Jó hogy megmenekült a tűztől! :)
Kedden megjavítottam a kerítést és eldöntöttem, hogy ezután a pizzát kechup nélkül rendelem. :evil:
avatar
pandietele
2011-10-28 13:49:07
én kérek elnézést
Ne fárasszuk egymást marhaságokkal.
nem volt náluk gázálarc
nem volt náluk walkie-talkie, távbeszélő
egyes tűzoltótokon még kesztyű sem volt
Szerencse, hogy megérkeztek a hegyivadászok....
...lapát az volt.
Egy a lényeg, hogy már nem ég.
Ahogy a tűz elérte a lombhullató részt, szépen alábhagyott.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."