Itthon » Közélet

Vállalkozó típusú várost akar az UKKSZ

Civilek, szakemberek és vállalkozók bevonásával képzeli el Udvarhely jövőjét az UKKSZ által kezdeményezett mozgalom. Tanácsosi helyre is pályáznak, polgármestert nem jelölnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/civilek0210
Itthon_Kozelet/civilek0210
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. február 10., 19:20
2 hozzászólás. 

Egy új civil kezdeményezést mutatott be az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége, melynek célja, hogy kimozdítsák a várost jelenlegi alvó helyzetéből, és, hogy helyreállítsák Székelyudvarhely megromlott hírnevét.

Itthon_Kozelet/civilek0210

Fotó: Csedő Attila

Az UKKSZ kezdeményezésére létrejött Civilek egy élhető Udvarhelyért mozgalom első ülésein nyolc kitörési pontot azonosított, amelyek mentén fejlesztenék a várost. Ezek az oktatás és az egyház, urbanisztika, sport és egészséges életmód, kultúra és hagyományőrzés, közbiztonság, turizmus, egészségügy és szociális háló valamint gazdaság.

 

Szakemberekkel a problémák ellen

Kelemen Fehér Dénes, az UKKSZ elnöke arról számolt be, hogy városunk is küzd olyan problémákkal, mint a népességcsökkenés, vagy a fiatalok elköltözése, többek között ezekre is keresne megoldásokat a mozgalom, ami vállalkozókat és civileket vár soraiba.

Itthon_Kozelet/civilek0210

Kelemen Fehér Dénes

Lukács László elnökségi tag arról számolt be, hogy elképzeléseik szerint egy vállalkozó-típusú város felé szeretnék elmozdítani Székelyudvarhelyt, ezért szeretnének minél több szakembert összehozni, akik gyakorlati tanácsokkal segítenék a városfejlesztést.

Az aktív szereplést vállaló tagok mellett terveik közt szerepel az Öregek Tanácsának megalapítása, amelynek tagjai köztiszteletben álló személyiségek lennének, ily módon hangsúlyozva a kezdeményezés komolyságát.

 

Ötéves tervvel a tanácsba

Elképzeléseik szerint a mozgalom tagjai közül a városi tanácsba is szeretne minél több, arra vállalkozó és érdemesnek talált személyt bejuttatni, hogy a döntéshozás szintjén tudják a szakmai viták, fórumok eredményeit érvényesíteni.

Itthon_Kozelet/civilek0210

Lukács László

A tervek közt szerepel egy ötéves városi élhetőségi terv létrehozása, ami lefedné a nyolc kitörési pontot. Első ülésükön urbanisztikai témát vitattak és Farkas Domokossal, a város főépítészével közösen több javaslatot is tettek a készülő Általános Rendezési Terv (PUG) módosítására.

Boros Csaba, a mozgalom egyik kezdeményezője, az Elan Trio Kft. igazgatója hangsúlyozta, politikamentes szervezetet akarnak létrehozni, ami nem valakik ellen jön létre, ezért is választották mottójuknak „A várossal, a városért" kifejezést.

A Civilek egy élhető Udvarhelyért mozgalom tervei közt szerepel a Székelykeresztúr-Bethlenfalva szakaszon egy terelőút építésének támogatása, a polgármesteri hivatal munkájának operatívabbá tétele, nyílt közösségi fórumok szervezése és Székelyudvarhely iskolavárosi jellegének hangsúlyozása.

 

Nem sóhivatal a koncepció

uh.ro: Hogyan érik el, hogy ne a tanácsban résztvevő vállalkozók érdekeit helyezzék előtérbe?

Lukács László: A kezdeményezés a vállalkozó szövetség irányából indult el, azzal a szándékkal, hogy a civil szervezeteket vonjunk be, amelyek az illető szakterületeken érintettek. Miután megvan, hogy ki szeretne tanácsosként elindulni, abban is konzultálunk, hogy konszenzusos helyzet alakuljon ki és nem az az elképzelés, hogy egy vállalkozásnak bevigyük a tanácsba az érdekeit, akár többségben is lehetnek a civilek.

Nagyon fontos, hogy az operatív csapat az, amelyiket el tudnánk képzelni – ha kedvük van hozzá – hogy benne legyen a tanácsban, de van mögötte egy tervezőkből álló szakmai csapat.

Itthon_Kozelet/civilek0210

Boros Csaba

 

uh.ro: Milyen formában biztosítják az átláthatóságot? Honnan fogják tudni a városlakók, hogy működik a mozgalom és nem tűnik el, mint egy sóhivatal?

L. L.: Mindenképpen a médiát szeretnénk használni, a fórumok nyitottak, meg szeretnénk hívni a lakosságot is, különböző kommünikéken keresztül próbáljuk ezt elkövetni, de ez nem egy olyan kezdeményezés, ami eltűnik a süllyesztőben. Ennek élnie kell, ez nem egy pártépítkezés.

Ha már eljutunk odáig, hogy meg tudunk alkotni egy városkoncepciót, akkor már elértünk valamit. És ha együtt tudunk működni a mindenkori tanáccsal, akkor is elértünk valamit. Nem fizikailag fontos az, hogy honnan hová jutunk, hanem a koncepció hová jut.


uh.ro: Hangsúlyozták, hogy öregedik a város, elmennek a fiatalok. Nem kellene az Öregek Tanács mellé egy, a fiatalokat képviselő csoportosulás, aminek köszönhetően ők is bizalmat szavazhatnak a kezdeményezésnek?

L. L.: A fiatalok tanácsa benne lesz az első két csoportosulásban. Akár operatívan is, tanácsosként, de a szakmai munkában, a szervezésben is, folyamatosan. Ez nem két külön pólus, a fiatalok és az öregek. Mi, a 30-50 évesek generációja folyamatosan szeretnénk ebben az operatív munkában részt venni.


uh.ro: Polgármesterjelöltben gondolkodtak?

Boros Csaba: Egyáltalán nem. A mindenkori polgármestert kell segíteni. A kampányháborúban sem szeretnénk részt venni, a civil fórumok a legjobb kampány.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
aagoston
2012-02-10 21:41:49
Kitartast kivanok Kelemen Denesnek es a vezetosegnek.
avatar
lajosfia
2012-02-13 10:57:42
Innét, hazulról csak örülni tudok a kezdeményezésnek. Az EU okozta zűrzavarok miatt is minden erőt a vállalkozások segítésére, újak feltételeinek megteremtésére kell fordítani. Ha az önkormányzat csábító feltételeket tud teremteni, akkor jönni fognak kívülről is. Csak nem aludni, ez az itteni tanulság!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."