Itthon » Közélet

Hogyan ne égjen le a házunk?

  Tűz tűz után – pedig elővigyázatossággal meg lehetne akadályozni. Hogyan? Elmondják a szakik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/tuz1012
Itthon_Kozelet/tuz1012
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. február 03., 10:22
0 hozzászólás. 

A Sürgősségi Esetek Oltul névre hallgató Megyei Felügyelősége minden évben a hideg időszak beállta előtt kiad egy hasznos tudnivalókból álló közleményt, amivel a tűzesetek megelőzése a célja – sajnos szükség van ezekre a jótanácsokra és soha nem elég belőlük: kedden este három tűzesethez riasztották az udvarhelyi tűzoltókat. Amint a csütörtökön megjelent közlemény megjegyzi, a 2011-ben bekövetkezett tűzesetek hetven százaléka magántulajdonban okozott kárt.

Itthon_Kozelet/tuz1012

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a melegítőkályhát a deszkafaltól legalább egy méterre állítsuk fel – amennyiben a fal szigetelve van, hetven centinél kisebb így se legyen a távolság. A szigetelést legkönnyebben úgy oldhatjuk meg, ha téglákat rakunk egymásra a kályha és a fal közé, s ajánlatos a kályha alá is téglát rakni, hogy az esetlegesen felforrósodott fém ne érintkezzen a fapadlóval.

 

A kályha ajtaja jól kell zárjon,

ugyanakkor tilos benzinnel vagy más gyúlékony folyadékkal tüzet gyújtani, illetve az sem sülhet el jól, ha a begyújtott kályhából a nagyobb fadarabok kilógnak. A kályhaajtó elé helyezzünk egy legalább 70 x 50 cm-s fémlapot, s a melegítőtől legalább egy méterre helyezzük el a szárításra szánt ruhákat, a gyerekeket pedig ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűz közelében. A kályha tisztításakor a hamut és a parazsat lehetőleg gödörbe ürítsük, ne edénybe, s győződjünk meg róla, hogy a parázs kialudt.

Ami a kémények szigetelését illeti, a födém és a kémény közötti részt ajánlatos szigetelni, gyúlékony anyagokat ne építsünk be a kéménybe, illetve közelébe. A kémény legalább 50-80 centiméterre emelkedjen ki a tetőzetből. Évente legalább egyszer

ellenőrízni és tisztítani kell,

ezt ajánlatos a hideg időszak előtt elvégeztetni. A fémből készült kályhacsövek legalább hetven centiméterre kell legyenek a deszkafalaktól, ugyanakkor nem szabad rajtuk repedéseknek lenniük, mert könnyen kiszabadulhat rajtuk egy szikra és az lángba boríthatja a gyúlékony anyagokat, tehát az előkészített tűzifát, a száradó ruhaneműt, illetve a közelben levő bútorokat.

Amennyiben ezeket a szabályokat betartjuk, elméletileg nem következhetnek be a tűzesetek. A megszokottnál alacsonyabb hőmérsékleti értékek arra kényszerítenek sokakat, hogy erőteljesebben fűtsenek, hosszabb ideig: a fűtőalkalmatosságok emiatt könnyen túlhevülnek és például egy felügyelet nélkül hagyott kályha miatti lakástűz hatalmas károkat okzohat. Akár emberéletet is követelhet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."