Itthon » Közélet

Mennyire poros kisváros Udvarhely?

Kissé zajosak vagyunk, a por csökken, de még így is hagy kívánnivalót maga után Székelyudvarhely levegője. Szippantottunk belőle egy nagyot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szmog
Szmog
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. november 21., 17:31
1 hozzászólás. 

Nagyvárosi híradásokból értesültünk a szmogriadókról, az egészségtelen levegőről, de a szárazság miatt mi is egyre inkább érezzük ennek hatásait. Megkérdeztük az illetékeseket, hogy mennyire kell ettől tartani.

Szmog

Fotó: Kakasy Botond

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek nincs székelyudvarhelyi mérőállomása, azonban zajszintet és az ülepedő por mennyiségét itt is mérik. Ezekről havi statisztika készül, amit minden hónap 15-e után az ügynökség honlapjáról lehet letölteni. A levegő minősége országos szinten megfelelő, szmogról nem beszélhetünk - tudtuk meg az ügynökségnél.

 

A port jobban bírjuk, mert kevesebb van belőle

Az októberi értékeket figyelembe véve az ülepedő por mennyisége 5,6 gramm/m2/hó, ami a megengedett érték (17 gramm/m2/hó) alatt van, tehát por-ügyben jók a mutatók. (Augusztusban 9,00, míg szeptemberben 8,9 gramm/m2/hónap).

Nem úgy, mint a zaj szintjén, ugyanis az áthaladó forgalomnak köszönhetően megyei másodikak vagyunk zajszennyezettségben – első helyen a megyeszékhely áll. A zajszintet Udvarhely két pontjában mérik: a Hunyadi János és a II. Rákóczi Ferenc utcák találkozásánál és a Bethlen Gábor utcában. Előbbi helyszínen az októberi adatok 66,23 decibelt mutatnak, míg az utóbbinál 70,22-t. A maximális megengedett érték 65 decibel.

Péter Pált, az Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport tagját kérdeztük Székelyudvarhely levegőjéről. A környezetvédelmi szakember elmondta, hogy nagyon változó városunk levegőjének a minősége: a nagyon jótól a nagyon rosszig. A legrosszabb általában 6 óra és 7 óra 30 perc között, illetve 13 óra 30 és 15 óra 30 között. Az ilyenkor beinduló fűtés és a városi forgalom teszi rá bélyegét a környezetünkre.

Azonban még így is szerencsésebb helyzetben vagyunk, mint a hegyközi medencékben élők (Gyergyói- vagy a Csíki medence), hiszen a Küküllő völgye huzatosabb, ezért jobban cserélődik a levegő, nem ragad be – hívta fel a figyelmet a környezetvédő. Továbbá az utóbbi időben megnőtt a leaszfaltozott utcák száma, ami csökkentette városunkban az ülepedő por mennyiségét.

Egy emberként is tehetünk városunk levegőjének jobbá tételéért: közlekedjünk gyalogosan, biciklivel, vagy busszal.

Hogyan mérik az ülepedő por mennyiségét?

A levegő szennyezettségének egyetlen, városunkban is mért mutatójának megállapításához egy ötliteres, folyadékkal teli edényt helyeznek ki, ebbe rakódik le a levegőben felhalmozódott por. A begyűjtött mintákról elpárologtatják a folyadékot és lemérik a visszamaradott por mennyiségét, ezt az értéket gramm/m2/hónap értékben fejezik ki.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2012-05-22 09:05:05
Nagyon poros! Rettenetesen! Diohejban ennyi. a 21 ik szazadban egy ennyit , h nem tudnak megoldani ez aztan...nem aranybol vazzee csak aszfaltbol kell utat onteni!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."