Itthon » Közélet

Második ifjúságát éli a Mária Valéria

Ünnepélyes szalagvágással avatták fel december 15-én a Benedek Elek Pedagógiai Líceum otthonát, a kívül-belül felújított Mária Valéria-épületet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

MariaValeria
MariaValeria
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. december 15., 18:03
0 hozzászólás. 

Az avatót a Benedek Elek Pedagógiai Líceum aktív és nyugalmazott pedagógusai, az iskola tanulói, a megyei és helyi elöljárók, a történelmi egyházak képviselői, iskolaigazgatók és a helyi média is megtisztelte jelenlétével.


Áldozatok nélküli háború

„A találkozás oka Mária Valéria, aki újjászületett és második ifjúságát éli. A háborút áldozatok nélkül megnyertük, ezért nincs értelme megnevezni az ellenségeket, de köszönet illeti mindazokat, akik nem hagyták veszni az ügyet és soha nem csalták meg Mária Valériát: az Ismeretlen Szülőt, az iskola munkaközösségét, a megyei tanfelügyelőséget, az érdekképviseletet és nem utolsó sorban a városvezetést" – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Lukács István igazgató.

MariaValeria

Fotó: Csedő Attila

„Az eltelt években a város ingatlanjait lenyúló „enyves kezek" a Mária Valéria után is nyúltak, de sikerült ezeket elhárítani" – mondta Bunta Levente polgármester, aki az avató végén a polgármesteri hivatal nevében átnyújtott egy, az iskola munkaközösségének kitartását elismerő oklevelet az igazgatónak.

 

„Lezárult egy jóval-rosszal vegyes fejezet"

– méltatta az eseményt Ferencz Salamon Alpár főtanfelügyelő, aki  Wass Albertet idézve a hittel felépített, mindig újjászülető oszlophoz hasonlította a megújult alma matert.

MariaValeria

A közel egyórás, családias hangulatú ünnepséget Demeter Hajnalka szavalata színesítette. Az iskola szülőbizottsága nevében Gáspár Lehel, a diákokéban pedig a tizenkettedik osztályos Györfi Tünde Edina mondott rövid beszédet.

A Lukács István igazgató megfogalmazásában „egy nem szokványos történetet lezáró, nem szokványos avató" ünnepélyes szalagvágással és a felújított épületben tett terepszemlével folytatódott, majd a Gondűző Étteremben tartott állófogadással ért véget.

Négy évig újították

A Mária Valéria Kisdedóvó építését 1878-ban kezdték el és 1896-ban fejezték be. Az épület teljesen leromlott, 1993-ban lakhatatlanná vált. Felújítása 2004-ben vált elengedhetetlenül fontossá, amikor a református egyház visszakapta tulajdonába a Márton Áron tér 2-es szám alatt levő ingatlant és a Benedek Elek Pedagógiai Líceum az egyházi iskolával egy fedél alá került. A Mária Valéria-épület kormánypénzekből és a helyi költségvetésből finanszírozott felújítása 2007 decemberében kezdődött el és idén ősszel fejeződött be. A 2011-2012-es tanévet már az új iskolaépületben kezdhették el a pedások.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."