Itthon » Közélet

A romló város: megnehezedett a parkolás

Lassan egy év telt el azóta, hogy Székelyudvarhely központjában bevezették a fizetéses parkolást. Sok volt a szabad parkolóhely, de mostanában már nincs annyi.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/kocsik0117
itthon_kozelet/kocsik0117
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. január 17., 16:18
3 hozzászólás. 

A tavaly március elsejétől bevezetett fizetéses parkolásnak mindig voltak és vannak ellenzői, illetve pártolói is. Az első hetek tapasztalatai nagyrészt megmaradtak az év további részére is: nyáron, illetve kora ősszel még mindig lehetett bőven parkolóhelyet kapni, közben megjelentek a bérletek is, ezeknek árain is vitatkoztak sokáig az emberek.

itthon_kozelet/kocsik0117

Az elmúlt több mint fél évben tapasztalhattunk visszásságokat is, mint ahogy például egyik olvasónk is jelezte – szerencsére az ügy később megoldódott. A járdán való parkolásra is lehet magyarázatot keresni, de egyesek annyira szégyentelenül űzik ezt a műfajt, hogy esetükben már nem annyira.

 

Mi van most?

Ha a legforgalmasabb utcákon, tereken haladunk át, bizony az az érzésünk lehet, hogy itt nem kell parkolási díjat fizetni. Szerencsére a táblák meg a jegyautomaták ott állnak az út szélén, mintegy jelezve, hogy mi az új rend majd' egy éve, amit lassan illett volna megszokni.

itthon_kozelet/kocsik0117

Most már nem lehet tenni a hülyét, és azzal jönni, hogy nem tudtam róla, hogy kell, mint ahogy tették ezt tavaly tavasszal – a parkolóőrök meg kénytelenek voltak magyarázkodni arról, hogy ők miért is vannak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a téli hónapokban jóval több autó parkol a Kossuth Lajos vagy a Bethlen Gábor utcában esetleg a Városháza téren.

Van ennek is pozitívuma, mert azt is ki lehet olvasni belőle, hogy nyáron-ősszel inkább gyalog vagy biciklivel jártak az emberek, s csak a hideg időszak beálltával vették igénybe ismét a személygépkocsit.

 

Kevés bérlet fogy

A városháza sajtóosztályán érdeklődve megtudtuk, hogy januárban mindössze 56 parkoló-bérletet értékesítettek. Ezek többségét cégek vették meg, az egy hónapra érvényes bérlet a legnépszerűbb, ha beszélhetünk ebben az esetben népszerűségről, hiszen nem valami magas szám ez. A polgármesteri hivatal másra számított, hiszen amikor még nem volt bérlet, sokan azt szajkózták, hogy kellene – az önkormányzat el is fogadta, bevezették, viszont most azt tapasztalják, hogy enyhén szólva sem népszerű.

Inkább parkolójegyet vesznek a gépkocsivezetők, illetve a fentebb említett alternatív parkolási szokásokat részesítik előnyben – azokat, amikor mindenféle írott és íratlan szabálynak fittyet hánynak. Nevezetesen: felállnak a járdára, bicikliútra, zöldövezetre, kapubejáróhoz – minden olyan helyre, ami nincs kijelölve parkolóhelynek s értelemszerűen ezeken az őr nem büntetheti meg. Csak a rendőr, viszont a rendőri ellenőrzések a tapasztalatok szerint nem túl sűrűek, így meg lehet úszni a büntetést.

 

Be kell nézni a havas szélvédő alá!

Feltettük magunkban a kérdést – majd később a városházán is – hogy mi van akkor, amikor a szélvédő annyira havas lesz, hogy nem lehet látni az alatta elhelyezett parkolójegyet? Ha végigmegyünk a Kossuth utcán, rengeteg ilyen példát látunk.

itthon_kozelet/kocsik0117

A megoldás az lenne – legalábbis ezt közölték a polgármesteri hivatalban –, hogy a parkolóőrnek le kell simítania a havat a szélvédőről és le kell ellenőriznie, hogy megvan-e alatta a jegy. Az esetleges büntetőcédulát csak azután helyezheti ki a kocsira, miután meggyőződött arról, hogy nincsen érvényes parkolójegy vagy bérlet. És mi van akkor, ha a tartós havazásban a 9 lejes büntetésről szóló papiros elázik, netán azt is belepi a hó?

 

Mikor lesz kerékbilincs?

Az annyit hangoztatott kerékbilincselésről egyelőre még mindig nincsenek konkrétumok – eddig csak ígéretek hangzottak el, igény nem annyira, habár szerepel azon a meglehetősen hosszú listán, amit szerkesztőségünk tagjai készítettek azokról a dolgokról, amiket idén nagyon szívesen felavatnának.

Komolyra fordítva a szót, a tavasz beállta előtt nem sok esély van arra, hogy bevezessék a kerékbilincselést, s amikor meglesz, eleinte rengeteg konfliktust fog szülni. De tény az, hogy a múlt év tavaszán elkezdődött rendteremtésnek folytatódnia kell és újulnia kell valamilyen formában, mert lassan abba a káoszba romlunk vissza, ahol a fizetéses parkolás bevezetése előtt voltunk.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2012-01-17 21:55:52
Az éves bérlet 250ron-al indult, de a tanács úgy döntött hogy legyen 2x annyi mint Szeredában vagyis 500ron, mert itt 2x nagyobb az életszínvonal. Én ezért nem vettem és nem es fogok. B)
avatar
fa
2012-01-17 22:13:00
A kutyafádat! Újra elírtad! "fizetéses parkolást" :)
avatar
Bubuy
2012-01-18 14:40:05
hova kerultunk ember....ez ugy hulyeseg ahogy van! Ne sirjon a penz miatt annyit az allam,van neki eleg! Azonba minden utcaba átsétálási engedelyt kell valtsunk! :pinch:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."